Persberichten

Twee gezinsparken om de grandioze natuur van de Ardennen te ontdekken

15/05/2014ChampagneNatuur en gezin

Diepe en wildrijke wouden, sublieme meanders van de Maas en de Semoy, meren, valleien, vlaktes… Op slechts 150 kilometer van Brussel vindt u de Franse Ardennen, een onuitputtelijk speelterrein voor groot en klein. Het dierenpark ‘Argonne Découverte’ en het ‘Domaine de Vendresse’ bieden er een wereld vol avontuur in openlucht.

Deze twee bestemmingen, tegelijk ludiek en pedagogisch, nodigen u uit om het gevarieerde erfgoed van de Ardennen te ontdekken.

De Argonne, natuur op ware grootte

In Olizy-Primat ontdekt u het Parc Argonne Découverte, een dierenparadijs in het hart van het woud van de Argonne. Het is 13 hectare groot en combineert ludieke activiteiten met een ontdekking van de ongerepte natuur. Hier vindt u een roedel van 12 wolven, maar ook een show met roofvogels en andere vogels in vrije vlucht: gieren, oehoes, ooievaars, buizerds, arenden enz.

De Nocturnia zone licht de sluier over de nachtelijke wereld en toont vleermuizen, egels, padden, genetkatten, insecten en vissen. De nieuwigheid voor de zomer van 2014 is de axolotl, een zeldzame salamander die oorspronkelijk afkomstig is uit Mexico.

Een immens springnet op enkele meters boven de grond en een restaurant met terras in de kruin van de bomen zullen sportieve jongeren en fijnproevers kunnen verleiden.

Voor kinderen is er een formule aan € 8. Ze omvat een rondleiding met toegang tot het Wolvenpark, de show met de roofvogels en een natuuratelier met een studie van nachtdieren: video, voederen en uitleg. En dan is er nog de vrije toegang tot het springnet, het Dorp van de Oude Beroepen, de Dieren van de Boerderij, de volières met roofvogels, de 3D-film over de wolven, de spelpaden enz.

Op het kruispunt van natuur, geschiedenis en spel

Op het Domaine de Vendresse, gelegen op een twintigtal kilometer van Charleville-Mézières, gaan natuur, waterspelen, hengelen en industriële geschiedenis hand in hand:

 • De magie van het vuur - In het centrum van het domein verbaast de oude hoogoven van Jean-Nicolas Gendarme door zijn kubusvormig aspect met zijden van 8 meter, bedekt met een pantser van 3 meter dik uit steen van Dom-le-Mesnil en kwartsiet van de Ardennen. In de 19e eeuw bracht dit monster de Ardennen aan de top van de Franse metallurgie. Het is vandaag het hart van een verbazend klank- en lichtspel. Met het spektakelparcours van 20 minuten, beleeft men een dag van de metaalarbeiders uit de 19e eeuw in de buik van ‘La Bête’ (het beest).
 • De magie van het water - Tal van amusante ateliers met manipulaties geven een betere kijk op het water. Centraal in deze ludieke ruimte bevindt zich een spectaculaire virtuele animatie met de mascottes van het domein, Bébert de steur: 1,57 meter lang, 29 kg en 25 jaar oud! En ook nog Rana de kikker, met vijf personages uit de Ardense legendes. Op de gelijkvloerse verdieping van de kolenhal toont een galerij met 14 aquariums 33 soorten lokale vissen.
 • Nieuw in 2014 : naast de zones die bestemd zijn voor de leeftijdsgroepen 2-6 en 7-14, is er een speelplein voor de 8 tot 14-jarigen, met klimmogelijkheden, evenwichts- en bewegingsspelen…

Voor andere 100% natuurbelevingen

 • De Fantasticable – Beleef in Fumay, aan de grens met België, een ongeziene vlucht boven de Maas aan 120 km per uur, met de langste tokkelbaan (deathride) van Noord-Frankrijk. Een vlucht van 1200 meter, alleen of met twee.
 • De ‘Voie verte Trans-Ardennes’ - Het departement van de Ardennen kreeg de label ‘regionaal natuurpark’ dankzij de schoonheid en de authenticiteit van zijn sites. Men ontdekt er ook één van de mooiste ‘groene wegen’ (voie verte) van Frankrijk. De ‘Trans-Ardennen groene weg’ is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, ruiters en rollerskaters. Hij biedt een parcours van 83 kilometer langs het water, langs een doorlopende en beveiligde weg, van Givet aan de Belgische grens tot Charleville-Mézières.

Circuit “De ‘voie verte’ met de fiets” (geldig tot 27 oktober 2014)

4 dagen fietsen/5 nachten in een hotel
Nabrengen van de bagage inbegrepen
Vanaf € 462

De prijs omvat:
 • 5 nachten in een hotel,
 • 5 diners (zonder dranken),
 • 5 continentale ontbijten,
 • het bagagevervoer,
 • de kaart van het circuit (Monde Actuel Voyages).

>> Meer informatie op www.ardennes.com

>> Bereikbaar: Charleville-Mézières (Ardennen) ligt op 2.30 u rijden van Brussel.

Nota voor de redactie

De regio Champagne-Ardenne in enkele woorden:

 • De departementen: de Ardennen, de Aube, de Haute-Marne, de Marne
 • De grote steden: Charleville Mézières, Chaumont, Epernay, Reims, Troyes
 • Niet te missen:
  - Reims en zijn kathedraal die door Unesco is opgenomen als Werelderfgoed
  - Troyes, de historische hoofdstad van de graven van Champagne
  - Het typische dorpje Hautvillers (Marne) waar Dom Pérignon keldermeester was
  - De Abdij van Clairvaux (Aube)
  - Het kasteel van Sedan (Ardennes)
  - De stadsmuren van Langres
  - De messenmakerij van Nogent (Haute-Marne)
  - Het Memoriaal Charles De Gaulle
 • Verbazend: het marionettenfestival van Charleville Mézières, om de twee jaar
 • Toeristische routes: de Champagneroute, alles bij elkaar 35.000 hectare wijngaarden
 • Dit moet u proeven: champagne, de ‘fondue au fromage’ van Langres, de Chaource-kaas, Ardense charcuterie (gedroogde ham, rode Ardenner kalkoen, witte pens).
 • Kuurwezen: Bourbonne-les-Bains (Haute-Marne)

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg