Persberichten

Met de fiets op de nieuwe ‘Vélo Francette’ Van Normandië naar de Atlantische Oceaan

20/08/2015NormandieNatuur en gezin

Deze nieuwe fietsroute van 630 km werd in juni 2015 geïnaugureerd. Zij verbindt de Normandische D-Day stranden met de haven van La Rochelle. De ononderbroken en bewegwijzerde route biedt een opeenvolging van ‘douce France’ landschappen: kleine wegen, groene wegen, dorpjes, heggenlandschappen, jaagpaden, kanalen, moerassen… Een kijk op het Normandische deel van het traject.

Na het vertrek aan de haven van Ouistreham, passeert de ‘véloroute’ de stad Caen, volgt dan de vallei van de Orne in het hart van Normandisch Zwitserland, om nadien via Flers te arriveren bij het middeleeuwse stadje Domfront. Daar vinden de fietstoeristen aansluiting op een andere grote fietsroute: de Véloscénie, die Parijs verbindt met de Mont-Saint-Michel. Een gelegenheid voor fietsliefhebbers om hun bucolische escapade te verlengen. Van de 630 kilometer van de ‘Vélo Francette’, kronkelen er 140 in Normandië.

‘Accueil Vélo©’, aangepaste diensten voor fietstoeristen

Langs de hele route vindt men een waaier diensten, logies, fietsverhuurders en toeristische diensten die toegespitst zijn op het onthaal van fietsers. Zij dragen de label ‘Accueil Vélo©’.
Een etablissement ‘Accueil Vélo©’, betekent een garantie dat:

  • men zich op minder dan 5 km van een fietsroute bevindt;
  • men beschikt over de nodige uitrusting: beveiligde fietsstalling, reparatiekit…;
  • men geniet van een aangepast onthaal: informatie en nuttige tips (circuits, weersvoorspelling...);
  • er aangepaste diensten zijn voor de fietsers: transfer van bagage, wassen en drogen van wasgoed, verhuur van fietsen en accessoires, wasplaats voor de fietsen... 

Bij de label sluiten zich steeds meer nieuwe partners aan.

Enkele bezoeken langs de Normandische route

Ouistreham

Dat Ouistreham de naam kreeg van de ‘Parel van de Côte de Nacre’, is vooral te danken aan het immense zandstrand en alle vrijetijdsactiviteiten die men er vindt: het casino, de thalassotherapie, de jachthaven, de vissershaven… Maar Ouistreham is ook een historische plek die een plaats had tijdens de geallieerde landing in 1944, een verhaal dat verteld wordt in het Musée N°4 Commando en het Musée du Mur de l’Atlantique.

Caen en het ‘Suisse Normande’

Bij het verlaten van Ouistreham fietst men langs het kanaal van de Orne en het oude jaagpad, heraangelegd als ‘voie verte’, dat de kust verbindt met de stad Caen. Onderweg passeren de fietsers de befaamde Pegasus Bridge, die door de Britten werd veroverd op 6 juni 1944. Een fietsroute leidt hen vervolgens naar de jachthaven van Caen, een historische stad met zijn Memoriaal voor de Vrede en de gebouwen van Willem de Veroveraar (kasteel, abdijen…)

De route loopt verder door de stad en zijn ‘groene long’ die gevormd wordt door de Hippodroom en een ‘Espace Naturel Sensible’ (gevoelig natuurgebied). Daarna trekt ze door ‘Normandisch Zwitserland’ en volgen de fietsers de meanders van de Orne en de granieten rivierkloven die een paradijs zijn voor kanovaarders. In het hart van de vallei ontdekken de fietsers de dorpen Thury-Harcourt, Clécy en Pont-d’Ouilly, met hun terrassen langs de oevers van de rivier.

Domfront

De stad Domfront is ontstaan bij een burcht die door de eeuwen heen zijn middeleeuws uitzicht kon behouden. Het oude centrum, beschermd door de ‘Fondation du Patrimoine’, toont enkele mooie vakwerkhuizen, smalle geplaveide straatjes, statige herenhuizen en binnenpleintjes. Dat alles was beschermd door stadsmuren uit de 18e eeuw en 24 torens waarvan er nog 11 zichtbaar zijn. De eerste burcht van Domfront op de rotshoogte, 70 meter boven de rivier de Varenne, was een houten constructie die werd opgetrokken rond 1010 door Guillaume de Bellême. De ruïnes die men vandaag ontdekt, zijn de resten van de stenen donjon. De muren, de torens, een ophaalbrug, een kapel en een aula vervolledigen de burchtsite.

>> Meer informatie over:
>> Fotorechten:
  • Fietsers op het strand van Ouistreham © Atout France/CDT Calvados
  • De Vélo Francette in Caen © J. Damase
  • De Vélo Francette in de Orne © J. Damase

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg