Persberichten

Le Boat

Varen naar UNESCO-werelderfgoed

16/08/2018FrankrijkCultuur

De zomer loopt binnenkort ten einde, maar ook daarna is het heerlijk varen op de Franse rivieren. Met Le Boat kan je op je eigen ritme UNESCO-werelderfgoed ontdekken in onder andere Besançon, Carcassonne, Moissac en Nancy. 

In de vestingwerken van Besançon wandelen

BesançonHet avontuur start op de rivier Doubs, in Bourgogne-Franche-Comté. Vanop het water kan je de stad Besançon al zien liggen en ook de vele UNESCO-monumenten op de oever bewonderen. Zo kan je bijvoorbeeld de Citadelle Vauban zien, die trots boven de stad uittorent. Een ander UNESCO-monument: de vestingen die Besançon al eeuwenlang omringen en beschermen, van de bekende architect Vauban. Meer vervolgens aan en ontdek de gezellige voetgangersstraatjes en mooie voorgevels uit de 17e eeuw in de oude stad. 

Geschiedenis opsnuiven in de Abdij van Saint-Gilles 

abbatiale_de_saint-gilles_-_bruno_trouillet_ix.jpgVaar op het kalme Canal du Rhône à Sète naar Saint-Gilles, een charmant stadje in de buurt van de Camargue. Meer aan en wandel naar de oude binnenstad. Aan het einde van een van de mooie steegjes sta je hier plots oog in oog met de indrukwekkende Abdijkerk van Saint-Gilles, een meesterwerk van de romaanse kunst dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat als onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De abdij dateert uit de 12e eeuw en de graftombe van Saint-Gilles is al sinds de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord. Volgens de legende leefde de heilige als een kluizenaar, met een hinde als enige gezelschap, voor hij de abdij toegewezen kreeg.  De bezienswaardigheden van de abdij: een voorgevel vol romaanse beeldhouwwerken, een crypte met de beroemde graftombe en een spiraalvormige trap, bijzonder zeldzaam voor die periode. Zeker een bezoek waard!  

Terugkeren in de tijd in Carcassonne

Wanneer je vaart naar Carcassonne, kan je maar liefst twee UNESCO-monumenten tegelijkertijd bewonderen: de middeleeuwse stad zelf én het beroemde Canal du Midi. Dit kanaal werd in de 17e eeuw aangelegd door Riquet en weet vandaag de dag bezoekers te bekoren dankzij de vele bruggen, aquaducten en groene oevers. Bij aankomst in de zonnige stad Carcassonne kan je er de 52 torens, de twee cirkelvormige burchten en de 3 km lange stadswallen ontdekken... Je waant je onmiddellijk terug in de middeleeuwen.

Romaanse kunst ontdekken in de Abdij van Moissac

Op naar Moissac, heiligdom van de romaanse kunst in Nieuw-Aquitaine. De abdij van Saint-Pierre uit de 11e eeuw is bekend van de film In the Name of the Rose en volgens sommigen het mooiste klooster ter wereld. Moissac ligt op een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, die integraal op de Werelderfgoedlijst staan. De abdij is een echt architecturaal pareltje, vooral de intacte kapitelen, hoekpilaren, het portaal uit de 12e eeuw en het prachtige timpaan zullen je weten te betoveren. 

Drie bijzondere pleinen in Nancy bewonderen 

Ga op het Marne-Rijnkanaal voor anker in Nancy, hoofdstad van de Hertogen van Lorraine. Een bezoekje aan de stad is een echte must, alleen al om volgende drie prachtige pleinen te bewonderen: Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d’Alliance. De drie pleinen zijn gebouwd tussen 1752 en 1756 door Stanislas, de koning zonder koninkrijk, en later opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bekijk de voorgevels van Emmanuel Héré en de mooie gouden hekken van Jean Lamour of zoek verkoeling aan de fonteinen van beeldhouwer Guibal. Maar neem vooral de tijd om alle details te bestuderen....

 

Wist je dat...

le_boat_logo_new-strap_nl_07-15.jpgLe Boat een uitstekende keuze voor een vaarvakantie in Frankrijk is ? Het bedrijf is de grootste verhuurder in Europa van rivierboten waarvoor geen vaarbewijs nodig is en heeft meer dan 45 jaar ervaring. Heb je nog nooit zelf aan het roer gestaan? Bij Le Boat is een vaarbewijs of stuurbrevet niet nodig! Na een korte opleiding ter plaatse kan je zonder problemen veilig rondvaren. Gooi de trossen al maar los! 

Fotocredits
  • Abdijkerk van Saint-Gilles © Bruno Trouillet
  • Alle andere foto's: © Le Boat

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg