Persberichten

‘Maître-restaurateur’, de titel die de sluier licht over de wonderen van de Franse gastronomie
In het land van de goede restaurants is het aanbod overweldigend. Hoe vindt u de uitschieter, de zeldzame parel? De titel van ‘Maître-restaurateur’ geeft u het antwoord.
De titel, in voege sinds 2007, beloont de uitmuntende vakbekwaamheid van de beste professionals van de traditionele Franse keuken (dat kan de restauranthouder zijn of zijn chef), en valoriseert hun engagement op het gebied van kwaliteit. Het is vandaag de enige onderscheiding in de sector die gegeven wordt door de overheid.
Sinds het toekennen van de eerste onderscheiding op 22 april 2008, zijn er 2500 titels van Maître-restaurateur uitgereikt op het hele Franse grondgebied. In elk departement, ook in de overzeese gebieden, is minstens één titel toegekend.
Heel recent (december 2013) kreeg André Grosperrin, Directeur-generaal van L’Hermitage Gantois (etablissement in Rijsel), de onderscheiding: “Doordat ons restaurant al beantwoordde aan de gevraagde criteria, was de label voor ons zeer belangrijk. Het is een titel die wordt uitgereikt door de prefect van het departement op basis van een onafhankelijke audit. Een restaurantgids bijvoorbeeld kan zakelijke belangen hebben, terwijl wij hier beoordeeld worden door neutrale mensen die enkel naar de kwaliteit kijken.”
Een strikt lastenkohier
De kandidaat voor de titel moet voldoen aan alle criteria, zonder uitzondering, die zijn vastgelegd in het lastenkohier. Dat omvat vijf hoofdstukken:
- oorsprong en verwerking van de gebruikte producten;
- relaties met de klanten;
- inrichting van het interieur;
- voorzieningen aan de buitenkant;
- regels op het gebied van hygiëne en veiligheid.
Dit lastenkohier eist meer bepaald een keuken die ter plaatse gerealiseerd wordt met een meerderheid aan verse producten en met vakbekwaam personeel, zowel in de keuken als in de zaal. Er wordt rekening gehouden met het onthaal en de bediening, met de kwaliteit van de voorzieningen en uiteraard met het respect voor de normen betreffende hygiëne.
Volgens André Grosperrin kan de titel bepaalde klanten geruststellen: “Voor mensen die op de hoogte zijn en de zekerheid willen van een goed restaurant, is de titel een garantie voor conforme prestaties, zonder onaangename verrassingen. Vandaag overweegt men in Frankrijk de mogelijkheid om op de menukaart van de restaurants aan te geven wat ‘huisgemaakt’ is. In een tijd waarin men zich veel vragen stelt over wat men eet, wil de klant geïnformeerd zijn, weten of zijn gerechten ter plaatse zijn bereid met verse producten of aangekocht zijn in een fabriek en opgewarmd zijn.”
Hoe vindt u een Maître-restaurateur?
Een Maître-restaurateur heeft het recht om een officieel bord uit te hangen aan de ingang van zijn restaurant en de titel te gebruiken in zijn communicatie. Men kan alle Maîtres-restaurateurs ook lokaliseren (per departement) op de website www.maitresrestaurateurs.com of op de speciale Smartphone applicatie:
- IPhone/IPad
- Android