Persberichten
De Wellington steengroeve in Arras, een duik in de buik van de geschiedenis
Wist u dat de Wellington steengroeve tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakte van een immens ondergronds netwerk dat 24.000 soldaten kon herbergen? Deze strategische plaats op 50 km van Rijsel behield de herinnering aan alle soldaten die op enkele meters van de frontlinie onder de grond wachtten om de Duitse posities bij verrassing in te nemen. De aanval vond plaats op 9 april 1917 om 5.30 u in de ochtend.
Ter voorbereiding van de slag van Arras, die als afleiding zou dienen voor het Franse offensief van de Chemin des Dames, had de Britse legerleiding een geniaal idee: de kalksteengroeven van Arras met elkaar verbinden, een taak die verricht werd door Nieuw-Zeelandse tunnelgravers. Zo werden twee grote ondergrondse netwerken aangelegd. Onder de Saint-Sauveurwijk gaven Schotten en Engelsen de steengroeven de namen Glasgow, Manchester en Liverpool. Onder de Ronvillewijk verkozen de Nieuw-Zeelanders de namen Wellington, Auckland en Nelson.
De grootste verrassingsaanval van de Eerste Wereldoorlog
De Wellington steengroeve is vandaag toegankelijk voor het publiek en nodigt uit om de voorbereidingen van de slag van Arras te ontdekken, samen met het leven van de soldaten die wachtten op het begin van de aanval.
Na een afdaling naar een diepte van 20 meter met een van ruiten voorziene lift, dompelt het begeleid bezoek (en met audiogids) u onder in de intimiteit van de site. Video’s, foto’s, brieven, inscripties op de wanden en diverse voorwerpen getuigen van het epos. Het parcours eindigt met aangrijpende beelden van de slag van 9 april 1917, waarbij de soldaten aan de oppervlakte kwamen en een regen van vuur tegemoet gingen.
Arras, de ‘feniks’-stad
Terug op de begane grond kunt u Arras bezoeken, de enige stad in Frankrijk die tijdens de hele wereldoorlog aan de frontlijn lag. Hij werd grotendeels vernield maar verrees als een feniks uit zijn as. Vandaag is het een van de mooiste steden van Noord-Frankrijk.
Het bouwkundig erfgoed maakt van de stad een echt openluchtmuseum, van de archeologische site van het Romeinse Nemetacum tot de art-decogebouwen in de winkelstraten. De kroonjuwelen zijn de twee prachtige barokke pleinen waar vroeger markten en jaarmarkten werden gehouden. Ze tellen niet minder dan 155 Vlaamse woningen uit de 17e en 18e eeuw. Hoewel de stijlen identiek zijn, is elke woning verschillend.
Ongewoon bezoek: le Jardin des Boves (ondergrondse tuinen)
Enkele meters onder de straatstenen van Arras wordt in de oude kalksteengroeve iedere lente de ‘Jardin des Boves’ aangelegd, een realisatie uitgedacht door de plastische kunstenaar Luc Brévart. Voor het seizoen 2014 tonen waterplanten en weelderig groen u al hun schoonheid. Maak in de ondergrond van Arras een originele wandeling langs waterlelies en lotussen die weerspiegeld worden in de watervallen en waterbassins. Dit parcours dat verwijst naar watertuinen uit de hele wereld, is een uitnodiging voor een magische reis.
>> Voor meer informatie: www.explorearras.com
>> Bereikbaar:
- Met de auto: Arras ligt op 2 uur rijden van Brussel.
- Met de trein: op 2.30 u vanuit Brussel (overstappen in Rijsel).
Nota voor de redactie
Arras bevindt zich in het departement Pas-de-Calais, waarover hieronder een korte beschrijving volgt:
- Belangrijkste steden: Lens, Boulogne, Arras
- Niet te missen: het Louvre-Lens, het Memoriaal van Vimy (herdenkingstoerisme), Notre-Dame de Lorette (herdenkingstoerisme ), de site van de 2 Caps, het centrum van de zee Nausicaa, La Coupole d’Helfaut, de Saint-Vaast abdij en de kathedraal van Arras, het Museum voor Schone Kunsten van Arras.
- Sportieve activiteiten: strandzeilen, surfen, catamaran, zeilen, golf, paardrijden, fietsen
- Voor meer informatie: www.pas-de-calais.com