Persberichten

Gastronomische hoogtepunten van Centraal-Frankrijk

01/10/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Wat eet men in Orléans, Dijon en Clermont-Ferrand?

Terwijl we de gastronomische klassiekers overlopen in enkele grote Franse steden, ontdekken we ook enkele specialiteiten ‘van de bovenste plank’. Het zijn waarschijnlijk onbekende smaken voor uw papillen. We geven ook enkele plaatsen op, waar u er kunt van genieten.

In Orléans eet men ‘tarte tatin’, maar ook…

In de streek van Orléans is charcuterie een vaste waarde, zoals de rillettes die minder vet bevatten dan in de omliggende regio’s. Men kan ze eten met een andere specialiteit die het daglicht zag in de middeleeuwen: de haardkoek.
De liefhebbers van geitenkaas worden hier verwend met Crottin de Chavignol en de Saint-Maure de Touraine.

Een miskende specialiteit: de ‘rillons de Tours au Vouvray’– Deze rillons zijn grote stukken in eigen jus gebakken vlees van de schouder en de borst van het varken, gemarineerd in witte wijn van Vouvray. Deze charcuterie eet men als aperitief of voorgerecht, met brood, augurken of een salade.

>> Waar koopt u deze specialiteit? La Maison Hardouin – Magasin "le Virage Gastronomique" - 8, rue de la République à 37210 Vouvray - Tél. 0033 2 47 52 60 24

In Dijon eet men escargots, maar ook…

Tal van traditionele Franse gerechten zijn ontstaan in Bourgogne: de gougères (kaassoesjes), boeuf bourguignon, fondue bourguignonne, coq au vin, escargots in de lookboter… De crème de cassis van Dijon wordt gebruikt om een kir te maken voor het aperitief, terwijl de in wijn gepocheerde peren de maaltijd afsluiten.

Een miskende specialiteit: de tarte à l’Epoisses – Deze taart, doorspekt met blokjes appel, brengt hulde aan de karaktervolle emblematische kaas van Bourgogne, de Époisses, destijds gecreëerd door monniken in het dorp met dezelfde naam.

>> Waar eet u deze specialiteit? Restaurant L’Escargot - 43 Rue Jean Jacques Rousseau in 21000 DIJON – Tél. 0033 3 80 73 33 85 - www.restaurantlescargot-dijon.com

In Clermont-Ferrand eet men Saint-Nectaire, maar ook…

De keuken van Auvergne was oorspronkelijk een boerenkeuken waarbij vooral kool werd gebruikt, onder meer voor de stoofpotjes. Het dier bij uitstek voor de bereiding van maaltijden was het varken. Het leverde gedroogde ham, worsten, gepaneerde of gegrilde varkenspoten, gezouten varkensvlees met groene linzen van Le Puy… De regio heeft ook vijf AOP-kazen: Cantal, Saint Nectaire, Salers, Bleu d’Auvergne en Fourme d’Ambert. Een van de meest bekende specialiteiten, de truffade, wordt bereid met aardappelen en Cantal.

pounti.jpgEen miskende specialiteit: de pounti – De pounti is één van de emblematische gerechten van de Cantal. Het gerecht wordt bereid met een vulling met groenten (snijbietbladeren en spinazie), half-gezouten varkensbuik en fruit (gedroogde pruimen). Het is een soort hartige cake met een zoete toets.

>> Waar eet u deze specialiteit? Auberge de Mazayes - 63230 Mazayes-basses – Tél. 0033 4 73 88 93 30 - www.auberge-mazayes.com

>> Fotorechten:
  • Charcuterie uit Tours: worsten, rillettes, andouillette en rillons© C. Lazi
  • Taart met Epoisses © A. Beauvais - F. Hamel / CERCLES CULINAIRES DE FRANCE
  • Pounti © Comité Régional de Développement Touristique d'Auvergne / SOISSONS-Pierre

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg