Persberichten

Drie goede redenen om Amiens te bezoeken

19/06/2014Nord de la FranceCultuur

Met zijn Notre-Damekathedraal, een hoogstandje van gotische kunst, en het Huis van Jules Verne, bezit Amiens een historische en culturele attractie van formaat. Maar de stad heeft ook een plattelandsgezicht met zijn emblematische ‘hortillonnages’, een mozaïek van vlottende tuinen die uniek is in de wereld. Deze sites vormen drie niet te missen bezoeken tijdens een kort verblijf in Amiens.

De hoofdstad van Picardië ligt op nauwelijks 2.30 u van Brussel. Amiens heeft de kaart van de moderniteit getrokken na de verwoestingen die werden aangericht tijdens de twee wereldoorlogen, maar heeft tegelijk ook zijn historisch erfgoed en zijn natuurrijkdommen kunnen behouden:

1) De hortillonnages van Amiens

Op enkele honderden meters van de kathedraal beginnen de hortillonnages van Amiens, een mozaïek van vlottende tuinen langs 65 km kanalen, op een oppervlakte van 300 hectare.
Het moerasachtig gebied werd al in de Gallo-Romeinse tijd gebruikt voor de teelt van fruit en groenten en dat bleef zo door de eeuwen heen. In 1762 waren er ongeveer 47 ‘hortillons’ (groentetelers), die een min of meer gesloten gemeenschap met eigen regels vormden en die de stad bevoorraadden. Men werd ‘hortillon’ van vader op zoon en zo ontstonden heuse dynastieën. Vandaag blijven er nog 7 over. Elke zaterdag verkopen zij hun producten (vaak bio) op de markt op het water in de Saint-Leu wijk.
Het bezoek aan de hortillonnages gebeurt met een bootje, of te voet langs de jaagpaden.

2) De gotische Notre-Damekathedraal

Het is een van de mooiste voorbeelden van gotische sacrale kunst, met een luchtig bewerkte gevel. De kathedraal werd gerestaureerd in 1849 en werd als bij wonder gespaard van vernieling in 1940. Sinds 1981 is ze door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De kathedraal is het grootste gotische gebouw van Frankrijk: ze zou de Notre-Dame van Parijs helemaal kunnen omvatten.

Deze herfst: ‘Amiens, de kathedraal in kleur’ - Sinds enkele jaren krijgt de kathedraal van Amiens, van juni tot december, haar vroegere kleuren terug tijdens een prachtig klank- en lichtspel, dat al bewonderd werd door ongeveer 1.800.000 bezoekers. Het uitgekiende projectiesysteem op een doorschijnend scherm dat de originele kleuren van de beelden weergeeft, blaast nieuw leven in de heiligen, apostels en andere figuren die de gevel van de kathedraal bevolken.

3) Het Jules Verne Huis in Amiens

Amiens was een echte inspiratiebron voor de schrijver. Zijn universum is te zien in een luxueus herenhuis uit de 19e eeuw, waar hij met zijn vrouw Honorine leefde van 1882 tot 1900. Deze typische woning in rode baksteen, die zich onderscheidt door een verbazende toren, is een van de mooiste schrijvershuizen van Europa die open staat voor het publiek.
De meest markante plaatsen zijn het werkkabinet van de schrijver, ingericht zoals een scheepscabine, de leeszaal gevuld met concepten vol doorhalingen en de zolder, opgesmukt met vliegende machines en andere ongewone voorwerpen die uitnodigen tot reizen. Voor het bezoek zijn twee formules mogelijk: een rondleiding met een gids of een vrij bezoek met een begeleidende folder of audiogids.

Om een verblijf te verlengen in de omgeving van Amiens

  • Conty met een koets: het paard geeft het tempo aan in de Vallei van de Selle, ingekapseld in een uitzonderlijke groene omgeving. Vertrek aan de Ateliers du Val de Selle in Conty (20 km ten zuiden van Amiens) voor een tocht op de Coulée Verte, de wandelweg langs de voormalige spoorlijn tussen Amiens en Beauvais.
  • Val de Noye : nauwelijks 15 km ten zuiden van Amiens biedt de Val de Noye een combinatie van natuur (open boerderijen, meren, avonturenpark…), sport (wandel- en fietstochten, hengelen…), erfgoed (kerken en kastelen) en feestelijkheden (klank- en lichtspel ‘Le souffle de la terre’ van 22 augustus tot 20 september en de ‘Médiévales de Folleville’ op 23 augustus).

>> Meer informatie over Amiens: www.amiens-tourisme.com

>> Bereikbaar:

  • Met de auto: op 2.30 u van Brussel.
  • Met de trein: op 2.30 u vanaf Brussel Zuid, met overstap in Parijs.
Nota voor de redactie

Amiens ligt in het departement van de Somme. Ziehier de troeven uit de omgeving van de stad:

  • Nog een belangrijke plaats in het departement: St-Valéry-sur-Somme
  • Toeristische route: de Route van de Kathedralen
  • Herinneringstoerisme: Kasteel van Péronne (Historial de la Grande Guerre)
  • Parken en tuinen: het Ornithologisch park van Marquenterre, de tuinen van de Abdij van Valloire
  • Niet te missen: het Vogelhuis (park van Marquenterre), de ondergrondse stad van Naours (troglodietenstad)

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg