Persberichten

10 typische maar weinig bekende kerstgerechten

13/10/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Naast de klassiekers zoals kalkoen, zalm, eendenlever en kaviaar, bestaan er ook traditionele gerechten die specifiek zijn voor bepaalde streken. Vaak klinken de namen als een uitnodiging voor een waar Kerstfeest.

1) De ‘coquille’ uit de streek van Rijsel

Een broodje met de luchtigheid van een brioche en de vorm van het omwikkeld kindje Jezus. Ook de Belgen kennen een gelijkaardig broodje maar dan onder de naam ‘cougnou’.

2) De ‘aguignettes’ van Normandië

Deze oude gewoonte van Keltische oorsprong verwijst naar de geschenken die de kinderen kregen wanneer ze op de eerste dag van het jaar van deur tot deur gingen zingen. Vandaag zijn de ‘aguignettes’ traditionele Normandische gebakjes van bladerdeeg die men eet op Kerst en Nieuwjaar. Zij hebben de vorm van kleine dieren; kippen, eenden, konijnen…

3) De ‘berawecka’ van de Elzas

De vedettes op de kerstmarkten van de Elzas zijn in de eerste plaats de gebakjes (bredele, lekerle, zimtsterne, christstolle…), waaronder ook de ‘berawecka’. Het wordt bereid op basis van gemengd gedroogd fruit met brioche- of brooddeeg, gekruid met muskaatnoot en steranijs. Dat alles wordt op smaak gebracht met een glas kirsch. Traditioneel eet men ‘berawecka’ op 24 december, voor de middernachtmis, en ook daarna want het gebak kan men lang bewaren.

4) De ‘fricassée de fressure de porc’ van Bourgogne

Traditioneel doden de Bourguignons tweemaal per jaar een varken: een keer ter gelegenheid van Pasen, een tweede keer voor Kerstmis. Het kerstmenu bestond dus uiteraard uit varkensvlees. Het was de gewoonte om te beginnen met de delen van het dier die niet lang konden bewaard worden, zoals het orgaanvlees. Het typische kerstgerecht was dus de ‘fricassée de fressure de porc’ of fricassee van orgaanvlees van het varken.

5) De ‘rissoles’ van de Savoie

De ‘rissoles savoyardes’ zijn kleine flappen met perencompote. Volgens het origineel recept zijn ze bereid met zogenaamde ‘poires à rissoles’ die groeien op het einde van de herfst. Die peren zijn zeer hard en kunnen enkel gekookt gegeten worden.

6) De ‘guinettes’ uit de streek van Bordeaux

De eendenlever, het gevogelte en de truffels van de Périgord zijn zeer bekend, maar de ‘guinettes’ uit de streek van Bordeaux zijn dat veel minder. Het zijn kersen, die gearomatiseerd zijn met armagnac en een mantel hebben van zwarte chocolade. Als dat geen feestsfeer oproept!

7) De ‘touron’ uit de streek van Perpignan

Dit is één van de meest populaire kerstsnoepjes van Catalonië en Spanje. De ‘touron’ is een soort min of meer zachte noga, op basis van amandelen, hazelnoten, pijnappelzaad, gemengd met honing of suiker. De ‘touron’ eet men tijdens de hele Adventsperiode, met vrienden of familie. In tal van mediterrane landen bestaan er varianten van, zoals in Italië, Griekenland, Malta…

8) De dertien desserts van de Provence

Dertien, zoals het aantal disgenoten tijdens het Laatste Avondmaal. Alle desserts worden tegelijk opgediend aan tafel en in grote hoeveelheden, na de middernachtmis. Volgens deze nog zeer levendige traditie, moet elke disgenoot een beetje van elk dessert eten om zich te verzekeren van geluk tijdens het komende jaar. De lijst van de dertien desserts varieert van de ene stad tot de andere, maar vaste waarden zijn de zogenaamde ‘mendiants’ (hazelnoten of noten, symbool van de Augustijnen; gedroogde vijgen, symbool van de Franciscanen; amandels, symbool van de Karmelieten en rozijnen, symbool van de Dominicanen), witte en zwarte noga, en haardkoek om te breken, zoals Christus het brood brak. De dertien desserts telden oorspronkelijk ook fruit uit het omliggende platteland: witte druiven, kerstmeloen, sinaasappels (ook clementines of mandarijnen) die de rijkdom symboliseerden; gekonfijt fruit; appels en winterperen…
Daarbij kwamen nog typische producten van elk dorp: oreillettes (krokante flensjes), rousquilles (anijskoek met suikerglazuur), bugnes (soort beignets), croquignoles (krokante koekjes)…

Les 13 desserts étaient aussi composés à l'origine de fruits récoltés dans les campagnes environnantes : le raisin blanc ; le melon de Noël ; les oranges (ou clémentines ou mandarines) symbolisant la richesse ; les fruits confits ; les pommes et les poires d'hiver…
A cela viennent se greffer les gourmandises typiques de chaque village : oreillettes, rousquilles, bugnes, croquignoles…

9) ‘Cabri’ uit Corsica

Cabri of geitenlam maakt traditioneel deel uit van de Corsicaanse kerstfeesten. De maaltijd sluit vaak af met een kastanje-boomstam, het emblematische fruit van het Ile de Beauté.

10) Antilliaanse ham

De kerstham is niet weg te denken tijdens de eindejaarsfeesten op de Antillen. Hij wordt gegaard in een court-bouillon die gearomatiseerd is met ui, knoflook en een boeket kruiden. Hij gaat vergezeld van rijst of cristophines (soort pompoen) en wordt gegeten in familiekring of met vrienden.

>> Fotorechten:
  • Coquille © Comité de Promotion Nord-Pas de Calais
  • Aguignettes © http://celinelecuyer.over-blog.fr
  • Berawecka © DR
  • Rissoles © Savoie Mont Blanc
  • Guinettes © Révillon Chocolatier
  • Touron © Sud de France Développement
  • De 13 kerstdesserts © OT Saint-Rémy de Provence
  • Kerstham © DR – Shutterstock

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg