Persberichten

Belgische tentoonstelling in Giverny: ‘Brussel, een impressionistische hoofdstad’

01/04/2014NormandieCultuur

Normandië, befaamd voor zijn bijzonder licht, heeft een van de grote picturale bewegingen van de 19e eeuw zien ontstaan: het impressionisme. In het Normandische dorp Giverny, de beroemde verblijfplaats van Claude Monet, bevindt zich overigens het Museum van het Impressionisme, dat al 5 jaar lang de wereldwijde invloed van de beweging belicht. Van 11 juli tot 2 november 2014 worden de schijnwerpers er gericht op de Belgische schilders met de tentoonstelling ‘Brussel, een impressionistische hoofdstad’.

Brussel, draaischijf van de Europese avant-garde, heeft zich met glans onderscheiden door zijn culturele onstuimigheid tijdens de voorlaatste eeuwwisseling (19e-20e eeuw). Als uithangbord van de Art Nouveau en het Symbolisme, was de stad bij de eerste om de impressionistische en neo-impressionistische werken tentoon te stellen op de Salons van ‘Les XX’ en de Salons van ‘La Libre Esthétique’, beide tentoonstellingen die zich open en democratisch noemden.

De stempel van de Belgische schilders op het impressionisme

Van 1870 tot 1914 vernieuwen Belgische schilders zoals Ensor en Claus hun benadering van de realiteit die gesublimeerd wordt door een vrijere techniek op het gebied van toets, licht en kleur.
De Belgische schilders, traditioneel geneigd om het reële weer te geven, werden gevoelig voor de taal van kleuren en licht, en veroverden een plaats op de Europese artistieke scène, waar ze hun originaliteit binnen de impressionistische beweging bevestigden.
Vrij snel assimileerden uiteenlopende personaliteiten zoals James Ensor, Emile Claus en Theo Van Rysselberghe de lessen van de nieuwe schilderkunst en bevestigden zich met een weinig geziene onafhankelijkheid in de evocatie van het moderne leven, de interpretatie van het landschap en de portretkunst.

Een project in samenwerking met het Museum van Elsene

De tentoonstelling brengt een honderdtal werken, schilderijen, affiches en tekeningen. Een derde daarvan is afkomstig van het Museum van Elsene. Het parcours is opgedeeld in zes secties en belicht de specificiteit van de Belgische kunstenaars:

  • De ‘Salons des XX’ en de ‘Salons de La Libre Esthétique’
  • Het moderne leven
  • Claus en het luminisme
  • De landschapsgolf
  • Het tweede deel van het neo-impressionisme
  • Aan de dageraad van de 20e eeuw

Beslist ook een bezoek waard zijn de beroemde tuinen van Giverny, die sinds 2009 de label ‘Jardin Remarquable’ dragen.

>> Om meer te vernemen over de tentoonstelling: www.mdig.fr

>> Bereikbaarheid: Giverny ligt op 4.20 u rijden van Brussel.

Nota voor de redactie:

Giverny ligt in Normandië. Deze regio telt onder meer volgende interessante bestemmingen:

  • De Mont-Saint-Michel
  • De kuurstad Bagnoles de l’Orne
  • De befaamde kliffen van Etretat
  • De Haras du Pin
  • Het Mémorial van Caen

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg