Persberichten

70e verjaardag van de geallieerde Landing en de Slag om Normandië

01/04/2014NormandieCultuur

Naast de officiële ceremonieën van 6 juni, biedt Normandië in 2014 een feestelijk en cultureel aanbod dat zijn gelijke niet kent. Het hele jaar kan men er historische sites, musea, herdenkingsplaatsen, tentoonstellingen, festivals, spektakels en animaties ontdekken.

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van D-day en de Slag om Normandië, is de hele regio in de weer om hulde te brengen aan de laatste veteranen en hun wapenbroeders die Normandië, Frankrijk en nadien de rest van Europa hebben bevrijd. Voor alle Normandiërs is het een gelegenheid om hun erkenning te uiten voor de bevrijders en het evenement dat het gezicht van de wereld heeft veranderd.

Een editie zonder voorgaande

Dit jaar zal de herdenking van de Landing een bijzondere dimensie aannemen: het zal waarschijnlijk de laatste tienjarige verjaardag zijn in aanwezigheid van levende getuigen van het evenement. De herdenkingen zullen dus toegespitst zijn op de overdracht van de herinneringen, vooral naar de jongere generaties toe, en naar het delen van fundamentele waarden zoals vrijheid, vrede en verzoening.

Een eclectisch programma

Van maart tot augustus zullen heel wat herdenkingen en feestelijkheden, vuurwerk, bals, droppings, parades, wedersamenstellingen van militaire kampen… dit groots moment uit de Europese geschiedenis evoqueren. Het voorziene programma richt zich tot alle publiek.

Een klein overzicht:

  • Van maart tot december / Centre Juno Beach- Courseulles-sur-mer
    Tentoonstelling ‘Oma, hoe was het tijdens de oorlog?’ – Tijdelijke expositie die het leven vertelt van de Normandische en Canadese burgers, vooral dat van de kinderen, van 1940 tot 1944.
  • Van 1 tot 14 juni 2014
    D-Day Festival Normandy 2014 – Een selectie van feestelijke animaties die is uitgewerkt door zes toeristische diensten langs de stranden van de Landing. Ontdek de animaties op www.ddayfestival.com
  • Van 4 tot 12 juni / Carentan
    Wedersamenstelling van geallieerde kampen uit de Tweede Wereldoorlog – Voorstelling van militair, burgerlijk en landbouwmateriaal uit die periode, muzikale animaties, defilé van voertuigen, projectie in openlucht van documenten uit deze periode…
  • 5 juni / 24 gemeenten langs de stranden van de Landing
    Illuminatie van de kust – een vuurwerk, intens, ritmisch, volledig geautomatiseerd en gesynchroniseerd op alle 24 grote sites van de Landing.
    Alle informatie op www.normandiememoire.com

>> In deze flyer ontdekt u een selectie evenementen.

>> Voor gedetailleerde informatie, afspraak op de officiële website www.le70e-normandie.fr

Nota voor de redactie:

Normandië telt onder meer volgende interessante bestemmingen:

  • De Mont-Saint-Michel
  • De kuurstad Bagnoles de l’Orne
  • De befaamde kliffen van Etretat
  • De Haras du Pin Het Mémorial van Caen

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg