Persberichten

Twee tentoonstellingen in Parijs rond de utopieën van Napoleon

17/03/2015ParisCultuur

Napoleon was een dromer op meer dan één gebied. Dat is wat twee tentoonstellingen aantonen die begin april hun deuren openen in Parijs. De ene belicht zijn gerealiseerde of geplande projecten voor de hoofdstad. De andere vertelt over de laatste woelige dagen van Napoleon in Frankrijk, toen hij zich Amerika voorstelde als het beloofde land.

‘Napoléon et Paris: rêves d’une capitale’ in het Musée Carnavalet – Van 8 april tot 30 augustus 2015

Parijs was het belangrijkste politieke toneel van de Napoleontische periode. De stad was ook één van de belangrijkste zorgen van de Eerste Consul en nadien van de Keizer. De tentoonstelling ‘Napoleon en Parijs: dromen van een hoofdstad’ exploreert de complexe relaties tussen Napoleon Bonaparte en Parijs.

Na een evocatie van de hoogtepunten van zijn leven in Parijs, van zijn jeugd tot zijn tweede troonsafstand op 22 juni 1815, belicht de tentoonstelling de rol van het personage als bestuurder. Napoleon bedacht inderdaad een organisatie van de hoofdstad voor de volgende twee eeuwen, met functies die nog steeds bestaan zoals de prefect van de Seine en de politieprefect.

Met orde en efficiëntie in gedachten, liet de Keizer tal van openbare werken uitvoeren. Metalen bruggen (pont des Arts en pont d’Austerlitz), kanalen, fonteinen, markten, hallen, slachthuizen, nieuwe begraafplaatsen zorgden voor een verbetering in het dagelijkse leven van de Parijzenaars.

Het parcours gaat verder met illustraties van de praal aan het hof van Napoleon in de Tuileries. Meubilair, kostuums en accessoires geven de sfeer weer uit die tijd.

Napoleon droomde ook van grote stedenbouwkundige werken in Parijs, dat hij zich voorstelde als het nieuwe Rome, bevolkt met grandioze monumenten. Tal van die dromen zijn in de ontwerpfase gebleven, zoals de populaire olifant van de Bastille, het paleis van de koning van Rome, de archieven en d’Orsay. Een multimediakiosk laat toe de locaties van het Napoleontische Parijs te ontdekken.

De tentoonstelling eindigt met de herinneringen die Napoleon heeft nagelaten in Parijs. Vandaag kan men op de Place de la Concorde in alle richtingen een Napoleontisch monument ontdekken: de Assemblée Nationale in het zuiden, de Arc de Triomphe du Carrousel in het oosten en de kerk van La Madeleine in het noorden.

>> Voor meer informatie over de tentoonstelling in het Musée Carnavalet, klik  hier

‘Cap sur l'Amérique - la dernière utopie de Napoléon’ in het Nationaal Museum van de Kastelen van Malmaison en Bois-Préau – Van 22 april tot 20 juli 2015

Daags na Waterloo, in juni 1815, toen de voorlopige regering snel Parijs verliet, zocht Napoleon toevlucht in Malmaison waar Keizerin Josephine een jaar eerder overleed. Daar begon hij te dromen van asiel in Amerika. Tweehonderd jaar later voert Malmaison opnieuw de Amerikaanse tijd in en de droom krijgt vorm langs twee routes:

- Het vertrek naar Amerika. De bezoeker volgt de voetstappen van de Keizer en zijn gevolg van Malmaison tot Rochefort, waar hij inscheept op het fregat La Saale, op de rede van het eiland Aix en zijn verblijf in het huis van de commandant van het eiland, alvorens hij beroep doet op de gastvrijheid van de Engelsen. - Een denkbeeldig parcours dat van Canada naar Cap Horn leidt, in ongerepte streken waar Napoleon droomt, zoals hij zelf bekende, van het bestuderen van ‘alle grote fenomenen van het fysieke van de wereld’. Schilderijen, etnografische documenten en gravures illustreren de mensen en landen van het Amerika van 1815.

Parallel aan deze tentoonstelling is er een tijdelijke wedersamenstelling van de kamer van de Keizer zoals ze was toen hij er verbleef, in het Napoleonmuseum van het eiland Aix.

>> Voor meer informatie over de tentoonstelling in Malmaison, klik  hier

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg