Persberichten

Van 25 tot 27 september 2015 wordt het Feest van de Gastronomie gevierd

06/08/2015FrankrijkGastronomie & wijn

‘La Fête de la Gastronomie’, het feest dat gewijd is aan de Franse culinaire vakkennis en voedingsproducten, is terug voor zijn vijfde editie. Overal in Frankrijk staat creativiteit en durf op het programma en de eregast dit jaar is een product met heel wat facetten: de boterham!

Met het thema van dit jaar, ‘Creativiteit en durf’, wil men van de gastronomie een originele expressievorm maken, die toelaat nieuwe terreinen te ontdekken.
Om deze ambitie waar te maken, heeft Anne-Sophie Pic, driesterrenchef en meter van deze editie, creatieve boterhamrecepten gecreëerd waar iedereen kan mee experimenteren. Het concept is ideaal om het Franse gastronomische erfgoed te valoriseren, met gezellige en ludieke activiteiten voor een breed publiek: volksbanketten, picknicks, proeverijen, de ontdekking van restaurantberoepen, bezoeken aan ondernemingen en landbouwexploitaties, tentoonstellingen, lezingen en straatanimaties.

Ieder jaar werken Franse en internationale talentvolle chefs mee aan het project ‘Recepten van chefs’, een boekje met vernieuwende recepten die bestemd zijn voor een breed publiek. Dit jaar zijn het vrouwelijke chefs die zich engageren. Het boekje kan gratis gedownload worden op de website van het Feest van de Gastronomie.

5 voorbeelden van creatieve evenementen die het water in de mond brengen

De stad Dole (op 50 km van Dijon) zal lekkerbekkenwandelingen organiseren om zijn gastronomie in de kijker te zetten, maar ook het architecturale en literaire erfgoed komen aan bod. Afspraak tijdens het ‘Weekend gourmand du Chat Perché’.​

dessert_au_chateau_du_clos_lucecleonard_de_serres.jpgIn het Château du Clos Lucé (op 25 km van Tours), draait men de klok terug tot de renaissance. Een ontwerpster en een bloemenspecialiste zullen een tafel uit die tijd reconstrueren (met sinaasappelen en andere citrusvruchten, specerijen, wild en waardevol ambachtswerk). De menu’s worden geserveerd in historisch kostuum en er worden haardkoeken uitgedeeld.
De haardkoek of ‘fouace‘ is een specialiteit uit Touraine. Het is een plat brood gevuld met zoete of hartige specialiteiten, dat tijdens de middeleeuwen werd verkocht tijdens lokale feesten.

Met tentoonstellingen van lokale designers en demonstraties door sterrenchefs, zet Limoges zijn befaamd porselein en zijn producten met een kwaliteitslabel in de kijker (AOP appels en vlees van lammeren, kalveren, varkens en runderen) tijdens het ‘Festival Toques et Porcelaine’.

Bourgogne vernieuwt met zijn ‘Fantastic Picnic’ op ongewone locaties (kastelen, wijngaarden, molens, abdijen…) die samengaan met originele activiteiten: proeverijen van truffels, een nachtelijk parcours door een labyrint, een bezoek aan het recent gerenoveerde ‘Musée de la Faience’…

In Aubagne (niet ver van Marseille) heeft het Marcel Pagnol jaar de toon gezet voor een ‘Banquet 1900’ op de boerderij, dat de lokale producenten in de kijker zet. Zij bieden het publiek een gezinsmaaltijd aan uit die tijd, op het Provençaalse platteland.

De regio’s Normandië en Ile-de-France organiseren van hun kant lekkerbekkencruises op de Seine, op het thema van creatieve boterhammen.

>> Meer informatie op: www.fete-gastronomie.fr

>> Fotorechten:
  • Dessert in het Château du Clos Lucé © Léonard de Serres
  • ‘Fantastic Picnic’ in Corgoloin © Alain Doire / Bourgogne Tourisme

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg