Persberichten

Gastronomische hoogtepunten van Noord-Frankrijk Deel I

01/10/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Wat eet men in Rijsel, Amiens, Reims, Metz en Straatsburg?

Terwijl we de gastronomische klassiekers overlopen in enkele grote Franse steden, ontdekken we ook enkele specialiteiten ‘van de bovenste plank’. Het zijn waarschijnlijk onbekende smaken voor uw papillen. We geven ook enkele plaatsen op, waar u er kunt van genieten.

In Rijsel eet men mosselen met friet, maar ook…

In deze dichtbij gelegen streek vindt men heel wat specialiteiten die ook een Belgisch broertje hebben, zoals Vlaamse karbonade, potjevleesch, waterzooi, gegratineerd witlof, suikertaart, wafels en uiteraard mosselen met friet, een gerecht dat zijn hoogtepunt kent tijdens de beroemde Braderie van Rijsel. Zelfs bier hoort erbij! Voor een vleugje authenticiteit kan men het bier laten vergezellen van een streekkaas, zoals de befaamde maroilles.

welsh.jpgEen miskende specialiteit: welsh – In bier gesmolten cheddar, ham en een spiegelei, dat alles op een stukje brood dat gegrild is in de oven. Het gerecht is Welsh van oorsprong en valt een beetje uit de toon in het landschap van de Franse gastronomie. Nochtans is het zeer in trek in het noorden. Een lekkernij waar frieten en een biertje bij horen!

>> Waar eet u deze specialiteit? Well Welsh - 45 rue de Gand in 59000 Rijsel - Tel: 0033 3 20 15 89 85

In Amiens lust men ‘crème chantilly’ (slagroom), maar ook…

Bij de typische gerechten van Picardië vindt men onder meer eendenpaté van Amiens, de ‘ficelle picarde’ (hartige pannenkoek met ham en champignons), de ‘flamiche picarde’ (preitaart) en de ‘gâteau battu’ (soort brioche met een luchtige textuur).

Een miskende specialiteit: de ‘terrine d’agneau de prés salés’ –Dit is een gerecht dat bereid wordt met vlees van lammeren die grazen op de kwelders van de baaien van de Somme en de Authie. Dat zorgt voor fijn vlees dat een bijzondere smaak heeft en zeer geapprecieerd wordt door gastronomen. Ontdek het in een terrine met lamsvlees, maar het kan ook met varkens- of kalfsvlees, opgewaardeerd met een beetje zeekraal, wat een extra toets aanbrengt. De terrine eet men met een salade en een stukje brood.
>> Waar koopt u deze specialiteit? La Corbeille Paysanne - Place Maurice Vast in 80000 Amiens - Tel: 0033 3 22 91 70 46

In Reims eet men roze biscuits, maar ook…

In het land van de champagne zijn onverwachte specialiteiten op de afspraak: mosterd en azijn van Reims, ‘potée champenoise’ (stoofpotje), grijze truffel… en zelfs whisky! De distilleerderij Guillon laat zijn alcohol verouderen in vaten waar voorheen ‘grands crus’ in rijpten. Resultaat: een unieke drank die men geen ‘whisky’ mag noemen maar die zijn weg gevonden heeft tot in het Elysée.

Een miskende specialiteit: de andouillette van Troyes – De echte andouillette van Troyes wordt uitsluitend bereid op basis van de dikke darm en de maag van varkens, die in reepjes worden gesneden. Ze worden gekruid met verse ui, peper en zout, en met de hand in vorm gerold. Men laat de andouilettes dan 5 uur koken in een gekruide court-bouillon. De specialiteit wordt gegeten als brochette, met saus, op de barbecue, in papillot, koud en in schijfjes gesneden voor het aperitief, met room, mosterd, witte wijn en sjalotten.
>> Waar eet u deze specialiteit? Aux Crieurs de Vin - 4, place Jean Jaurès Halles in 10000 Troyes - Tel. 0033 3 25 40 01 01

In Metz eet men quiche lorraine, maar ook…

Naast de klassieke koninginnenhapjes houdt de gastronomie van Lorraine ook heel wat verrassingen in: hier werd bijvoorbeeld de ‘baba au rhum’ uitgevonden. En wat zou Lorraine zijn zonder mirabellen? Het gouden fruit met een weergaloze smaak eet men vers, in taarten, confituur... Maar het geeft ook smaak aan brandewijn, thee, bonbons en crèmes brulées.

tarte_au_fromage.jpgEen miskende specialiteit: de ‘tarte au me’gin’ –Deze hartige taart, een lekkernij op basis van kwark en room, is afkomstig uit de streek van Metz. De ‘tarte au me’gin’ wordt bereid zoals een quiche lorraine, maar met andere ingrediënten: eieren, suiker, kwark, room en vanille.
>> Waar koopt u deze specialiteit? In de Pâtisserie Claude Bourguignon - 31 rue de la Tête d'Or in 57000 Metz – Tel: 0033 3 87 75 37 48 - www.bourguignonmetz.fr

In Straatsburg eet men zuurkool, maar ook…

Een brede waaier etablissementen biedt de emblematische gerechten van de streek: worsten, bäckeoffe (stoofpotje van aardappelen en drie soorten vlees, gemarineerd in witte wijn uit de Elzas), flammekueche (platte hartige taart), kip bereid in riesling... De gastronomie van de Elzas kent ook uitstekend gebak zoals kouglof, bretzel en strudel.

bibeleskas.jpgEen miskende specialiteit: bibeleskäs – Deze boerderijkwark vergezelt in de schil gekookte aardappelen. Wordt geserveerd met look, peterselie, bieslook of ui. Het was een gerecht dat de boeren tijdens de week aten, enkel op zondag aten ze vlees.
>> Waar eet u deze specialiteit? Restaurant Le Tire-Bouchon - 5 rue des Tailleurs de Pierre in 67000 Straatsburg - Tel. 0033 3 88 22 16 32 - www.letirebouchon.fr

Fotorechten:
  • Welsh © Well Welsh
  • Lammeren in de kwelders – Le Crotoy © ADRT80-Fleonardi
  • Andouillette van Troyes © OT de Troyes
  • Kaastaart © Office de Tourisme de Metz
  • Bibeleskäs © CRTA-Creutz

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg