Persberichten

De mooiste sites langs de Napoleonroute

25/02/2014Côte d’AzurNatuur en gezin

Wist u dat de Napoleonroute – de voormalige Route Nationale 85 – geïnspireerd is op het traject dat de keizer volgde na zijn terugkeer van het eiland Elba? Ze werd ‘Route Napoléon’ gedoopt in 1932 en er werden tal van werken uitgevoerd om de route te verbeteren en mooier te maken. Deze toeristische route, 324 km lang, verbindt Golfe-Juan met Grenoble en biedt onderweg grandioze panorama’s.

Dit zijn de mooiste sites langs deze historische route:

Golfe Juan

Op het strand van deze gemeente ontscheept Napoleon en zijn leger van 1100 man, nadat ze Elba hadden verlaten, op 1 maart 1815. Op de kade van de haven herinnert een stèle aan die gebeurtenis. Ieder jaar, in het begin van de maand maart, vindt een reënscenering plaats van de ontscheping.

Cannes

Na de landing in Golfe-Juan trekt Napoleon naar Cannes, waar hij laat aankomt met zijn leger en slaapt op het zand. Deze mythische plaats zal later de Croisette van Cannes genoemd worden. Napoleon verlaat de stad in de ochtend en zet zijn weg verder naar Parijs.

Seranon

Op een vijftigtal kilometer van Cannes en Grasse, komt u in het grote landbouwgebied van Seranon. Tijdens zijn tocht verblijft Napoleon een nacht op het kasteel van Broundet, waarvan men vandaag nog de resten ziet.

Castellane

Deze site aan de ingang van de Gorges du Verdon wordt gedomineerd door een kalkrots van 184 meter. De militaire colonne van Napoleon arriveert er op 3 maart 1815. Napoleon ontbijt in de onderprefectuur. Aan de komst van de keizer wordt herinnerd met een bord aan nummer 34 in de Rue Nationale.

Digne-les-Bains

Op 4 maart arriveert Napoleon in Digne en stopt enkele uren in het Hotel du Petit Paris, in de Rue du Jeu de Paume, waar een bord herinnert aan de passage van de keizer.

Malijai

Dit dorpje dankt zijn bekendheid in grote mate aan Napoleon, die er op het kasteel de nacht van 4 op 5 maart 1815 doorbracht. Deze historische gebeurtenis liet een diepe indruk na en om de twee jaar viert men nog steeds de Napoleondagen.

Sisteron

Sisteron, de parel van de Haute-Provence, is een stad die ongewoon is door zijn geschiedenis, zijn schoonheid en zijn kleuren. Napoleon houdt er halt op 5 maart 1815 om te lunchen in het Hotel du Bras d’Or vooraleer zijn route verder te zetten.

Gap

Op 5 maart 1815 steken Napoleon en zijn escorte de Romeinse brug van Burle over wanneer ze Gap verlaten. Om hen te bedanken voor hun ontvangst, laat Napoleon de inwoners een som geld na om schuilhutten te bouwen in de bergen.

Corps

De keizer en zijn bataljon houden op 6 maart halt in deze kleine gemeente op 40 km ten noorden van Gap. Het was de laatste nacht voor hun intocht in Grenoble. Napoleon sliep er in de toenmalige gendarmerie, waar vandaag een herdenkingsplaat is aangebracht.

Laffrey

Het dorp is beroemd geworden dankzij de ontmoeting van Napoleon met de troepen van Lodewijk XVIII die hem moesten aanhouden. Napoleon stapte alleen vooruit en riep: “Soldaten, als er één onder u zijn keizer wil doden, hier ben ik”. Toen weerklonk een immense kreet over de weide: “Leve de keizer!” Deze ontmoeting was beslissend voor het lot van Frankrijk. Een ruiterbeeld van Napoleon markeert deze historische site die de naam ‘La Prairie de la Rencontre’ kreeg (de weide van de ontmoeting).

Grenoble

Op 7 maart 1815 maakt Napoleon een triomfantelijke intocht in Grenoble, aan het hoofd van ongeveer 800 man. Ondanks de toegevingen van de koning, krijgt de terugkeer naar de monarchie niet de steun van de bevolking. Napoleon kon dan naar Parijs trekken zonder noemenswaardige tegenstand. Grenoble, een stad van kunst en geschiedenis, heeft heel wat musea, pleinen en tuinen.

>> Ontdek de Napoleonroute in detail op: www.route-napoleon.com

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg