Persberichten

In de herfst viert Normandië het feest van de gastronomie

27/06/2014NormandieGastronomie & wijn

Voor een Normandiër is lekker eten meer dan een traditie… het is een plicht! Streekmarkten, appelfeest, feest van de coquille Saint-Jacques... Van oktober tot december gaat er geen week voorbij zonder een gastronomisch streekevenement.

De voedingsmiddelen van Normandië kunnen opgedeeld worden in 7 categorieën: de zuivelproducten, vleeswaren, fruit, groenten, producten uit de zee, ciderproducten en zoete producten. Hierna volgt een selectie van gastronomische evenementen rond lokale traditionele producten:

Festival van de schaal- en schelpdieren in Granville - 4 en 5 oktober

De zee, alomtegenwoordig in het landschap van Granville, geeft de toon aan voor dit feest in het teken van de gastronomie. Granville is de grootste haven van Frankrijk voor wat betreft de aanvoer van schelpdieren. Wulken, venusschelpen, kamschelpen en jakobsschelpen staan in de kijker en worden bereid door de grootste koks. Animaties, proeverijen en kookdemonstraties vormen het menu voor de 35.000 bezoekers die zoals elk jaar verwacht worden.

Feest van de garnaal in Honfleur - 4 en 5 oktober

De garnaal is een van de specialiteiten van de vissers van Honfleur. Dit kleine schaaldier is dan ook het symbool geworden van een evenement dat de maritieme roeping van Honfleur bevestigt en viert. Het programma van de animaties is zeer gevarieerd: concerten met zeemansliederen, een wedstrijd garnaal pellen, bijeenkomst van oude zeilboten…

Appelfeest in Vimoutiers - Van 17 tot 19 oktober

In het hart van het Pays d’Auge, dat bekend staat voor zijn vele boomgaarden met appelbomen, is het Appelfeest een niet te missen trefpunt geworden. De appel wordt er elk jaar gevierd in de meest diverse vormen: met een schitterende pomologische tentoonstelling, een wedstrijd voor appeltaarten, een wedstrijd voor cider AOC, proeverijen van ciderproducten. Folkloristische animaties en een jaarbeurs voor streekproducten vullen het programma aan

Feest van de Buik en de Normandische Gastronomie in Rouen - 18 en 19 oktober

Dit feest is het koninkrijk van de culinaire tradities en tegelijk een promotie van de streekproducten, met producenten die bijdragen tot de kwaliteit en de actieve deelname van restauranthouders, dankzij de ’Toques Rouennaises’. Animaties door toneelgezelschappen en muziekgroepen, de aanwezigheid van koeien en kalveren, privéstokers en het maken van cider staan op het programma van dit evenement.

FFestival ‘De smaak van de zee’ in Port-en-Bessin - 8 en 9 november

Dit feest van de Coquille St-Jacques hoort thuis bij de pure maritieme tradities en is gespreid over twee dagen. Animaties: festival van Europese zeemansliederen, verkoop en proeverij van producten uit de zee, geleide bezoeken aan trawlers of de scheepswerf, demonstratie van netten ‘boeten’ (herstellen), atelier zeemansknopen…

Haringfeest in Lieurey - 11 november

Ieder jaar op dezelfde datum vertrekken een veertigtal paardenspannen en koetsen uit een haven van de Manche en bereiken het dorp op 3 dagen. Zij voeren symbolisch verschillende kilo’s haring aan. Voor bezoekers zijn er verschillende animaties: tochtjes met een koets voor de kinderen, tochtjes op een pony… In de straten van het dorp vindt men ook een zadelmaker, een hoefsmid en hoornblazers.

Haringfeesten in Le Tréport, Fécamp, Etretat, Dieppe, Saint Valery en Caux - Weekends van eind november tot begin december

Gegrilde bereidingen en een vismarkt zorgen voor verleidelijke mariene geuren. Heen en weer klinkt gezang. Onwaarschijnlijke en echte zeemansverhalen vloeien door elkaar rond goedgevuld ciderglazen die de bezoeker, de amateur-zeeman en de authentieke zeebonk samen proeven in een sfeer van gezelligheid, vriendschap en gelach. In Dieppe trekt het Haringfeest elk jaar meer dan 100.000 bezoekers aan.

>> Meer informatie over deze evenementen: www.normandie-tourisme.fr

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg