Persberichten

Het kasteelleven op het Normandische platteland

28/04/2015NormandieNatuur en gezin

Het regionaal Natuurpark van Le Perche, in het zuidoosten van Normandië, is bezaaid met karaktervolle grote en kleine kastelen. Het natuurpark biedt een mooie diversiteit met bossen op de hoogtes, heuvelruggen met een heggenlandschap en valleien met vochtige weiden. In een van deze kastelen, beladen met geschiedenis, ontvangt Donna Mc Dougall haar gasten.

Le Vieux Château nestelt zich in de vallei van de Renouard, te midden van de groene heuvels van Le Perche. De voormalige herenwoning werd gebouwd in de 15e eeuw, op de fundamenten van een middeleeuwse burcht uit 1060 die in brand werd gestoken door Henry I, koning van Engeland. Ze behoort nu toe aan Donna Mc Dougall, die er gastenkamers heeft ingericht.
Voordien heeft de site toebehoord aan 11 generaties van de familie Bailleul, tussen het begin van de 8e en het einde van de 16e eeuw. Twee leden van deze familie werden tot koning van Schotland gekroond. Nog een andere eigenaar was Pierre-Charles de Corday, de oom van Charlotte Corday. Deze jonge vrouw, afkomstig uit de streek, kreeg een plaats in de geschiedenis door een beroemd figuur uit de Franse revolutie te vermoorden: Marat.

Romantische en historische sfeer

In een authentiek en prestigieus kader biedt Le Vieux Château drie ruime en comfortabele gastenkamers met een verzorgde inrichting. De gasten kunnen volop profiteren van het grote salon en zijn open haard. Bij het vuur worden de verhalen verteld… Wie houdt van grote groene ruimtes kan terecht op het domein van 12 hectare rond het kasteel.

Drie ideeën voor ontdekkingen in de streek

Op 15 minuten van Le Vieux Château: camembert proeven in het dorp met dezelfde naam

Afspraak in het Maison du Camembert, een volledig gerestaureerde boerderij uit de 18e eeuw, waar men de geschiedenis ontdekt van de camembert sinds 1791, datum van zijn creatie. Na een uitleg over de verschillende types volgt een proeverij. Ook andere Normandische AOC-kazen worden voorgesteld: Livarot, Neuchâtel en Pont l’Evêque.

Op 1.25 u van Le Vieux Château: Uitstap ‘paard en streek’

Een dagtocht te paard met vertrek in Moutiers-au-Perche langs kasteeltjes, mooie woningen en plekken die verborgen liggen tussen diepe wouden en groene valleien. De tocht gaat gepaard met een proeverij van streekproducten. Een halte is voorzien in de ‘Bistrot des Ecuries’ om gerechten te proeven uit de lokale tradities, gaande van de ‘cassolette d’andouille à la crème’ tot ‘ravioles de boudin noir de Mortagne’ of ‘ truite au bleu de l’Huisne’.
Deelnemen kan vanaf 12 jaar voor iedereen die de 3 allures beheerst: stap, draf en galop.

Het paradijs van de snuffelaars

Op het gebied van brocante en antiek is Le Perche een niet te missen bestemming in Frankrijk. Men komt uit heel Europa om de mooiste meubelen en snuisterijen op de kop te tikken. La Perrière, Mortagne au Perche, Bellême… allemaal plaatsjes waar men leuke koopjes kan vinden.

>> Prijzen van Le Vieux Château:
  • Kamer vanaf € 155 per nacht
  • Table d’hôtes (aan tafel bij de gastvrouw) vanaf € 25 per persoon (op reservering)

>> Le Vieux Château bereikt men vanuit Brussel op 5 uur met de auto.

>> Voor meer informatie over:

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg