Persberichten

Goût de/Good France 2019: 5 jaar, 5 continenten, 5000 chefs voor de planeet

11/03/2019FrankrijkGastronomie & wijn

Vanaf 21 maart is Goût de/Good France terug: het grootste evenement ter wereld dat de Franse gastronomie viert in meer dan 150 landen!

In 2019 neemt Goût de/Good France een nieuwe wending: voor de vijfde editie zullen 5000 chefs op 5 continenten gedurende 4 dagen deelnemen aan een goedgevuld programma dat in het teken staat van de verantwoorde keuken. Dit jaar staat de Provence als bestemming in de schijnwerpers tijdens evenementen in Frankrijk en de rest van de wereld.

21 Maart: menu 'Goût de France' voor onze planeet

Een initiatief van het ministerie van Europese en Buitenlandse Zaken en van Alain Ducasse.

julien-sarazin-95523-unsplash.jpg

Na de Klimaattop van Parijs en de Staten-Generaal van de Voeding blijft Frankrijk een van de voortrekkers in de wereldwijde klimaatbeweging. Goût de/Good France, het belangrijkste evenement voor de promotie van de Franse gastronomie, kiest in 2019 resoluut voor een aanpak die respect heeft voor de hulpbronnen van onze planeet.

Zo zullen chefs uit de hele wereld zich vanaf 21 maart inzetten om een ‘diner à la française’ te bereiden dat in het teken staat van een meer verantwoorde keuken. Elk menu zal kaderen in een keuken die minder vet, suiker en zout gebruikt en die verstandig omspringt met ‘goed eten’ en met het milieu. In België zullen verschillende restaurants deelnemen aan deze campagne: Les Petits Oignons (Brussel), L’air du temps (Liernu), The Restaurant by Pierre Balthazar (Brussel), Le Tournant (Brussel), Soll Cress (Koksijde), Oh Miroir! (Luik), Hostellerie Lafarques (Pepinster) ...

Daarnaast heeft Goût de/Good France ervoor gekozen om dit jaar samen te werken met de stichting ‘No More Plastic’, die wordt vertegenwoordigd door Alexandra Cousteau. Zij zal een rondetafelgesprek leiden rond het thema ‘Good Impact’, dat dieper ingaat op de bescherming van het milieu en de hulpbronnen, in aanwezigheid van chefs, wetenschappers, bedrijfsleiders enz.

Van 21 tot 24 maart : een festival voor iedereen, een belevenis voor elke gastonom 

Goût de/Good France organiseert nieuwe activiteiten via een festival dat in het hele land plaatsvindt en dat zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Op 21 maart staan er naast de ‘diners à la française’ ook allerlei nieuwe culinaire belevingen op het programma in Frankrijk, zoals:

c-atout-france-getty-marion-vycik_optm_fn.jpg

 

  • ‘Un Grand Banquet provençal’ In Parijs zullen zes chefs uit de Provence een vijfgangenmenu aanbieden met als thema de verantwoorde en mediterrane keuken (Gérald Passédat, Michel Portos, Sébastien Richard, Jean- André Charrial, Armand Arnal en Clément Higgins). Het banket vindt plaats in het Village International de la Gastronomie. Dit evenement sluit aan bij het programma MPG 2019, het Jaar van de Gastronomie in de Provence, dat wordt georganiseerd door het departement Bouches-du-Rhône en door Provence Tourisme.
  • ‘Les Expériences Gourmandes’, in samenwerking met het Office de Tourisme de Paris Toeristen en Parijzenaars kunnen een dertigtal bijzondere plekken ontdekken in de hoofdstad.
  • ‘Les Dîners Complices’, van het Collège Culinaire de France Landbouwers, die aan de basis liggen van elke keuken van goede kwaliteit, komen langs in de restaurants. Samen met de chefs stellen ze een levendig menu samen en praten ze met het publiek over de drijvende kracht achter hun passie.
  • ‘Les Duos des CollectionneursJonge chefs en hun mentors bundelen hun krachten tijdens een diner om te laten zien hoe ze hun werkwijze, waarden en kennis overdragen.
  • ‘Le Grand Menu’ Naar het voorbeeld van de fijnproeversdiners van Escoffier zullen de toplocaties van de Franse gastronomie degustatiemenu’s van vier tot tien gangen aanbieden, perfect begeleid door een uitgelezen selectie wijnen en sterkedrank

Van 21 tot 24 maart vinden in heel Frankrijk allerlei feestelijke activiteiten voor iedereen plaats, met de steun van het ministerie van Economie en Financiën. Tijdens banketten, degustaties, picknicks en workshops kunnen chefs hun talent, hun kennis en hun streek delen met het grote publiek.

Op 23 maart organiseert de Unesco een congres over gastronomie en verantwoorde voeding, rond grote internationale spelers.

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN HET FESTIVAL ‘GOÛT DE FRANCE’ IS BINNENKORT BESCHIKBAAR OP WWW.GOODFRANCE.COM EN VIA DE APP MAPSTR.

partenaire_nl.jpg

 

© Crédits photos

  • Wouter Meijering - Unsplash
  • Julien Sarazin - Unsplash
  • Atout France Getty Marion Vycik

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg