Persberichten

Noel 2020

Een Franse kerst: onze ideeën voor een blauw-wit-rood jaareinde

02/12/2020FrankrijkMeest recent

Onmogelijk om in Frankrijk te vieren dit jaar? Niet helemaal! Haal zelf de Franse kerstmagie en lifestyle in huis dankzij deze waaier aan initiatieven, op touw gezet door de Franse regio’s. Het is nog even wachten op Kerstmis, maar je kunt nu al virtuele kerstmarkten bezoeken, leuke cadeaus uit Frankrijk op je lijstje zetten en eindejaarsmenu’s met heerlijke Franse aroma’s bedenken. Alles om jou nu al een vrolijke kerst toe te wensen!

Bij je thuis naar de kerstmarkt


marchés de Noël virtuels

© Emmanuel VIVERGE

De coronasituatie strooit roet in het eten, maar daar hebben de Franse regio’s wat op gevonden: je hoeft dit jaar de feestelijkheden rond Kerstmis niet te missen! De Franse bestemmingen kwamen vindingrijk uit de hoek en op internet schieten de kerstmarkten als paddenstoelen uit de grond. Het grootste pluspunt? Je kunt overal in Frankrijk talloze kerstmarkten bezoeken en zo de streekspecialiteiten van de regio’s ontdekken. Zoek een knus plekje, schenk een glaasje wijn (of warme chocolademelk) in, zet je kerstplaylist op en je bent vertrokken voor deze kerstronde van Frankrijk. We beginnen bij de vermaarde kerstmarkten in de Elzas waar Kaysersberg Vignoble, Colmar, Riquewihr, Eguisheim en Mulhouse hun krachten bundelden om je de kraampjes van handwerkers te tonen zodat je hun creaties kunt bewonderen en kerstinkopen kunt doen op de kerstmarkt, hier en nu.

Daarna houden we halt in Lyon: normaal snuif je de kerstmagie op aan de Place Carnot waar authentieke chalets met lekkers, wellnessproducten en decoratie te zien zijn, tot ieders plezier. De stad paste zich aan en toverde haar jaarlijkse kerstevent om tot een virtuele kerstmarkt waar je rondsnuffelt vanuit jouw luie zetel, op deze site.

Tot slot zag een gezamenlijk initiatief zopas het levenslicht om handwerkers en handelaars uit de Auvergne te steunen: La Hotte Auvergnate. Dit platform is speciaal bedacht om jouw familie en vrienden te verwennen met kerst. Je vindt er typische streekproducten en originele pareltjes voor onder de kerstboom. En wanneer je een volgende keer naar de Auvergne reist, maak je in levenden lijve kennis met de vakmensen!

Geschenktips, made in France


cadeaux de noël made in france

© Vanessa Le Lay - Office de tourisme Pays Montbeliard BFC 

Van noord tot zuid, van de Bourgogne tot de Pyreneeën ... onze selectie aan originele cadeaus van Franse bodem zal jouw familie verrassen en een stukje Frankrijk onder je kerstboom brengen. Fans van creatieve cocoonvakanties vallen als een blok voor de authentieke Coozi uit de Pyreneeën: een kit om vlotjes zelf pantoffels te maken met wol uit de Pyreneeën. Dit originele geschenk draagt het label “Esprit Parc national” uit de Pyreneeën en is verkrijgbaar voor groot en klein. Om gezellig bij het haardvuur in elkaar te steken!

We zetten koers naar Bourgogne-Franche-Comté en ontdekken er de typische stof uit het Pays de Montbéliard: verquelure. Oorspronkelijk ging het om een ruw weefsel van hennep dat in de 16e eeuw verquelée heette en teruggaat tot in de middeleeuwen. Verquelure heeft nog altijd een klassiek ruitjespatroon in twee of drie kleuren (wit, blauw en meekraprood). Tegenwoordig wordt dit “doek van Montbéliard” opnieuw geweven in het Pays de Montbéliard en verwerkt tot kookschorten, afschminkdoekjes en teddyberen. Unieke spullen ontdek je hier en nu.

Daarna moeten we zeker ook langs bij Isabelle en Philippe Galliot in Val de Loire. Ze vervaardigen geurkaarsen in hun atelier in de regio Touraine. Daarvoor gebruiken ze enkel en alleen natuurlijke was zoals soja-, raapzaad- en bijenwas. De kwaliteit van hun producten ligt hen na aan het hart en het koppel wil een stukje Franse levenskunst meegeven met hun kaarsen, die heerlijker geuren dan de meeste op de markt en typische aroma’s van Val de Loire meekregen.

Een Frans interieur


décorations de noël françaises

Foire aux santons Marseille © C.Chillio-CRT

Je huis in kerstkleuren hullen is een populaire traditie om wat licht in je decembermaand te brengen! Voor een Provençaalse toets onder de kerstboom kan je een paar Santons Fouque toevoegen. Deze kleien figuurtjes – een herder, aanbidder, tamboer, bakker, visboerin ... – zijn graag gezien in kerststallen in de Provence. Om je kerstboom te versieren kun je ideeën opdoen in Longwy, ook wel de emailstad genoemd. Longwy ligt in de Lorrainestreek in de Grand-Est en is bekend om zijn traditionele faience die ook gebruikt wordt voor kerstballen en decoratiespullen, te vinden op deze site. Dek je feesttafel met kommen, borden en sierobjecten van keramiekfabrikant Wehrling uit de Elzas. Wehrlings eeuwenoude knowhow is een toonbeeld van het traditionele handwerk uit de regio.

Aan tafel!


gastronomie française noël

© Alain DOIRE - Bourgogne-Franche-Comte Tourisme

DVan het aperitief tot het dessert ... voeg wat streekspecialiteiten toe aan je kerstmenu om van Frankrijk te proeven bij je thuis. De Bourgogne is een gastronomische schatkamer: je proeft er peterselieham uit de Morvan en truffel als fijne toets in gerechten. Dit alles kan je bestellen op deze site die Bourgondische producenten in de kijker zet.

Een traditionele kerst is niet compleet zonder een stukje foie gras, zeker wanneer die regelrecht uit het zuidwesten van Frankrijk komt. Ontdek en bestel de ganzenlever van Maison Micouleau, gemaakt in de regio Occitanië. Provençaalse aroma’s opnemen in je kerstmaal? Dat kan! Verras je gasten met typische recepten uit de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, zoals taart met olijfolie. Je ontdekt ze hier. Kerst krijgt pas echt een Frans tintje als er specialiteiten uit de regio Alsace-Lorraine op tafel komen, zoals peperkoek van Maison des Sœurs Macarons uit Nancy, en de overheerlijke bredele, christstollen en andere schwowebredele van Maison Alsacienne de Biscuiterie.

We ronden onze selectie af met atypisch lekkers van Berry uit Centre-Val de Loire: de berrichon, een camembert in chocolade bedacht door Daniel Mercier. Een originele en verantwoorde creatie, want de chocolatier wilde de chocoladeketen van a tot z in eigen beheer hebben en kocht daarom plantages in Latijns-Amerika. Hij nam ook het initiatief tot een duurzaam kwaliteitslabel voor chocolatiers.

De wijnkaart


vin et champagne francais noël

Caves Duhard © L de Serres

We geven je nog een beknopte lijst met lekkere flessen mee die het prima doen bij je kerst- en oudejaarsdiner en thuis leverbaar zijn. De voornoemde site Saveurs de Bourgogne heeft een mooie wijnkaart met flessen uit kleine wijngaarden, maar ook befaamde grand cru’s uit de regio.

In Val de Loire maak je kennis met Caves Duhard, opgericht in 1874 en gespecialiseerd in de bewaring van oude millésimes. Ter plaatse kun je een zintuiglijk parcours volgen om de kelders te verkennen. Online krijg je de kans om wijnen uit Val de Loire van jouw geboortejaar te bestellen!

Want wat zou kerst zijn zonder champagne? Nu 2020 ten einde loopt, heropenden onlangs de champagnekelders van Joseph Perrier hun deuren in Châlons-en-Champagne. Sinds 1825 vormen deze kelders een vaste waarde in het landschap van Châlons. Ze zijn uniek in de regio omdat ze op het gelijkvloers gebouwd zijn en in de heuvel boven het champagnehuis uitgegraven werden. Het beboste park beschermt de kelders en fungeert als natuurlijke klimaatregelaar. Deze champagne kun je hier ontdekken.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg