Persberichten

Het ‘Groene Venetië’ met de fiets, tussen natuur en tradities

15/05/2014BordeauxNatuur en gezin

Tussen La Rochelle en Niort, in de regio Poitou-Charentes, kan het ‘Marais Poitevin’ elk jaar 850.000 bezoekers verleiden met zijn groene landschappen die een mozaïek vormen van land en water. De site kreeg in maart 2014 de label ‘Regionaal Natuurpark’. Het oostelijke deel, bestaande uit natte moerassen, is ook bekend onder de naam ‘Groen Venetië’. 850 kilometer fietspaden, waarvan 300 km in het gedeelte ‘Grand Site de France’ staan open voor het publiek.

Bewegwijzering en een reeks van vier kaarten laten toe om zich te oriënteren in dit groene labyrint. De kaarten tonen alle bewegwijzerde routes in het Marais Poitevin, die allemaal toegankelijk zijn voor gezinnen. En wie zich niet teveel wil vermoeien, kan een elektrische fiets huren.

Label ‘Accueil Vélo’

Met de professionals van het toerisme werd een kwaliteitsinitiatief opgezet. Een vijftigtal etablissementen, hotels, campings, gîtes, gastenkamers en verhuurders van fietsen hebben zich verenigd rond de label ‘Accueil Vélo’ Marais Poitevin. Zij engageren zich om fietstoeristen te ontvangen in de beste omstandigheden en hun aangepaste diensten aan te bieden: informatie over de circuits, tips voor het fietsen, een fietslokaal, een herstellingskit…

Fauna en flora, geschiedenis en tradities van het Marais met de fiets

Men kan verschillende parcours volgen, zoals de route van 12 kilometer van Coulon naar Arçais, met een omweg langs La Garette en Le Vanneau, 20 km in totaal, of het traject van St Georges de Rex naar Le Vanneau, goed voor 23 kilometer.

Deze eenvoudige routes bevatten geen grote moeilijkheden en bieden niet te missen bezoeken en activiteiten zoals:

  • het Maison du Marais Poitevin met zijn Maraiscope in Coulon: een ecomuseum over de geschiedenis en het milieu van de natte moerassen, het droge moeras en de baai van de Aiguillon, de drie werelden van het Marais Poitevin,
  • de Conserverie du Marais, gelegen in de oude melkfabriek van Coulon, met een winkel die de smaken van het Marais aanbiedt,
  • de brouwerij en de chocoladefabriek met proeverij van engelwortel, de emblematische plant van het Marais,
  • het ornithologisch park ‘Les oiseaux du Marais’ in St Hilaire La Palud, waar men alle vogels vindt die in het moerasgebied verblijven en ook de trekvogels die er halt houden,
  • een tocht met ‘les baudets du Poitou’ (ezels) in St Georges de Rex, met een ontdekking van alle weldadige eigenschappen van ezelinnenmelk.

Na de inspanning, de ontspanning!

Voor een fijnproevershalte die de streekproducten in het zonnetje zet, kan men in Coulon terecht bij de ‘Tables gourmandes’ en de ‘Logis’, maar ook langs de toeristische route langs de Sèvre.

Welverdiende rust

‘s Avonds kan men kiezen voor een klein hotel in de geest van gastenkamers met de ‘Ecolabel Européen’ in Arçais, een gastenkamer in St Georges de Rex met de ‘baudets du Poitou’ als buren, een klein charmehotel aan de voet van de kerk van Coulon of langs het water.

>> Meer informatie:

>> Bereikbaar: Niort ligt op 7.20 u rijden van Brussel.

Nota voor de redactie

Ontdek nog meer niet te missen sites in de regio Poitou-Charentes:

  • Poitiers en Futuroscope
  • Het eiland Ré
  • Het eiland Oléron
  • Het ‘festival de la BD’ (stripverhalen) van Angoulême
  • Cognac La Rochelle

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg