Persberichten

Skiën, welzijn en tartiflette: het winterseizoen van de Franse bergen onthuld

16/09/2021FrankrijkBergen

Na een jaar zonder skiën, zijn de verwachtingen hooggespannen en belooft het een onvergetelijk winterseizoen te worden in de Franse bergen! Het skiën viert zijn grote wederoptreden dit jaar en zal weer de hoofdactiviteit van deze winter worden. De skistations maken hier dankbaar gebruik van om hun talrijke nieuwigheden, zowel in termen van accommodatie als activiteiten, te onthullen. Deze winter luidt er één leuze: verwen jezelf! Daarom nodigen France Montagnes en haar partners je uit om originele activiteiten te komen beleven met familie en vrienden, en om je te ontspannen terwijl je de gezonde berglucht opneemt. Een overzicht van de trends voor dit langverwachte winterseizoen.  

Het skiën, de ster van het seizoen


ski france montagnes

Serre-Chevalier © Thibaut-Durand

Dit winterseizoen vieren we de terugkeer van het skiën, tot grote vreugde van alle wintersportliefhebbers na een jaar afwezigheid in 2020-2021. Iedereen, van beginners tot ervaren skiërs en van vrienden tot gezinnen, is komende winter welkom op de pistes. Met een hele resem nieuwigheden vieren zij de terugkeer van het winterseizoen. Onder deze nieuwigheden vinden we onder meer de renovatie van oude of de inwijding van nieuwe skiliften in verschillende stations. Respect voor de omgeving staat hierbij centraal, met de ontwikkeling van ecologisch verantwoorde liften (zonnepanelen, warmterecuperatie voor hergebruik van de energie …) die tegelijk meer comfort bieden, ruimer en sneller zijn en die een vlottere connectie met andere skidomeinen toelaten. Het initiatief kadert in een geheel van missies die de Franse skigebieden willen volbrengen om het plezier van wintersport en respect voor de omgeving hand in hand te laten gaan. Voor de skipassen zijn er verschillende aanbiedingen beschikbaar, zoals dynamische prijzen: hoe vroeger de skipassen worden geboekt, hoe aantrekkelijker de tarieven.

Skiën voor iedereen




© Philippe Devanne - Fotolia.com

Hernieuwde skiliften en skipassen: check! De skidomeinen zijn klaar om skiërs van overal te ontvangen en hebben hun inventiviteit verdubbeld om de terugkeer naar de piste te vieren. De focus is voornamelijk gelegd op skiën voor beginners, met aangepaste installaties en een familieaanbod. De Franse skistations met het label ‘Famille Plus’ bieden ludieke pistes aan, die toegankelijk zijn voor jong en oud. Met spelletjes en animaties op de piste en activiteiten om de kinderen vertrouwd te maken met de fauna en flora van de bergen, zal je vakantie in het teken staan van het bijleren op sportief én op ecologisch vlak. En om te skiën in de best mogelijke omstandigheden, zal de SKI FORCE WINTER TOUR in verschillende skioorden in Frankrijk georganiseerd worden. Daar kan je gratis de nieuwe assortimenten van de grootste skimerken proberen, op evenementen die onder meer in Val d’Isère, Alpe d’Huez en Avoriaz georganiseerd worden.

Ongeëvenaard glijden


rando montagnes

© Dahu - Fotolia.com

Terwijl we met ongeduld zaten te wachten op de terugkeer van het alpineskiën, maakte het toerskiën zijn opmars. Na het grote succes van deze sport het afgelopen jaar zet de trend zich dit jaar voort, onder meer onder impuls van de ESF en hun initiaties in het toerskiën. De snowboardliefhebbers kunnen zich ook wagen aan het toerskiën aan de hand van een splitboard. Bij het klimmen splijt de plank zich in twee en worden het eigenlijk twee lange latten. Een keer je boven bent, tover je het weer om naar een board om de afdaling in te zetten.

De bergen en hun vele pleziertjes 


gastronomie montagnes

© Vercors

Vakanties in de bergen zijn de gelegenheid om met je gezin of met vrienden te ontspannen en te herbronnen in een prachtige omgeving, voor een ultiem gevoel van vrijheid. Om te kunnen wisselen tussen activiteiten in de winterse bergen en ten volle van je vakantie te kunnen genieten, stellen de Franse skioorden verschillende nieuwigheden voor. Onder deze activiteiten vallen onder meer de tokkelbaan of de ‘via souterrata’, attracties op maat van avonturiers en adrenalinejunkies! Een glazen loopbrug in Morzine bezorgt je dan weer een gevoel van hoogtevrees, wanneer je de 350 meter aan leegte onder je ziet. Het avontuur zet zich voort aan boord van de Swincar, een lichte elektrische buggy die je toelaat om steile paden te beklimmen.

Smaken uit de bergen

Skiërs en niet-skiërs kunnen de tijd nemen om ‘s middags te genieten van de uitzonderlijke restaurants langs de pistes – die ook voor wandelaars toegankelijk zijn aan de hand van stoeltjesliften – zodat er samen genoten kan worden van specialiteiten uit de bergen. Gastronomie is een essentieel onderdeel van de bergcultuur, en is dus onmisbaar tijdens je verblijf. Bovendien gaat er zowel van klanten als van restauranthouders steeds meer aandacht uit naar lokale productie en korte keten. Onmogelijk dus om naar huis te gaan zonder enkele van de plaatselijke producten mee te nemen, te vinden in de talrijke winkels met zoete en hartige bergproducten.

Het welzijn, een andere pijler deze winter


yoga montagnes

© T.HYTTE_KLIP

Iedereen zal wellicht akkoord gaan dat de voorbije maanden niet de makkelijkste zijn geweest. Daarom hebben de Franse bergregio’s besloten om meer dan ooit in te zetten op welzijn. De frisse winterlucht in de Franse bergen heeft van nature al een positief effect op je gezondheid, maar om bijkomende voordelen te ondervinden, kan je meedoen aan verschillende activiteiten die het welzijn centraal zetten. Bosbaden bijvoorbeeld brengen heel wat voordelen met zich mee, zoals vermindering van bloeddruk, depressie, angst of vermoeidheid. Ook het inademen van de terpenen die uitgestoten worden door coniferen helpt tegen stress. Een van de vele andere activiteiten is de mindfulnesswandeling, waarbij de nadruk ligt op het aannemen van de juiste houding, bewust ademhalen, in de verte kijken en … wandelen!

We kunnen er ook Yoga Toumo of koude yoga ontdekken, afkomstig uit de hoge Himalayaplateaus in Tibet. Door gebruik te maken van de kou, wordt ons innerlijke vuur geactiveerd. Met vele voordelige gevolgen zoals de stimulering van de natuurlijke weerstand, celregeneratie, krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende werking, meer zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid en … een echte vreugdevolle ervaring! Yoga kan je op verschillende manieren beleven, zoals bij het ochtendgloren om te genieten van een unieke zonsopgang boven de omliggende massieven.


spa montagnes

© Les angles

Wie voor een verblijf gaat dat in het teken staat van welzijn, kan overnachten in de hotelcomplexen met spa’s, zoals er zovele bestaan in de Franse bergen. Deze spa’s zijn vaak aangepast aan de omgeving van de bergen en bieden een cocon van warmte en comfort aan, met zicht op de besneeuwde toppen om je ervaring nog te verbeteren. Hier zijn de gebruikte producten geïnspireerd op de plaatselijke flora en zijn de voorzieningen vervaardigd uit lokale materialen (steen, hout …) voor een ontspannende ervaring in harmonie met de bergen.

Het is slechts een klein deel van alles wat de skioorden en berggebieden te bieden hebben deze winter! De vele ideeën van onderwerpen worden voorgesteld in het persdossier voor de winter van ’21-‘22.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg