Persberichten

Header

De twee Normandische parels van 2020

22/11/2019NormandieCultuur

Zet koers naar Normandië! In 2020 organiseert de regio twee grote evenementen waar erg naar uitgekeken wordt: de vierde editie van het ‘Festival Normandie Impressionniste’, met evenementen in de hele regio, en het ‘Festival Fécamp Grand’Escale’, een nieuw internationaal maritiem feest dat gevierd wordt in de mooie haven van Fécamp.

Normandië, streek van de impressionisten

son_et_lumiere_-_cathedrale_rouen.png

Aanvankelijk stond het festival Normandie Impressioniste gepland van 3 april tot 6 september 2020, maar de opening wordt uitgesteld totdat de situatie met de crisis rond het coronavirus dit weer toelaat. Normandië zal nogmaals het impressionisme huldigen, een stroming die in de tweede helft van de 19e eeuw is ontstaan en erom bekend staat het dagelijkse leven prachtig weer te geven. Voor deze vierde editie luidt het thema van het Festival Normandie Impressioniste ‘kleur van dag tot dag’ met als rode draad de blik van de schilders op de veranderingen van de economische, sociale en stedelijke maatschappij in het tijdperk van de grote industriële revoluties.In het teken van multidisciplinariteit hecht het festival waarde aan artistieke creaties in al hun vormen. Op het programma: een twintigtal impressionistische tentoonstellingen, een dertigtal tentoonstellingen van hedendaagse kunst, voorstellingen van hedendaagse dans, optredens, digitale kunst en street art, maar ook ontmoetingen, colloquia en talrijke feestelijkheden voor het grote publiek.

De tentoonstellingen waar nu al het meest naar uitgekeken wordt, zijn onder andere ‘Villes ardentes’ in het Musée des Beaux-Arts van Caen, ‘Nuits électriques’ in het MuMa (Le Havre), ‘Plein Air – de Corot à Monet’ in het Musée des Impressionnismes in Giverny, ‘Voyage en terre inconnue’ in het Musée Thomas Henry in Cherbourg-en-Cotentin en een eerste uitzonderlijke retrospectieve van Éva Gonzalès in het Musée de Dieppe.

Fécamp onthult zijn nieuwe internationale maritieme feest

fecamp_grand_escale.png

Voor het eerst organiseert het ‘land van de hoge kliffen’ een kosmopolitisch maritiem festival, ‘Fécamp Grand'Escale’. Van 1 tot 5 juli 2020 meren honderden traditionele en klassieke zeilschepen uit Normandië, Bretagne en zelfs Noord-Europa aan in de eeuwenoude haven van Fécamp.

Tijdens het evenement kunnen de festivalgangers een kijkje nemen op scheepswerven of genieten van kunsttentoonstellingen, zeemansliederen en proeverijen van vers gevangen kabeljauw en haring. Zeker niet te missen: de Marité (de laatste Newfoundlandvaarder van Fécamp), de Étoile (boot van de Franse marine) en de Belem met zijn beroemde drie masten. De drie vaartuigen behoren tot de oudste zeilschepen die ter plaatse gebouwd zijn.

Het nieuwe maritieme festival, dat tegelijk een groot volksfeest en een cultureel evenement is, wacht zijn bezoekers op vanaf de kades, de pieren van de haven van Fécamp, de grote wandeldijk en de hoge kliffen tussen Fécamp en Étretat.

(C) Credits foto's

  • Etretat (c) Vincent Rustuel
  • Son et lumière de Rouen (c) M. Trébaol - CRT Normandie
  • Fécamp Grand Escale (c) Laurent Critot 

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg