Persberichten

48 u in Mulhouse en omstreken

19/06/2024AlsaceMeest recent

Mulhouse ligt in het zuiden van de Elzas en op een boogscheut van 3 Europese grenzen (Frankrijk, Zwitserland, Duitsland). De regio trekt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers aan met haar atypische, dynamische en verrassende omgeving en de parken en tuinen.  
Van middeleeuwse stad tot industriële epos van de 19e eeuw: het uitzonderlijke erfgoed van deze voormalige onafhankelijke republiek draagt het label 'Ville d'Art et d'Histoire' (Stad van Kunst en Geschiedenis) en is nu een van de textielcentra van Europa. 

Vertrek voor een city trip van 48 uur naar dit stukje cultuur met duizend facetten!  

Een culturele escapade  




Musée Automobile © Mehdi Boswingel

Mulhouse is de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze musea ter wereld, waaronder het Musée national de l'Automobile met 400 klassieke auto's, waaronder de duurste auto ter wereld, de Bugatti Royale. Deze pionier van de autocultuur blijft zichzelf vernieuwen: dit jaar stelt het museum een deel van de autocollectie van ZKH Prins Albert II van Monaco tentoon tijdens de exclusieve expositie “Van Monaco tot Mulhouse”. Andere musea verspreid over de stad zijn le Musée de l'Impression sur Etoffes, dat 3 miljoen textielmonsters telt en Cité du Train, het erfgoedmuseum van de SNCF met zijn mechanische wonderen.   

Naast de musea heeft Mulhouse een hedendaagse kunstcollectie die van de stad een echt openluchtmuseum maakt. Hedendaagse kunstwerken zijn niet alleen te vinden in de parken, maar ook langs de tramlijnen en in de straten.  

Ontdek de poëzie van straatkunst!




Vinie © B.Wirth-03

Lange tijd werd straatkunst als illegaal en opstandig beschouwd, maar tegenwoordig verovert het steden en kleurt het hun straten. Dat effect is nog sterker in voormalige industriesteden, waar braakliggende terreinen altijd een toevluchtsoord zijn geweest voor graffitikunstenaars. Mulhouse heeft een rijke lokale scène en is dus geen uitzondering op de regel. Sinds enkele jaren drukken ook nationale en internationale kunstenaars hun stempel op de stad: Oak Oak, Inti, Vinie, C215, CLET, enz. Dankzij de vereniging M.U.R Mulhouse was Mulhouse de 5e stad in Frankrijk met een muur waarop een reeks kunstenaars elke maand een nieuw decor creëerden.  

Om deze kunstwerken te ontdekken, kan je een rondleiding volgen. Deze is beschikbaar op papier of in de Cirkwi-app (in het Frans, Engels en Duits). 

L’Ecomusée d’Alsace




Ecomusée Forgeron © SebastienNorth

Het Ecomusée d'Alsace, het grootste openluchtmuseum van Frankrijk, werd geopend op 1 juni 1984 en viert dit jaar zijn 40e verjaardag!  

Het museum is opgericht door de vereniging Maisons Paysannes d'Alsace, die zich in de jaren 1970 inzette voor het behoud van de lokale architectuur. Vandaag de dag vormen meer dan 70 gebouwen en natuurgebieden (tuinen, velden en wildernis) het geheel van het Ecomusée d'Alsace. Ambachtslieden, distilleerders, boeren en allerlei dieren brengen de pleinen, boerderijen, huizen en ateliers tot leven en laten bezoekers onderdompelen in het leven van de Elzassers van vroeger. Op het gebied van natuurlijk erfgoed zijn er meer dan 5000 dier- en plantensoorten geregistreerd door vrijwillige naturalisten. Het museum is ook het 1e opvangcentrum van de LPO (Ligue pour la Protection des Oiseaux) in de Elzas.  

Gastronomische pauze




Marché canal couvert © BWirth

Wandeling en lunch bij het Marché du Canal Couvert 

De grootste markt van Oost-Frankrijk bevindt zich in Mulhouse! Met een maximum aan 350 levensmiddelen- en textielhandelaren staat de markt symbool voor het multiculturele karakter van de stad. Je vindt hier alles: specialiteiten uit de Elzas van kleine lokale producenten, maar ook specialiteiten van over de hele wereld. Het bijzondere eraan? De markt is 3 dagen per week geopend (dinsdag, donderdag en zaterdag) van 6.00 tot 17.00 uur. Kleine honger? Probeer een van de foodtrucks op de markt: Afghaans, Senegalees, Libanees ... of lunch in het restaurant “Les Halles du Marché” met uitzicht over de hele markthal.   

Mis de gastronomische wandeling van Wackes niet: een culinaire rondleiding langs de beste adresjes van Mulhouse! Tijdens deze gezellige wandeling van 2 km (of 3,5 km, afhankelijk van de gekozen lunchoptie) maak je kennis met fijnproevers die hun gasten piekfijn verwelkomen! Lees meer over de Food Tour op: https://boutique.tourisme-mulhouse.com/ 

 

De beste adressen 




Igloo Camping © Catherine KOHLER

Camping : Camping de l’Ill - Mulhouse

Deze camping, op een steenworp afstand van de stad en toch dicht bij de natuur, is een must voor toeristen. Met een speeltuin, zwembad en gezellige inrichting is er genoeg ruimte voor campers en tenten, maar ook voor originele accommodaties en comfortabele nieuwe stacaravans. 

Als je meer van gezellige hotels houdt, maak dan een tussenstop in La Maison Hôtel*** - Mulhouse of ontdek Le Cheval Blanc**** - Baldersheim, het ideale adres om Elzas en natuur te combineren op slechts een paar kilometer van de stad. 

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg