Persberichten

Route des Vins d'Alsace

Zes aanraders voor juni

11/03/2019FrankrijkPraktische info

Juni, een maand waarin het al warm genoeg is om je sandalen aan te trekken (jawel, ook op kantoor), en waarin er nog voldoende zuurstof in de lucht zit om volop op ontdekking te gaan. Zowel Bourgogne-Franche-Comté als de Elzas dagen je uit om de streek op sportieve wijze te verkennen, Parijs verleidt je met een duurzaam festival midden in de bossen, Bretagne zet in op artistieke beats in het centrum van Saint-Brieuc, Rouen pakt uit met de indrukwekkendste zeilschepen ter wereld en Centre-Val de Loire doorkruist 500 jaar Renaissance. Een overzicht, met plezier gemaakt.

Zet alvast in je agenda:

  • 1 en 2 juni – We Love Green – Parijs
  • 2 juni – Slow up Alsace – Elzas
  • 6 tot 16 juni – De Armada – Rouen
  • 6 juni tot 2 september – Het Laatste Avondmaal in Clos Lucé – Centre-Val de Loire
  • 7 tot 9 juni – Art Rock – Bretagne
  • 30 juni – La Tram’jurassienne – Bourgogne-Franche-Comté

We Love Green (Parijs)

We Love Green

Met alweer een drukke festivalzomer vol tenten, kampeerstoelen, plastieken bekers en flessendoppen in het vooruitzicht horen we ons ecologische geweten al stilletjes tegenpruttelen. Maar het kan ook anders, en het bewijs daarvan vinden we sinds 2011 op het We Love Green-festival, midden in de bossen van Parijs. Dit experimentele labo, zoals het zichzelf omschrijft, levert het bewijs dat onze huidige levensstijl best te rijmen valt met een duurzame ontwikkeling en baseert zich daarvoor op 6 speerpunten: energie, voeding, water, afvalverwerking, transport en bewustmaking. Wees dus niet verwonderd als je tussen optredens van straffe artiesten zoals Tame Impala of Christine And The Queens door ook zonnepanelen, droge toiletten en verbazend weinig plastiek ziet. En dan hebben we het nog niet gehad over de workshops, conferenties, projecties en kindvriendelijke animaties ...

Slow Up Alsace (Elzas)

Slow up

Nog een sportieve zondag, maar deze keer in de Elzas, waar de zevende editie van Slow Up Alsace plaatsvindt. Dit autoloze evenement staat helemaal in het teken van zachte mobiliteit en legt de focus op onze trouwe tweewielers, maar ook voetgangers, skaters en alle andere niet-gemotoriseerde deelnemers zijn welkom. De toegang is gratis en je hoeft je niet in te schrijven, dus spring op dat stalen ros of trek je meest comfortabele sneakers aan en ontdek het 31 kilometer lange parcous langs de befaamde Wijnroute, een tocht die voorzien wordt van animatie, proeverijen, snacks, muziek en leuke activiteiten voor kinderen ... Wie nog geen fiets heeft, kan er bovendien ter plaatse een huren. Maar wees snel, want dit succesvolle initiatief wist op de vorige editie al een overdonderende 44.000 deelnemers te mobiliseren. Een vestimentaire tip: als eerbetoon aan de witte wijnen uit de streek trekken veel deelnemers een witte outfit aan.

De Armada van Rouen (Normandië)

Armada

We hebben zes jaar lang moeten wachten, maar eindelijk is het zover: de reuzen van de zee komen weer samen! 30 jaar na de eerste Armada kun je opnieuw een vijftigtal zeilschepen gaan bewonderen aan de kades van Rouen. En niet zomaar een paar schepen: de mooiste en de grootste exemplaren ter wereld varen de Seine op en meren aan in Rouen, waar je gedurende elf dagen een bezoek kunt brengen aan de voltallige Armada: oude driemasters, moderne oorlogsschepen en andere uitzonderlijke vaartuigen. Allemaal gratis te bezichtigen ... Ook de vaste waarden zoals de mis van de zeelieden, het defilé van de bemanningen en de grote parade staan dit jaar op het programma. Net als een hoop concerten, vuurwerk, allerlei optochten en andere activiteiten. Een evenement dat elke keer weer miljoenen bezoekers weet te lokken.

Het Laatste Avondmaal in Clos Lucé (Centre-Val de Loire)

Clos Lucé

Ons overzicht zou niet compleet zijn zonder een culturele noot en laat het nu exact 500 jaar geleden zijn dat Leonardo da Vinci overleed. Zijn laatste rustplaats? Kasteel Clos Lucé in Amboise, in het hartje van Centre-Val de Loire. Deze regio zet tijdens het Leonardojaar haar rijke culturele geschiedenis en erfgoed in de verf met een keur aan evenementen. 700 om precies te zijn. Een daarvan mag je zeker niet missen en dus nemen we je mee naar het Clos Lucé, waar je van 6 juni tot en met 2 september het tapijt van het Laatste Avondmaal kunt bewonderen. Dit monumentale kunstwerk is een stevige 4,9 m hoog en 9,15 m lang en werd gemaakt naar het beroemde fresco van Leonardo da Vinci. Speciaal voor de 500 jaar Renaissance(s) is het voor het eerst te bewonderen buiten de Vaticaanse en Italiaanse musea, op Franse bodem.

Art Rock (Bretagne)

Art Rock

Sinds 1979 wordt het centrum van Saint-Brieuc elk pinksterweekend het toneel van een bruisend artistiek festival: Art Rock. Drie dagen en nachten lang slaat dit feest een brug tussen verschillende kunsten zoals muziek, theater, dans, straatkunsten, video, beeldende kunsten, digitale kunsten en gastronomie. Meer dan een festival, is het dus ook een artistieke ontmoetingsplaats voor verschillende generaties, waarbij de streek en het stadscentrum in de bloemetjes worden gezet. Dankzij dit opmerkelijk uitgebreide aanbod tegen een stedelijke achtergrond weet Art Rock zich jaar na jaar opnieuw te onderscheiden. Zo trok het in 2018 niet alleen 70.000 toeschouwers, maar werd het ook tot het beste stedelijke festival van Frankrijk gekroond op de Festival Awards. Reden genoeg om dit unieke concept zelf te gaan testen.

La Tram'jurassienne (Bourgogne-Franche-Comté)

Tram

Na een jaartje windstilte, waarin een nieuwe organisatie werd samengesteld, is het tijd voor een knallende dertigste editie! La Tram’Jurassienne is de meest sportieve (zon)dag van het jaar in de regio Bourgogne-Franche-Comté en de naam zegt het allemaal: dit parcours volgt de oude spoorlijn waarover de eerste elektrische tram tussen Champagnole en Foncine Le Haut reed tot in 1950. Trek die wandelschoenen dus maar aan en zet de pas erin! Je kunt kiezen uit 4 routes, van 14 tot 24 kilometer. Mag het tempo wat hoger? Dan zijn er ook drie verschillende routes voor mountainbikers en drie voor fietsers. En vergis je niet, deze sportieve uitdaging mag dan wel toegankelijk zijn voor iedereen vanaf 14 jaar die in goede gezondheid verkeert, de langste route bedraagt toch maar even een stevige 145 kilometer.

Credits foto's:

  • Route des Vins d'Alsace © Tristan Vuano
  • We Love Green © MaximeChermat
  • Rohrschwihr sur la Route des Vins d'Alsace © Tristan Vuano
  • depart grande parade 2425 © Armada de la Liberté
  • Parc © L.deSerres-Chateau du Clos Luce
  • ARTROCK16_© LOeil de Paco CMJN
  • juratourisme_08022_a5 © Jura Tourisme

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg