Persberichten

De kathedraal van Straatsburg viert haar 1000e verjaardag

02/10/2014AlsaceCultuur

Ongeveer 4 miljoen personen betreden ieder jaar de kathedraal van Straatsburg. Het is de tweede meest bezochte kathedraal van Frankrijk, na Notre Dame de Paris, die 12 miljoen bezoekers heeft. Van 6 september 2014 tot 7 september 2015 vinden in dit 1000 jaar oude Unesco-werelderfgoed monument 150 grootse evenementen plaats, zoals een groot spektakel dat de feestelijkheden en de traditionele kerstmarkt van de kathedraal inluidt.

In 1015 liet bisschop Werner van Straatsburg een nieuwe kathedraal bouwen op de plaats waar voorheen de tempel van Hercules verrees. Dit gebouw in Ottoonse stijl brandde af in 1176. Van de kathedraal van Werner resten vandaag slechts enkele stenen in de crypte. Men heeft desondanks een idee van de omvang van het oorspronkelijke gebouw, doordat men de fundamenten ervan heeft kunnen lokaliseren. Die hebben dezelfde grondoppervlakte als het huidige gebouw. De kathedraal was dus beslist al indrukwekkend in haar tijd.

De feestelijkheden van de 1000e verjaardag

Op het programma staan de volgende feestelijkheden gepland:

  • evenementen die speciaal zijn opgezet voor de 1000e verjaardag, zoals het grote klank- en lichtspel dat zal plaatsvinden in de zomer van 2015;
  • evenementen die Straatsburg hebben gekozen voor hun editie 2014 of 2015 vanwege de 1000e verjaardag, zoals het Wereldcongres van de Saxofoon in juli 2015 en het Internationaal Festival van de Steenkappers in juni 2015;
  • evenementen die regelmatig in Straatsburg georganiseerd worden en die aspecten zullen vertonen die specifiek zijn voor de 1000e verjaardag, zoals Straatsburg, hoofdstad van Kerstmis, Musica, ‘Bibliothèques idéales’ of de Europese Erfgoeddagen.

De 1000e verjaardag beleven met Kerst

Hieronder vindt u twee niet te missen evenementen die plaatsvinden rond de kathedraal tijdens de eindejaarsfeesten:

Op 10, 11 en 12 december 2014 - Le Mystère de l’Etoile

‘Het Mysterie van de Ster’ is een levendig spektakel van 60 minuten in de prestigieuze kathedraal, waaraan een vijftigtal mensen deelnemen: jonge acteurs, figuranten, musici, zangers en dansers. Zij worden ondersteund door een uitzonderlijke klank- en lichtregie. Voor de 1000e verjaardag baseren de organisatoren zich bij de voorstelling op het liturgisch drama van Driekoningen dat in de 12e eeuw gespeeld werd in de kathedraal.
>> Voor meer informatie: mystere-de-noel.fr

Van 28 november tot 31 december 2014 – Straatsburg, hoofdstad van Kerstmis: De kerstmarkt van de kathedraal

De kerstmarkt van Straatsburg is met 3,5 miljoen bezoekers het meest bezochte Franse evenement. Hij werd vorig jaar uitgeroepen tot ‘beste kerstmarkt van Europa’ en is tegelijk een van de grootste en oudste kerstmarkten. Er zijn ongeveer 300 chalets op 11 verschillende plaatsen in het stadscentrum, zoals op het plein voor de kathedraal, wat het gebouw extra in de kijker zal zetten tijdens dit feestjaar.
>> Voor meer informatie: www.noel.strasbourg.eu

>> Pour plus d’informations : www.noel.strasbourg.eu

>> Voor meer informatie over de 1000e verjaardag van de fundamenten van de kathedraal van Straatsburg: www.cathedrale-strasbourg-2015.fr

Nota voor de redactie

Straatsburg bevindt zich in het departement Bas Rhin. Enkele interessante bezienswaardigheden in de omgeving van de stad:

  • Niet te missen: de Mont-Saint-Odile, het kasteel van Haut-Koeningsbourg, de Montagne des Singes in Kintzheim, Cigoland
  • Toeristische routes: de Route van de Elzasser wijnen, de Bierroute, de Zuurkoolroute
  • Wellness: Niederbronn-les-Bains
  • Sportactiviteiten: wandelen, klimmen, fietsen, mountainbiking, golf, avonturenparcours in de bomen, ski

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg