Persberichten

Gastronomische hoogtepunten van Noord-Frankrijk Deel II

01/10/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Wat eet men in Parijs, Caen en Rennes?

Terwijl we de gastronomische klassiekers overlopen in enkele grote Franse steden, ontdekken we ook enkele specialiteiten ‘van de bovenste plank’. Het zijn waarschijnlijk onbekende smaken voor uw papillen. We geven ook enkele plaatsen op, waar u er kunt van genieten.

In Parijs eet men croissants, maar ook…

De ‘champignons de Paris’ hoeven niet meer voorgesteld te worden. Oorspronkelijk werden ze gekweekt in de verlaten steengroeven van Parijs. Aan kazen ontbreekt het niet, denk maar aan de Coulommiers en de Brie van Melun en Meaux. De echte vedette van de gastronomie in de streek van Parijs is de patisserie, zoals het gebak Paris-Brest, dat de vorm heeft van een fietswiel, een verwijzing naar de wedstrijd met dezelfde naam, of de Saint-Honoré, een gebak op een bodem van bladerdeeg met slagroom, waarop soesjes gevuld met banketbakkersroom worden gestapeld. Na het eten is het tijd voor een glaasje Grand Marnier: dit beroemde likeur met sinaasappelsmaak wordt exclusief geproduceerd in Neauphle-le-Château.

Een miskende specialiteit: roereieren van Argenteuil – Voor dit gemakkelijk recept, ideaal voor een lentebrunch, worden eenvoudige ingrediënten gebruikt, maar ook de ‘Belle d’Argenteuil’, een lokale variëteit van witte asperges met violette toppen.
>> Waar koopt u de Belle d’Argenteuil?  Bij Laurent Bérurier (groentekweker) – La Ferme du Château – 1, Impasse du Clos in 95000 Neuville-sur-Oise – Tel. 0033 1 34 86 03 87

In Caen eet men camembert, maar ook…

Normandië staat in de eerste plaats bekend voor zijn melkproducten. Naast boter en room vindt men er een gevarieerde waaier lekkere kazen: camembert, Livarot, Pont-l’Evêque, Neufchâtel, Boursin… Maar wat zou de Normandische gastronomie zijn zonder zijn emblematisch fruit: de appel? Men vindt appels in allerlei taarten en gebak, maar het is ook een basisingrediënt voor cider en Calvados.

Een miskende specialiteit: la teurgoule – De teurgoule is een typisch Normandisch dessert, bereid met rijst en gesuikerde melk, en bestrooid met kaneel. De rijst wordt urenlang op een zeer zacht vuurtje gekookt in een speciale kom, tot men een smeuïge pap bekomt onder een donkere korst. De teurgoule wordt meestal warm gegeten, met een ‘fallue’ (brioche) en cider.
>> Waar eet u deze specialiteit? Restaurant Les Tonneaux du Père Magloire - Route de Trouville in 14130 Pont-l'Évêque – Tel. 0033 2 31 64 65 20 -www.restaurantsnormandie.com

In Rennes eet men pannenkoeken, maar ook…

In Bretagne zijn zeevruchten een must, maar de Bretons laten geen gelegenheid voorbijgaan om pannenkoeken te eten, zowel crêpes’ (zoet) als ‘galettes’ (hartig), met eieren, ham, andouille of kaas. En vergeten we ook de pure-boter zoetigheden niet zoals de ‘palets bretons’, de ‘caramel au beurre salé’ of de madeleines. Men drinkt er vaak een glas cider of chouchen (licht likeur) bij.

kouign_amann.jpgEen miskende specialiteit: Kouign-Amann – Kouign-Amann – Kouign-Amann is een plaatselijke specialiteit van Douarnenez. In het Bretons betekent Kouign ‘gebak’ en Amann ‘boter’. Het wordt gefabriceerd met brooddeeg, bedekt met een mengeling van boter en suiker, en dan geplooid zoals bij het maken van bladerdeeg. Tijdens het bakken smelt de combinatie boter-suiker, dringt door in het brooddeeg en zijpelt door de lagen om te karamelliseren, wat de Kouign-Amann van binnen een zachte textuur geeft en van buiten een knapperige.
>> Waar koopt u deze specialiteit? Bakkerij Thierry en Sylvie LUCAS - 20, rue des Plomarc’h in 29100 Douarnerez – Tel. 0033 2 98 92 37 24 - www.kouign-douarnenez.com

>> Fotorechten
  • Teurgoule © Calvados Tourisme / JP Gratien
  • Kouign-Amann © CRT Bretagne / BERTHIER Emmanuel

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg