Persberichten

Franse restaurants pronken bovenaan de prestigieuze ‘La Liste’ !

17/12/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Vandaag op 17 december werden in Parijs in aanwezigheid van Laurent Fabius, de Franse Minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling, de winnaars van « La Liste » bekendgemaakt. Dit is een lijst van de 1000 beste restaurants ter wereld. Met 116 restaurants pronkt Frankrijk als tweede bovenaan de lijst en heeft zo als land de meeste verkozen restaurants op het palmares. De drie meest geprezen chefs komen eveneens uit Frankrijk.

« La Liste » is de grootste internationale gastronomische rangschikking en verzamelt de 1000 beste restaurants ter wereld aan de hand van een doorzichtige en rechtvaardige methode die de punten van gastronomische gidsen en de meningen op websites analyseert.

De landen die het meest vertegenwoordigd zijn op deze lijst zijn Japan en Frankrijk met ieder meer dan 100 restaurants, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Ook China, Spanje, Duitsland en Italië scoren hoge punten, zij hebben ieder iets meer dan 50 restaurants op de lijst staan.

Belangrijk te noteren is dat Frankrijk wel tweede is in de rangschikking van de 1000 beste restaurants, maar dat het Japan voorbijsteekt indien deze lijst beperkt wordt tot de beste 250,100 of 50 restaurants ter wereld.

Restaurants Guy Savoy (Parijs), Maison Troisgros (Roannes) en l’Auberge du Vieux Puits (Fontjoncouse) staan in de top 10, respectievelijk op de 4de, 8ste en 9de plaats. Bovendien komen de drie meest geprezen chefs van de lijst uit Frankrijk : Joël Robuchon (met 11 restaurants), Alain Ducasse (7 restaurants) en Pierre Gagnaire (7 restaurants).

« La Liste » werd bedacht door een multidisciplinair team1, aangestuurd door Philippe Faure, Franse diplomaat en voorzitter van de toeristische promotiedienst Atout France. Ze wordt verder ondersteund door de associatie ‘Les Tables des cinq continents’ en verschillende donateurs.

De resultaten komen op een doorzichtige en rechtvaardige manier tot stand :

  • Recensies en punten gegeven in 200 gastronomische gidsen en meerdere websites over duizenden restaurants ter wereld worden nauwgezet geanalyseerd.
  • Ook de wijnkaart, de service en het kader worden in de puntentelling opgenomen.
  • Daarna worden 150 000 restauranthouders ondervraagd over de geloofwaardigheid van de verschillende gidsen.
  • De resultaten van deze opinipeiling, bekomen in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder, bepalen uiteindelijk in welke mate de punten van een gastronomische gids doorwegen in de globale puntentelling.
  • Uiteindelijk worden ook de meningen van internetgebruikers in acht genomen, die meetellen voor 25 % van het eindresultaat.

>> Voor meer informatie : www.laliste.com l facebook : laliste1000 l twitter : @laliste1000

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg