Persberichten

Rouen en Le Havre: 2 citytrips in het teken van cultuur in Normandië

19/06/2014NormandieCultuur

Nieuwe evenementen en sites nodigen u uit om deze 2 steden te ontdekken, vooral ‘Le Panorama’ in Rouen, een indrukwekkend fresco van 360°, en de expo-wandeltocht ’Sainte-Adresse capitale de la Belgique’ in Le Havre.

Rouen, de museumstad

De stad Rouen, gelegen aan de oever van de Seine, laat met zijn vakwerkhuizen, geplaveide straatjes en gotische kathedralen, niemand onverschillig.

>> Niet te missen

  • ‘Cathédrales 1789-1914, un mythe moderne’ : van 12 april tot 31 augustus brengt het Museum voor Schone Kunsten een tentoonstelling over de kathedralen. Ze exploreert de plaats van deze gebouwen in de artistieke verbeelding en in het nationaal debat, via meer dan 180 werken van grote namen zoals Monet, Goethe, Hugo, Sisley, Rodin, Pissarro…
  • Een gratis klank- en lichtspel wordt van 13 juni tot 21 september, bij het invallen van het duister, geprojecteerd op de kathedraal van Rouen. Het toont twee originele creaties: ‘Eerste impressies’ op het thema van het impressionisme en ‘Jeanne(s)’, een nieuwe kijk op de mythe van Jeanne d’Arc.
  • ‘Le Panorama’, een reuzenrotonde die uniek is in Frankrijk, zal vanaf 13 december opgesteld worden in de nabijheid van het historische centrum. Tot november 2015 zal men er het antieke Rome onder keizer Constantijn kunnen bewonderen. Nadien volgt een spectaculair landschap van het Amazonewoud.

Le Havre, Werelderfgoed van UNESCO

Le Havre is de enige stad waarvan de moderne architectuur van het centrum door Unesco is opgenomen als Werelderfgoed. Dat gebeurde in 2005. Auguste Perret, een groot architect van de 20e eeuw, visionair en een ‘echte poëet van het beton’, lukte erin de stad die grotendeels vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, een nieuw gezicht te geven. Hij gaf geboorte aan een stad met een toegankelijke en luchtige architectuur.

>> Niet te missen

  • Het kijkappartement Perret waar het meubilair verwijst naar de type-inrichting die aangeboden werd tijdens de heropbouw van de stad tussen 1945 en 1955.
  • De tentoonstelling ‘Sainte-Adresse capitale de la Belgique’ (Ste-Adresse hoofdstad van België) ging van start op 17 mei en loopt tot 28 september. 49 zwart-witafdrukken hangen aan de strandcabines en borden langs de Promenade des Régates, in de richting van Sainte-Adresse. Het zijn foto’s uit de tijd dat de Belgische regering zich vestigde in het stadje, tijdens de periode 1914-18. Ze zijn afkomstig uit het fonds van de bibliotheek en de gemeentelijke archieven, de ‘Association pour le Patrimoine de Sainte Adresse’ en de collectie van de familie van de toenmalige eerste minister, Charles de Broqueville.
  • Van 7 juni tot 9 november zal werk van de schilder Nicolas de Staël, waarvan men de 100e verjaardag viert, tentoon staan op de expositie ‘Lumières du Nord. Lumières du Sud’ in het Museum voor Moderne Kunst André Malraux (MUMA), dat bekend is voor zijn uitgebreide verzamelingen impressionisten. ‘Licht uit het noorden, licht uit het zuiden’ zal het belang van landschappen tonen in het werk van de kunstenaar.

>> Voor meer informatie over Normandië: www.normandie-tourisme.fr

>> Bereikbaar:

  • Met de auto: Rouen ligt op 3.40 u en Le Havre op 4.20 u rijden van Brussel.
  • Met de trein: Rouen is bereikbaar op 4 u en Le Havre op 4.30 u vanuit Brussel Zuid, met overstap in Parijs.
Nota voor de redactie:

Ziehier enkele interessante attracties en sites van Normandië:

  • De Mont-Saint-Michel
  • Het museum van het impressionisme en de tuin van Claude Monet in Giverny
  • De kliffen van Etretat
  • De paardenfokkerij
  • Le Haras du Pin
  • Het kuuroord Bagnoles de l’Orne
  • Het Memoriaal van Caen

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg