Persberichten
Wijngaarden Champagne en Bourgogne zijn Unesco-werelderfgoed
Op zondag 5 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de wijngaarden, - huizen en – kelders van de Champagne en enkele wijngaarden uit de Bourgogne als cultureel erfgoed ingeschreven op de Unesco-lijst.
Na acht jaar wachten voor de Champagne en Bourgogne, worden hun twee unieke, historische en traditionele wijnproductietechnieken beloond met een inschrijving op de Unesco-lijst. Dankzij deze twee dossiers, wordt op een bijzondere wijze de rijkdom, diversiteit en de universele waarde van de Franse wijngaarden erkend, waarvan die van Saint-Emilion reeds sinds 1999 werelderfgoed is.
De Champagnestreek : een landschap gekneed door zijn prod
De territoriale en sociale organisatie van de Champagnestreek is erg beïnvloed door de plaatselijke agro-industrie die volledig gericht is op de productie en verwerking van champagne. Die geniet wereldfaam als een ideale drank bij feestgelegenheden.
In de Champagnestreek zijn drie specifieke plaatsen uitgekozen waar de kern van het hele champagneproductieproces samengevat wordt en die de 319 dorpjes vertegenwoordigen waar AOC champagne geproduceerd wordt.
- de historische wijngaarden tussen Cumières en Mareuil-sur-Aÿ ;
- de imposante gebouwen, opgericht door de grote champagnehuizen op de heuvel van Saint-Nicaise in Reims en langs de Avenue de Champagne in Epernay ;
- de spectaculaire champagnekelders en krijtgroeven onder deze gebouwen.
Het is de combinatie van het rurale, stedelijke en ondergrondse element dat de typische champagnecultuur vormt en dat de aanleiding gegeven heeft tot een officiële inschrijving op de Unesco-werelderfgoedlijst.
De Bourgogne : een puzzle waar ieder stukje zijn eigen cru heeft
Hier vallen de typisch Bourgondische ‘climats’ binnen de keuze van de Unesco. Deze ‘climats’ zijn specifieke wijnpercelen die duidelijk afgebakend worden in functie van de grondsamenstelling en de hoeveelheid blootstelling aan de zon. De keuze van de druivensoort en de teeltmethode hangt volledig af van deze omstandigheden. De ‘climats’ vormen een een puzzle, een mozaïek waar een enorme variëteit van wijnen geproduceerd wordt die wereldfaam genieten. Het meest karakteristieke landschap van dit unieke wijngebied is te bewonderen op de hellingen van de Côte de Nuits en van Beaune, op een strook van 60 km lang tussen Dijon en Santenay.
De ‘climats’ zijn gekoppeld aan de steden Dijon en Beaune, de historische, politieke, economische en culturele centra, en houden een unieke traditie levendig. Dankzij hun constructie door de jaren heen, is er een opmerkelijk architecturaal erfgoed ontstaan, zowel in de wijngaarden als in de dorpjes en steden. Het is de kracht van het Bourgondische wijngebied om steeds unieke smaken te produceren en een standaardisatie van wijn tegen te gaan die veroorzaakt wordt door de globalisatie van de markt.
>> Voor meer informatie over :
- De wijngaarden, - huizen en – kelders van de Champagne: paysagesduchampagne.fr
- De ‘climats’ in de Bourgogne : www.climats-bourgogne.com
>> Fotocredits :
- Champagneglazen © Atout France/Cédric Helsly
- De helling van Corton © Jean-Louis Bernuy