Persberichten

Tour de France 2019

Zin een portie beweging in de bergen deze zomer?

03/06/2019FrankrijkBergen

Adem diep in en neem je agenda. Het wordt een sportieve zomer dit jaar! Trail, fietsen, skiën, schaatsen of swingen tijdens allerlei festivals: de Franse bergen hebben heel wat voor je in petto ... Als toeschouwer of als deelnemer!

In 2019 heeft de Ronde van Frankrijk 7 bergetappes

tour_de_france_valloire_-_agence_zoom_ot_valloire.jpg

Het vertrekpunt is dit jaar Brussel, maar de 30 cols en beklimmingen liggen wel allemaal in de Franse bergen. Van de Vogezen tot het Centraal Massief, via de Pyreneeën en de Alpen: dit is onze selectie van de spannendste etappes. Op 11 juli vertrekken de renners uit Mulhouse en komen ze onder meer de cols van de Markstein en de Ballons d’Alsace tegen, waarna hen nog de zeer afmattende beklimming van La Planche des Belles Filles in de Vogezen te wachten staat. Op 20 juli zal het peloton tussen Tarbes en Tourmalet Barèges zijn mentale sterkte en zijn spierkracht kunnen beproeven op de Col de Soulor (1474 m). Met als hoogtepunt de aankomst op 2115 m in Tourmalet, met de Pic du Midi op de achtergrond (Hoge Pyreneeën). Op 25 juli volgt de mythische drievoudige beklimming van de Col de Vars (2109 m), de Col de l’Izoard (2360 m) en de Col du Galibier (2642 m). Een spektakel dat zeker nog lang zal nazinderen. Tot slot, op 27 juli, kunnen de renners zich uitleven op de vlakte van Beaufortain en de magnifieke Comret de Roseland (1968 m) beklimmen om daarna ‘en danseuse’ Les Trois Vallées aan te vatten. Meer info over alle bergetappes.

Alles wat je moet weten over de trails van juni tot september

course_trail_-_istock.jpg

Van de Pyreneeën tot de Noordelijke Alpen, via de Jura en het Centraal Massief, er is deze zomer ook een grote keuze uit trails. Dit is onze selectie van de routes per maand.  Op 23 juni beginnen we op ons gemak met familie of vrienden in de Arly Cimes Trail. Een aangenaam en natuurlijk parcours in Crest-Voland / Cohennoz. Op 7 juli geven we onze ogen de kost tijdens de Tour des Glaciers de la Vanoise. Een veeleisende sportieve uitdaging die je op de grootste ijskap van West-Europa zal brengen. Op 3 en 4 augustus ‘duiken’ we in een trail rond de schitterende Lacs d’Orcières Merlette 1850. Een mooie manier om sportplezier en waterpracht te combineren. Eindigen doen we in schoonheid (en op ons tandvlees) met de Ultra Trail du Vercors - Autrans Méaudre op 7 september 2019. Met een vertrek vroeg in de ochtend, een magisch licht dat je voortstuwt en een schitterend zicht op het Massief van Vercors tijdens het hele parcours. Bekijk de volledige kalender van de tochten op de website van France Montagnes.

Welke sportieve fietstocht kies jij deze zomer?

course_cyclosportive_-_thomas_hytte.jpg

Hou je van uitdagingen, ben je een geoefende fietser of een beginner die niet van opgeven weet? Er is voor elk wat wils. In de Noordelijke Alpen kunnen sprinters zich inschrijven voor de nieuwe Contre-La-Montre Eiffage van de Col de la Loze in Courchevel (30/06, 28/07), een topevenement in 2019. Zin om je grenzen nog meer te verleggen? In de Zuidelijke Alpen zijn Les 6 jours Cyclo de Vars (29/06 en 6/07) ideaal om in- en ontspanning te verenigen, dankzij de legendarische cols en de mooie omgeving met de vele pittoreske dorpjes in de Hoge Alpen. In de Pyreneeën kun je de gebaande paden verlaten en een aanval doen op het authentieke parcours van de Haute Route Pyrénées van 17 tot 23 augustus. Je vertrekt uit Pau en gaat in zeven gechronometreerde etappes over legendarische cols en door de wilde, ongerepte natuur. In het hart van het Vogezenmassief kunnen liefhebbers van bossen zich uitleven tijdens de wedstrijd van de Ballons Vosgiens die start in Gérardmer op 1/09. Heel zwaar, maar ook heel bevredigend! Meer info over alle fietstochten per bergmassief.

6 grote sportwedstrijden die je niet wilt missen

championnat_de_france_vtt_feminin_-_patrick_pichon.jpg

We trekken naar de skistations om een dosis adrenaline te beleven bij de zomerwedstrijden. Op het programma: fiets, trail, oriëntatieloop en kunstschaatsen. Voor de eerste keer deze zomer zal Sybelles Aventurières, een nieuw festival voor vrouwensport op hoog niveau, plaatsvinden in Le Corbier (Noordelijke Alpen) van 4 tot 7 juli. Met als extraatje ‘s avonds films en uitwisseling van ervaringen tussen sporters en toeristen. Een andere nieuwkomer in 2019 is de oriëntatiewedstrijd O’France. Die vindt plaats in Vars in de Hoge Alpen van 9 tot 10 juli. Hou je meer van mountainbike? Op de Alpe d’Huez (Noordelijke Alpen) kun je het Franse kampioenschap mountainbike, crosscountry en downhill meemaken van 18 tot 21 juli. Ook een wedstrijd op nationaal niveau in het skistation Méribel, waar het Franse kampioenschap Trail plaatsvindt op 10 en 11 augustus. Courchevel (Noordelijke Alpen) staat in het teken van kunstschaatsen, met de ISO Wereldbeker Kunstschaatsen voor Junioren van 21 tot 24 augustus. De kans om de nieuwe sterren van morgen aan het werk te zien. We breien nog een stukje aan onze vakantie met de zomereditie van La Grande Trace tijdens het weekend van 7 en 8 september in Devoluy (Zuidelijke Alpen). Een indrukwekkende skiwedstrijd die deze zomer voor de eerste keer wordt uitgevoerd in een trailversie. Meer info over de wedstrijden.

Dansen in de bergen

Dansen in de bergen

Dansen is ook een sport. Het bewijs daarvan zijn de vele festivals die gepland zijn voor deze zomer. Wie wil swingen op jazz, kan terecht in Brides-les Bains (4 tot 7/07), Houches (20 tot 28/07), Val d’Arly (19/07, 26/07 en 2/08) en Sauze-Super-Sauze (16 au 28/07). Of laat je gaan op de broeierige sfeer van de Latijns-Amerikaanse dans in Combloux (18 en 19/07), Val Cenis (17 tot 23/08) en Barcelonnette (8 tot 17/08)! Zin om de klassiekers op te frissen? Geniet van de melodieuze noten op het festival Piano Pic in Le Grand Tourmalet (15 tot 26/07). Of laat je meevoeren door de klassieke en symfonische muziek van La Clusaz (16 tot 27/07) of Valmorel (17/07 tot 21/08). Naar verluidt mag je zelfs een vuurwerk verwachten in Courchevel (24/07). Speciale vermelding voor het klassieke festival PianO bij het meer van Combloux, waar de piano in de avondschemering op het water drijft, tegen de achtergrond van de Mont Blanc (8 en 9/08). Voor een snuifje rock-’n-roll moet je naar Festirock in Les Sept Laux (14 en 15/06) en de beroemde Morzine-Avoriaz Harley Days (11 tot 14/07) met Roger Hodgson van Supertramp als hoofdact. Meer info over alle festivals.

(c) Credits foto's

  • Agence Zoom OT Valloire voor de twee foto's van de Tour de France 
  • Course Trail - iStock
  • Course cyclosportive - Thomas Hytte
  • Festival - Jens Thekkeveettil (unsplash)
  • Championnat de France VTT féminin - Patrick Pichon

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg