Persberichten

Goût de / Good France: België viert de Franse gastronomie op 19 maart 2015

18/02/2015FrankrijkGastronomie & wijn

Op maandag 16 februari verwelkomde Zijne Excellentie Bernard Valero, de Franse ambassadeur in België, in zijn residentie de 13 Belgische restauranthouders die meedoen aan het evenement Goût de / Good France, dat plaatsvindt op donderdag 19 maart 2015. Op die dag worden 1.300 diners geserveerd in verschillende restaurants verspreid over 5 continenten. Zo wordt de Franse gastronomie gevierd en wordt een publiek van fijnproevers uitgenodigd om een ‘diner op z’n Frans’ met elkaar te delen.

Het evenement Goût de / Good France wordt georganiseerd op initiatief van Alain Ducasse en Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling. Deze eerste editie blijkt inmiddels een succes te zijn, met een opkomst die de verwachtingen overstijgt.

Een internationaal comité van chef-koks, onder wie 2 Belgen

In december 2014 werden verschillende restaurants uit de hele wereld – van sterrenrestaurants tot bistro’s – uitgenodigd om zich kandidaat te stellen op de website www.goodfrance.com. Ze kregen de opdracht een menu voor te stellen dat de Franse culinaire traditie tot zijn recht liet komen. De lijst van deelnemende chef-koks, onder wie Peter Goossens (België), Yves Mattagnes (België), Paul Bocuse (Frankrijk), Raymond Blanc (Verenigd Koninkrijk), Thomas Keller (Verenigde Staten), Kiyomi Mikuni (Japan), Paul Pairet (China), Joël Robuchon (Frankrijk), Nadia Santini (Italië) en Guy Savoy (Frankrijk), werd goedgekeurd door een internationaal comité van chef-koks onder voorzitterschap van Alain Ducasse.

Het concept: een wereldwijde hommage aan de Franse gastronomische maaltijd

In 1912 startte Auguste Escoffier met de ‘Dîners d’Épicure’: hetzelfde menu op dezelfde dag in verschillende wereldsteden. En dat voor zoveel mogelijk gasten. Goût de France / Good France bouwt dit lumineuze idee nu verder uit naar alle soorten restaurants uit de vier wereldhoeken.
De chef-koks bieden in hun restaurant een ‘Frans’ menu aan met een aperitief volgens de Franse traditie, een koud en een warm voorgerecht, een gerecht met vis of schaaldieren, een gerecht met vlees of gevogelte, Franse kaas of een selectie Franse kazen, een chocoladedessert, Franse wijnen en een Frans digestief. Hierbij kunnen ze zelf kiezen of ze al dan niet de nadruk leggen op hun eigen culinaire traditie of cultuur.
Of het nu gaat om bistro’s of sterrenrestaurants, de keuken moet voor iedereen toegankelijk zijn en werken met verse seizoensproducten uit lokale teelt, met minder vetten, suikers, zout en proteïnen. De prijs van het menu wordt bepaald door het restaurant zelf.

De belangrijkste waarden: samenzijn, plezier en lekker eten

Deze gastronomische reis illustreert perfect welke twee elementen zo’n grote rol spelen in de Franse cultuur: aandacht voor verschillende regio’s en onze openheid naar de wereld. Het is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de waarden die de Fransen zo na aan het hart liggen en waar we voor moeten blijven ijveren: gezelligheid, respect voor de aarde en haar rijkdommen. En niet te vergeten: het plezier.
Gastronomie is meer dan ooit een sleutelelement van de Franse cultuur. Voor 60% van de toeristen vormt de Franse gastronomie dan ook een belangrijk motief voor hun bezoek.
Naast de deelnemende restaurants doen ook de Franse ambassades mee aan het evenement. Zij organiseren diners in de residenties van de ambassadeurs. “Het toont perfect aan waarom de Franse gastronomische maaltijd is opgenomen in Unesco’s lijst van cultureel erfgoed van de mensheid”, vertelt Laurent Fabius. “Het is ook een middel om Frankrijk aantrekkelijker te maken als vakantiebestemming”, voegt Alain Ducasse eraan toe.

De 13 deelnemende Belgische chef-koks

Op 16 februari werden de 13 Belgische chefs voorgesteld aan de pers in de residentie van de Franse ambassadeur.

restaurateurs_belges.jpgIn het midden: Bernard VALERO
Van links naar rechts: Morgane LEFEBVRE (Les Canailles du Châtelain), Yves DEFLANDRE (Taverne du Passage), Samuel BLANC (Le Selys), Peter GOOSSENS (Hof Van Cleve), Olivier Massart (Ô de vie), Jean-Pierre BRUNEAU (Bruneau), Eddy DE KETELAERE (l’Ecailler), Thierry HONHON (Le Dix Huitième), David MONIER (Madou’s provence)

>> Via deze link vindt u alle deelnemende restaurants en hun menu.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg