Persberichten

Palais de Compiègne

Een historisch weekendje weg in Compiègne

11/09/2018OiseCultuur

Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand van WO I werd ondertekend in Compiègne. Een uitgelezen kans om een weekendje lang de stad in de Oise, op 2u30 van Brussel, te gaan verkennen. Het nieuwe bezoekersparcours van de Mémorial de l’Armistice, de prachtige bossen en de lokale gastronomie... Een overzicht van vijf topadresjes voor een geslaagde citytrip! 

Een duik in de geschiedenis

WO I herdenken in de Mémorial de l’Armistice

Mémorial de l'Armistice

Een nieuwe 500 m² grote ruimte, een gloednieuwe scenografie, een nieuw bezoekersparcours en een 3D-bioscoop… De Mémorial de l’Armistice steekt 100 jaar na de bekende ondertekening van de Wapenstilstand in het bos van Compiègne helemaal in het nieuw. In de verschillende zalen leer je alles over het gruwelijke verloop van WO I, van de mobilisatie tot de gevolgen van het conflict tijdens het interbellum. Het nieuwe bezoekersparcours is een mooie mix van autenthiek materiaal en 3D-projectiess. Ook de bekende treinwagon waar de Wapenstilstand werd ondertekend kreeg een nieuwe omkadering. De Mémorial de l’Armistice is geschikt voor de hele familie, met onder andere dynamische opdrachten en een ludieke vragenlijst voor de kinderen.  

Het Musée de la Figurine Historique bezoeken

Musée de la Figurine

In Compiègne kan je de geschiedenis ook in miniatuurvorm aanschouwen. Het Musée de la Figurine Historique heeft sinds de oprichting in 1927 duizenden historische miniatuurbeeldjes verzameld, waarvan sommigen zelfs eind 18e eeuw gemaakt zijn. Vandaag telt het museum bijna 155.000 beeldjes, waarvan er telkens 45.000 worden tentoongesteld. Het is een originele manier om over de grootste gevechten uit de geschiedenis te leren, van de oudheid tot WO II. Je vindt er onder andere heel wat diorama’s over 14-18, ideaal om WO I op een verrassende manier te herdenken. Ander hoogtepunt van het museum: de gloednieuwe 1.35 m lange maquette over de laatste vlucht van de bekende piloot Georges Guynemer uit Compiègne.

Gastronomie & streekproducten

Een historische maaltijd eten in Vieux-Moulin

Mont Saint Pierre

Trek ‘s middags naar Auberge du Mont Saint Pierre voor een lekkere lunch met een historisch tintje. In het bos van Compiègne kan je hier genieten van traditionele en gastronomische maaltijden. De troef van het restaurant? Chef-kok José Saraiva neemt deel aan de campagne “Menus 14-18” en bereidt nog tot december op zijn eigen manier de typische gerechten van begin 20e eeuw.

De lokale specialiteit proeven in « Les Picantins »

Picantins

Niets beters dan een heerlijke lokale specialiteit om terug op krachten te komen na een museumbezoek. Drie gegrilde noten omgeven door nougatine en chocoladeschilfers: “Les Picantins”, de typische bonbon van Compiègne, geeft je zeker opnieuw energie. De naam verwijst naar de 3 figuurtjes die al eeuwenlang bovenaan het belfort tegen de klokken slaan, of zoals ze het in het Frans zeggen “qui piquent le temps”. Les Picantins is ook de naam van de bekendste pâtissier-chocolatier van Compiègne. Hier kan je uiteraard dé specialiteit van het huis proeven, maar ook koffiekoeken en andere lekkernijen eten.

Charmant overnachten

Tot rust komen in Villa du Châtelet in Choisy-au-Bac

Villa du Châtelet

‘s Avonds kan je terecht in de charmante Villa du Châtelet, een echte oase van rust op amper 5 km van Compiègne, aan de rand van het bos van Laigue. De villa werd in 1866 gebouwd door Léo Delibes, een componist van opera- en balletmuziek. Je vindt nog steeds muzikale toetsen in de drie kamers van het huis: Lakmé (kamer van de componist), Copéllia (van zijn vrouw Léontine) en Kassya, vernoemd naar zijn laatste werk. In deze gezellige chambre d’hôtes kan je ook een lekker avondmaal eten bij kaarslicht. Een must voor een romantisch verblijf zonder valse noten.

Fotocredits : 
  • Palais de Compiègne © Arnaud Beauvois - Oise Tourisme
  • Clairière Armistice 2018 © Xavier Renoux - Oise Tourisme
  • Musée de la Figurine © Hans Sterkendries / CRT Picardie
  • Auberge du Mont Saint Pierre - Menu 14-18 - Estouffade de Boeuf © Anne-Sophie Flament - Oise Tourisme
  • Les Picantins de Compiègne © Oise Tourisme
  • Villa Du Châtelet © Thibaut Jeanson

>> Op zoek naar meer informatie? Check dan de toeristische website van de Oise

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg