Persberichten

Overzicht van culturele evenementen in Frankrijk, april 2024

26/03/2024FrankrijkMeest recent

Reserveer alvast de volgende data van culturele, feestelijke en muzikale escapades in Frankrijk tijdens lokale evenementen. Vakmanschap, inclusiviteit en bescherming van de biodiversiteit worden er in de schijnwerpers gezet!

  • 2 tot 7 april: Europese dagen van de kunstambachten
  • 5 tot 14 april: Festival Mythos in Rennes
  • 12 april tot 7 mei: Festival Arsmondo in Straatsburg
  • 18 tot 27 april: Festival Les Femmes s'en Mêlent
  • 20 tot 28 april: Festival de l’Oiseau et de la Nature in de Baai van de Somme
  • 23 tot 28 april: Printemps de Bourges

Normandië: Europese dagen van de kunstambachten




Fonderie Cornille Havard – cloches et horloge - Villedieu-les-Poeles © Valentin Pacaut

Kom tijdens de Europese dagen van de kunstambachten van 2 tot 7 april 2024 kennismaken met bijzondere ambachten en gepassioneerde mensen. Neem een kijkje achter de schermen van deze unieke plaatsen waar ambachtslieden tradities cultiveren en sublimeren. Voor de gelegenheid worden er tal van culturele evenementen georganiseerd. Trek dus naar Normandië en leer bijvoorbeeld hoe de legendarische paraplu's van Cherbourg – gebruikt door de groten der aarde – worden gemaakt of kom kijken naar demonstraties kantklossen in Alençon ... Aan jou de keuze, en alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Je zult versteld staan en, wie weet, raak je wel geïnspireerd!

Bretagne: Festival Mythos in Rennes




Festival Mythos - Rennes © Nico M

Ver weg van het achterhaalde beeld van de verhalenverteller bij het haardvuur presenteert Mythos elk voorjaar in Rennes vernieuwende en ontroerende woordkunstenaars die ons woorden in de mond leggen. Met verhalen, theater en zang is Mythos een festival van het gesproken woord, waar geniale vertellers ons veel meer vertellen dan simpele verhalen en graag experimenteren met theater, onemanshows en andere happenings. Kom van 5 tot 14 april naar Rennes in het Parc du Thabor voor een buitengewone reis naar een droomachtige en romantische wereld.

Grand Est: Festival Arsmondo in Straatsburg




Opéra national du Rhin © Alain Hanel

De 6e editie van het festival Arsmondo vindt plaats van 12 april tot 7 mei in de Opéra National du Rhin in Straatsburg. Trouw aan zijn principe om operavoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, lezingen, films, conferenties en debatten rond een transnationale cultuur samen te brengen, zet Arsmondo een stap opzij en verkent het het concept van utopia in plaats van echte landen. De verwijzing naar het werk van Thomas More linkt deze zesde editie van het festival aan de evenementen van Straatsburg Wereldboekenstad. En omdat utopia fictie en politiek met elkaar verbindt, zal er een speciale plaats worden ingeruimd voor filosofische werken en voor het debat over ideeën, in deze stad waar cultuur hoogtij viert!

PACA: Festival Les Femmes s’en mêlent




© Grandma's Ashes - Festival Les Femmes S'en Mêlent - Petit Bain, Paris

Les Femmes s'en Mêlent (LFSM) wil – voortbouwend op zijn geschiedenis – een alternatieve programmering blijven aanbieden door artiesten te steunen in hun loopbaanontwikkeling. Dit gebeurt door middel van concerten in heel Frankrijk, waarbij gendergelijkheid in de hedendaagse muziek wordt gepromoot via tal van nieuwe activiteiten. Workshops, conferenties, ontmoetingen, screenings en debatten: de vrouwen ondernemen actie. Les Femmes s'en Mêlent is terug in Marseille van 18 tot 27 april, in samenwerking met de vereniging AMAM. Ter gelegenheid hiervan worden drie avonden georganiseerd in drie van de meest karakteristieke zalen van de stad: Artplexe-Canebière, Cepac Silo en Makeda geven je de kans om de muzikale pareltjes van morgen te (her)ontdekken!

Hauts-de-France: Festival de l’Oiseau et de la Nature in de Baai van de Somme




Le Crotoy, Baie de Somme – CR Hauts-de-France © Stéphane Bouilland

Net als de bloemen in de lente ontluikt elk jaar in april het Festival de l'Oiseau weer in de Baai van de Somme, met tal van nieuwe activiteiten voor het hele gezin. Knijp er dus een weekendje of een hele week tussenuit om te genieten van de buitenlucht in een wilde en ongerepte natuur! Van 20 tot 28 april dompelt het festival het hele gezin 9 dagen onder in de habitat van de vogels.

Om je heen is het spektakel overal aanwezig: je kunt trekvogels bewonderen die net terug zijn van hun lange reis of de kustlijn (her)ontdekken met indrukwekkende panoramische uitzichten. Op het programma: natuurexcursies, filmvertoningen, debatten, foto- en wildlifetentoonstellingen, fotoworkshops en -cursussen, junioractiviteiten ... Voor alle natuurliefhebbers wat wils!

Centre-Val de Loire: Printemps de Bourges




Printemps de Bourges - Sfeerfoto in Seraucourt © Jean-Adrien Morandeau

Printemps de Bourges Crédit Mutuel, het belangrijkste festival voor hedendaagse muziek en een niet te missen evenement voor de muziekindustrie, luidt artistieke vernieuwing en de komst van warmer weer in met de opening van het muziekfestivalseizoen van 23 tot 28 april.

Als belangrijk cultureel evenement in de regio Centre-Val de Loire en de hoofdstad Bourges wil het festival zijn volledige publiek aanspreken en een sterke lokale aanwezigheid opbouwen door middel van verschillende culturele, economische en sociale initiatieven tijdens het evenement en het hele jaar door: artistieke en culturele vorming, toegankelijkheid, energiebeheer, selectief sorteren, preventie, lokale werkgelegenheid ... Printemps de Bourges wil een verantwoordelijk festival zijn dat geworteld is in de regio.

 

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg