Persberichten

De geheimen doorgronden van de Bénédictine likeur in Normandië

27/06/2014NormandieGastronomie & wijn

Het Palais Bénédictine in Fécamp vertoont zowel een gotische als een renaissancestijl. Het is al meer dan een eeuw de enige plaats waar de beroemde likeur wordt gefabriceerd. Het bezoek aan het paleis toont de distilleerderij en de kelders waar het melissewater wordt bewaard. En om nog meer te vernemen over de Bénédictine, wordt sinds dit jaar een cocktailatelier aangeboden.

De geschiedenis van de Bénédictine begint in 1510 in de abdij van Fécamp, toen de benedictijnermonnik Dom Bernardo Vincelli een geheim elixir creëerde waarvan de faam de eeuwen zou overleven. In 1853 zou Alexandre Le Grand in zijn verzameling sacrale werken het verloren gegane recept van de drank teruggevonden hebben. Na tal van proeven zou hij erin geslaagd zijn de mysterieuze likeur weer samen te stellen en hij gaf het de naam Bénédictine. Vandaag wordt de likeur gedistilleerd en rijpt hij in een flamboyant paleis dat voor hem in Fécamp werd opgetrokken.

Goed bewaarde fabricatiegeheimen

De bereiding van de Bénédictine likeur duurt 2 jaar. Het is een subtiele mengeling van 27 planten en kruiden die geselecteerd zijn door de meester-herborist. Ze zijn afkomstig uit de hele wereld en sommige worden sinds lang vervlogen tijden gebruikt voor geneeskundige toepassingen.
Deze ingrediënten worden eerst verdeeld in 4 preparaten, die men afzonderlijk laat trekken in neutrale alcohol. Elk preparaat wordt vervolgens langzaam gedistilleerd in functie van de ingrediënten die het bevat. Ook vandaag nog gebeurt de distillatie in alambieken van gehamerd koper. Ze zijn uniek en dateren uit de tijd van Alexandre Le Grand.
Na 3 maand rijpen in eiken vaten, worden de 4 alcoholbereidingen gemengd en rijpen ze nog eens 8 maand. Men voegt er vervolgens honing en een saffraaninfusie aan toe waarna het mengsel verwarmd wordt tot 55°. Om het geheel definitief af te werken, is nog eens een rijping van 4 maanden nodig.

Nieuw in 2014: het Bénédictine cocktailatelier

De Bénédictine likeur wordt gedronken als digestief, puur of met ijsblokjes. Maar hij is ook een essentieel onderdeel van cocktails die wereldwijd bekend zijn.
In een privésalon van het Palais Bénédictine, kan men deze kunst ontdekken tijdens een cocktailatelier dat verschillende technieken belicht: in een mengglas of in een shaker. Een befaamd expert, Chef-Barman van het Normandy Barrière 5* in Deauville en Voorzitter van de ABF Normandie (Vereniging van Barkeepers van Frankrijk), deelt er zijn kennis over het mixen en brengt de deelnemers technieken en trucjes bij.

Praktisch:

  • Duur: 1.30 u
  • Reserveren noodzakelijk bij het onthaal van het Palais Bénédictine, per telefoon of per mail naar infos@benedictine.fr
  • Prijs: € 45 per persoon (vrij bezoek aan het Palais Bénédictine inbegrepen)
  • Geplande data in 2014: 5/07, 15/07, 6/08, 14/08, 13/09, 27/09, 11/10, 23/10, 10/11, 22/11 en 21/12.

Het Palais Bénédictine, dat is ook…

  • Een museum voor sacrale kunst met een uitzonderlijke verzameling schilderijen, beelden, email, manuscripten… bijeengebracht in de 19e eeuw door Alexandre Le Grand.
  • Een van de grootste musea voor hedendaagse kunst van Normandië.

>> Meer informatie: www.benedictinedom.com

>> Fécamp bevindt zich op 4.10 u rijden met de auto vanuit Brussel.

Nota voor de redactie

Fécamp bevindt zich in het departement van de Seine-Maritime. Hierna volgen enkele toeristische troeven in de omgeving van Fécamp:

  • Belangrijkste steden: Rouen, Le Havre
  • Niet te missen: Yport, een vissersdorpje waar beroemdheden verbleven zoals Dieterle, Maupassant, Gide, Laurens en Boudin, de kliffen van Etretat, de Notre-Damekathedraal van Rouen, Deauville en het Hotel Normandy Barrière.
  • Toeristische routes: de Route van het Ivoor en de Specerijen, de Route van de Camembert.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg