Persberichten

Gastronomische hoogtepunten in Zuid-Frankrijk

01/10/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Wat eet men in Lyon, Toulouse, Perpignan en Marseille?

Terwijl we de gastronomische klassiekers overlopen in enkele grote Franse steden, ontdekken we ook enkele specialiteiten ‘van de bovenste plank’. Het zijn waarschijnlijk onbekende smaken voor uw papillen. We geven ook enkele plaatsen op, waar u er kunt van genieten.

In Lyon eet men tartiflette, maar ook…

De meest authentieke specialiteiten van Lyon en omgeving worden geserveerd in de ‘bouchons’, de gezellige en pittoreske bistro’s. Charcuterie heeft er een voorkeursplaats en men vindt de fijne vleeswaren terug in de meeste regionale gerechten. Wie kaas lust, zal bezwijken voor een Saint-Marcellin en waarom als dessert de befaamde noga van Montélimar niet proberen? In de Alpen geven de Reblochon, de Beaufort en andere Tommes smaak aan de meest gewaardeerde gerechten uit de Savoie: tartiflette, fondue, raclette…

Een miskende specialiteit: ‘La cervelle de canut’ – Letterlijk betekent deze naam ‘hersenen van zijdewevers uit Lyon’, maar daar mag men natuurlijk niet op afgaan. Het is gewoon kwark die is opgeklopt met room, azijn, en olijfolie, en waar men knoflook, bieslook, peterselie en fijngehakte sjalotten aan toevoegt, samen met een scheutje witte wijn van de Coteaux du Lyonnais.
>> Waar eet u deze specialiteit? Bouchon Lyonnais Daniel & Denise – 8, rue Cuire in 69004 Lyon - Tel. 0033 4 78 28 27 44 - www.danieletdenise.fr

In Toulouse eet men cassoulet, maar ook…

Eendenlever, zwarte truffel, roquefort… Het zijn namen die klinken als uitnodigingen voor de smaakpapillen. Men kan zich de Aveyron niet voorstellen zonder zijn aligot (puree van aardappelen met verse Tome) of de hele regio zonder cassoulet.
Het viooltje, symbool van de roze stad, proeft men in bonbons, net zoals de legendarische Cachous (dropsnoepjes). Bij dat alles hoort een glas armagnac, de oudste van alle Franse brandewijnen.

saucisse_de_toulouse.jpgEen miskende specialiteit: de ‘saucisse de Toulouse’ – Deze worst bevat enkel varkensvlees, peper en zout. Hij wordt gegrild of ingemaakt gegeten, of in een cassoulet met bonen uit Tarbes. Drink er een wijntje uit de streek bij, dan worden de worsten nog smakelijker!
>> Waar eet u deze specialiteit? Le Bibent - 5 Place du Capitole in 31000 Toulouse - Tel. 0033 5 34 30 18 37 - www.maisonconstant.com/bibent

In Perpignan eet men ‘crème catalane’, maar ook…

De regionale keuken geurt naar olijven, knoflook, honing en kruiden. Tapenades en anchoïades vormen het beleg voor boterhammen, terwijl de tafel graag producten uit de zee ontvangt: oesters van Bouzigues, brandades (gerecht van kabeljauw, olie, melk, knoflook), vissoep met rouille…

Een miskende specialiteit: de ‘boles de picolat’ – ‘Boles de picolat’ is de meest typische specialiteit van de Catalaanse keuken. Het zijn ronde balletjes gekruid varkens- en rundvlees, die vergezeld gaan van olijven. Zij zwemmen in een saus op basis van tomaten, ui, wortels en kaneel. Deze populaire lekkernij die vooral opgediend wordt tijdens dorps- of familiefeesten, gaat vergezeld van aardappelen, witte bonen, rijst of pasta’s.
>> Waar eet u deze specialiteit? La Boqueria – 16, rue Mirabeau in 66000 Perpignan – Tel. 0033 4 68 57 72 92

In Marseille eet men bouillabaisse, maar ook…

Ratatouille, salade niçoise en ‘soupe au pistou’ (basilicumsoep) zijn bekende gerechten voor mensen die regelmatig naar de Côte d’Azur trekken. Aan de Provençaalse kant vindt men de befaamde bouillabaisse, de daube provençale (stoofpotje), aïoli en de fougasse (soort pizza). Allemaal specialiteiten die men eet na de klassieke pastis als aperitief. En waarom niet afsluiten met een calisson van Aix-en-Provence (geglaceerd amandelgebakje) of een stukje ‘tarte tropézienne’?

Een miskende specialiteit: les pieds et paquets – Dit recept uit Marseille bestaat uit pootjes (pieds) en kleine stukjes pens van lammeren, gerold in pakjes (paquets). De pakjes worden op smaak gebracht met knoflook en peterselie en worden zachtjes gekookt in een saus van tomaten, olijfolie, uien, witte wijn en specerijen.
>> Waar eet u deze specialiteit? Chez Madie les Galinettes - 138 quai Du Port in 13002 Marseille – Tel. 0033 4 91 90 40 87

>> Fotorechten:
  • Cervelle de canut par Alain Ducasse © Pierre Monetta/Alain Ducasse Edition
  • Saucisse de Toulouse © CRT Midi-Pyrénées
  • Boles de picolat © Sud de France Développement
  • Pieds et paquets © GP

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg