Persberichten

Met parapente over een Bretonse goudmijn vliegen

07/05/2015BretagneNatuur en gezin

Het strand van La Mine d’Or, in Pénestin, lijkt wel een decor uit een western. De naam is ontleend aan het zand van de kliffen die in de 19e eeuw geëxploiteerd werden om er goudschilfers uit te zeven. De site is geklasseerd vanwege haar geologisch belang, maar ze is ook zeer in trek bij liefhebbers van parapente.

De kliffen van La Mine d’Or bevinden zich in het uiterste zuiden van Bretagne. Zij trekken de aandacht vanwege hun gele en okerkleuren die te wijten zijn aan de aanwezigheid van ijzeroxide rond de zandkorrels. Vooral bij zonsondergang wordt deze kustlijn echt magisch. Maar naast de prachtige landschappen, valt ook een boeiend verhaal te vertellen.

300 miljoen jaar geleden lag hier een bergketen die hoger reikte dan de Himalaya en die liet haar sporen na. Op de plaats van de kliffen liep een rivier en in de sedimenten die hij naliet, staken restjes van goud.
In de 19e eeuw werden de ‘stofjes’ goud ontdekt en dat wekte bij een zekere mijnheer Bonnefin de hoop dat hij rijk kon worden. Met toelating van de gemeente begon hij de site te exploiteren maar vanwege het zeer lage rendement werd die exploitatie al stopgezet in het begin van de 20e eeuw.

De gemeente Pénestin organiseert op de site didactische rondleidingen van ongeveer 1,5 u. Alle schatten die verborgen zitten in de rotsen worden blootgelegd, van de geologische geschiedenis van Bretagne tot de recente natuurdynamiek, van de klimatologie tot de komst van de mens in Pénestin.

De gouden kliffen in vogelperspectief

Het 2 km lange strand van La Mine d’Or in Pénestin wordt gebruikt om te baden en om te wandelen, in alle seizoenen.
Ook parapente wordt hier zeer op prijs gesteld, om de bijzondere kliffen te zien vanuit een andere gezichtshoek. De site om op te stijgen (de enige in de Morbihan) ligt langs het kustpad. Om er heen te gaan, volgt men dit pad vanaf het strand, meer precies vanaf ‘la plage de la Source’ en men stapt iets meer dan 100 meter in de richting van ‘la plage du Lomer’. Parapente hangt af van de weersomstandigheden (kracht en richting van de wind). Er zijn ook luchtdopen mogelijk met een duo-parapente.

Om het verblijf aan te vullen

Proeven van de bouchot-mosselen van Pénestin

Langs een groot gedeelte van de kust kan men bij laagtij verrassende en ordelijk geplaatste reeksen palen zien: het zijn de befaamde ‘bouchots’ of mosselpalen. Zij werden geplaatst op het einde van de 19e eeuw en zorgen voor oogsten die bekend staan voor hun kwaliteit. De mosselen van Pénestin danken hun kwaliteit aan het zuivere en zuurstofrijke water van het estuarium van de Vilaine.

Met een bootje varen in de moerassen

Op een steenworp van de stranden van Pénestin bevindt zich het Regionaal Natuurpark van Brière, dat een vochtige zone bevat die op biologisch vlak tot de rijkste van Europa wordt gerekend. In een rank en zwart bootje met een platte bodem, dat wordt voortbewogen met een ‘boom’, ontdekt men de moerassen van Grande Brière, een uitgestrekt gebied met kanalen en vochtige weiden waar het krioelt van vogels en vissen.

>> Voor meer informatie over:
>> Pénestin is bereikbaar:
  • Op 8 u met de auto vanuit Brussel
  • Op 5.30 u met de trein van Brussel-Zuid naar St-Nazaire, met overstap in Parijs
Nota voor de redactie

Pénestin ligt in het departement Morbihan, waarvan hierna enkele interessepunten volgen:

  • Belangrijkste steden: Lorient, Vannes
  • Thalassotherapie: Quiberon, Belle-Ile-en-Mer, Carnac, Le Crouesty
  • Niet te missen: de eilanden van le Ponant, de megalieten van Carnac, het schiereiland Quiberon, het Festival interceltique van Lorient (augustus), de cider, de Bretonse galettes, de schaaldieren, de galettes van Pont-Aven

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg