Persberichten

Beleef de kerstperiode 3x anders in Lorraine

25/10/2017LorraineNatuur en gezin

Zin om een leuke uitstap te maken tijdens de kerstperiode? Strijk dan een weekendje neer in Lorraine en ontdek er de typische kersttradities. Verwelkom Sinterklaas in Nancy, bezoek de grootste kerstmarkt in Metz en bewonder handgemaakte kerstballen in Meisenthal.

1. Vier Sinterklaas op z’n Frans

Sinterklaas komt niet alleen naar België en Nederland, ook in Lorraine wordt de komst van de kindervriend uitbundig gevierd. Toch gaat het er over de grens net iets anders aan toe dan bij ons. Geniet met het hele gezin van de Franse sinterklaastradities in Nancy en Saint-Nicolas-de-Port:

België eregast in Nancy

saint_nicolas_et_enfants_-_c_b._jamot_.jpegBelgië is dit jaar eregast op het grote Sinterklaasfeest in Nancy. De stad haalt op 2 en 3 december alles uit de kast om kinderen een onvergetelijk weekend te bezorgen. Op het programma: een grote sinterklaasstoet, gratis concerten en straatanimatie, een videospektakel op Place Stanislas... En uiteraard ook het Sinterklaasdorp met glühwein, ambachtskunst en vele andere verrassingen.

Traditionele fakkelprocessie in Saint-Nicolas-de-Port

In de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port, vlak bij Nancy, ligt een relikwie van Sint-Nicolaas. Sinds de middeleeuwen organiseert de kerk elk jaar een fakkelprocessie ter ere van de beschermheilige. Dit jaar komen priesters en toeschouwers op zaterdag 9 december om 20u30 samen voor dit niet te missen event.

>> Meer info: www.tourisme-lorraine.fr/saint-nicolas

2. Bezoek een authentieke kerstmarkt

Lorraine leeft elk jaar opnieuw helemaal op in de winter. Zowel in de grotere steden als in kleinere plaatsen staan kerstchalets met handgemaakte decoraties, glühwein, ‘pain d’épices’ en andere lokale specialiteiten. Verken zeker eens de kerstmarkten van Metz en Plombières-les-Bains:

Metz, de grootste en kleurrijkste

metz-sentier_des_lanternes_c_jc_kanny.jpgVoor de grootste kerstmarkt van Lorraine moet je van 18 november tot 30 december in Metz zijn. De kerstmarkten op 6 verschillende plaatsen, de ijspiste, ijssculpturen en het hoogste verplaatsbare reuzenrad van Europa naast de imposante kathedraal zorgen voor een magische kerstsfeer in de stad. Ook de “Sentier des lanternes”, een avondwandeling langs 400 lampionnen, zal groot en klein zeker kunnen betoveren.

Plombières les Bains, authentieke charme

Beroemd kuuroord, indrukwekkende architectuur... Plombières-les-Bains heeft vele toeristische troeven die je het hele jaar door kan ontdekken. De kerstperiode vormt daarop geen uitzondering. In deze gemeente in de Vogezen vind je namelijk de “Marché de Noël d’autrefois”, een van de meest authentieke kerstmarkten van de regio Grand Est. Elk jaar installeert de stad een honderdtal kraampjes in een speciaal op maat gemaakt decor. Dit jaar staat helemaal in het teken van de grote sparren!

>> Meer info:  www.noelmetz.com en http://marchedenoel-plombieres.com/
Een overzicht van alle kerstmarken in Lorraine vind je op www.tourisme-lorraine.fr/noel

3. Bewonder handgemaakt design in Meisenthal

boule_de_noel_c_guy_rebmeister_dr_-_ciav.jpgBen je nog op zoek naar handgemaakte design voorwerpen om je huis te versieren deze kerstperiode? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Internationaal Centrum voor Glasblaaskunst (CIAV) in Meisenthal. Volgens de legende werd in deze streek in 1858 zelfs de allereerste kerstbal uitgevonden! Tegenwoordig kan je hier elke dag gratis met eigen ogen komen ontdekken hoe glasblazers de voorwerpen maken. Sinds 1999 brengt het centrum ook elk jaar een nieuwe, unieke kerstbal op de markt in samenwerking met een jonge designer. Het ontwerp van 2017 zal begin november officieel voorgesteld worden.

>> Meer info:  www.ciav-meisenthal.fr
Andere cadeau- en decoratie-ideeën “made in Lorraine” vind je op https://www.tourisme-lorraine.fr/idees-cadeaux

>> Fotocredits:
  • Saint-Nicolas © B. Jamot / Lorraine Tourisme
  • Le Sentier des Lanternes de Metz © JC Kanny / Moselle Tourisme
  • Boule de noël 2014 © Guy Rebmeister / CIAV

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg