Persberichten

Oradour-sur-Glane, een uitnodiging tot bezinning

22/05/2014Vallée de la DordogneCultuur

Het dorp Oradour-sur-Glane, niet ver van Limoges, is wereldwijd bekend omdat het de sporen behield van een tragedie die zich afspeelde op 10 juni 1944. Die dag werden 642 mannen, vrouwen en kinderen brutaal vermoord door een eenheid van de 2e SS-Panzer Division 'Das Reich'. Het in stilte gehulde spookdorp met zijn vernielde huizen biedt vandaag nog altijd een aangrijpende aanblik.

Op zaterdag 10 juni 1944 was Oradour-sur-Glane het toneel van één van de grote moordpartijen van de Tweede Wereldoorlog. Rond 14u omsingelden ongeveer 200 Duitse soldaten van de pantserdivisie ‘Das Reich’ het dorp en verzamelden de inwoners op het marktplein onder het voorwendsel van een identiteitscontrole. De mannen werden verdeeld in 6 groepen en ondergebracht in verschillende schuren van Oradour, terwijl de vrouwen en kinderen samengebracht werden in de kerk. In enkele minuten tijd werden de mannen afgeslacht en nadien verbrand. Daarna was het de beurt aan de vrouwen en kinderen. Zij werden levend verbrand in de kerk. Tal van slachtoffers konden nooit geïdentificeerd worden.

Een tegelijk aangrijpend en historisch bezoek

  • Emoties op elke straathoek van de ruïnes - Sinds 1946 zijn de ruïnes van het ‘martelaar’-dorp geklasseerd als historisch monument. Ieder jaar komen 300.000 mensen het spookdorp bezoeken. Zwartgeblakerde muren, een herdenkingsmonument, een kerk en een begraafplaats voor de slachtoffers van de nazi’s vormen een ‘sanctuarium’ en zetten aan tot bezinning.
  • Een historische interpretatie in het ‘Centre de la Mémoire’ – De ruïnes volstaan niet om de waanzin van de gebeurtenissen door te geven aan het nageslacht. Daarom werd in 1999 een Centre de la Mémoire geopend. Het bevat een permanente tentoonstelling met een parcours dat de bezoeker informeert over de geschiedenis van Oradour, van de Tweede Wereldoorlog en van de periode na de oorlog. De vorm van het gebouw en de structuur van de binnenruimtes roepen op een symbolische manier de evenementen op die van de site een ‘herdenkingsplaats’ maakten.

De bezoeker kan dus een historisch en pedagogisch parcours volgen op de permanente tentoonstelling en een stap in de realiteit zetten in het spookdorp.

Oradour vandaag

Na de moordpartij en de verwoestingen werd naast het oude Oradour een nieuw dorp gebouwd. Maar het trauma dat veroorzaakt werd door het drama, de verdwijning van een generatie en de nabijheid van de ruïnes, hebben de hergeboorte van Oradour bemoeilijkt en de aanleg begon slechts in de jaren 1960. Oradour-sur-Glane is vandaag een actief dorp met 2200 inwoners.

>> Voor meer informatie: www.oradour-sur-glane.fr
>> Oradour-sur-Glane ligt op 7.30 u rijden van Brussel.

Nota voor de redactie:

Oradour-sur-Glane bevindt zich in de Haute-Vienne. Kent u dit departement?

  • De Haute-Vienne bevindt zich in het hart van de regio Limousin en nodigt u uit om zijn natuurgebieden te ontdekken. Houdt u van hengelen, wandelen, zeilen, fietsen, paardrijden of wenst u zich gewoon te ontspannen, dan vindt u op sites zoals de meren van Vassivière of Saint-Pardoux een hele waaier aan mogelijkheden.
  • Mortemart, Blond, Le Chalard… De charme van de pittoreske dorpen is verbazingwekkend. Reis door de tijd langs abdijkerken en collegiale kerken in romaanse stijl, zoals deze van Le Dorat of Solignac. Leef tijdens een halte op het tempo van de lokale bevolking, ontmoet hen, luister naar de verhalen over hun geschiedenis in de afgelopen eeuwen, hun tradities en gewoontes, hun vakkennis.
  • Mis vooral het bezoek niet aan Limoges, hoofdstad van het porselein en proef van de lokale gastronomische specialiteiten: lam van de Limousin, vlees van het Limousin-rund, pens met kastanjes, paté van aardappelen, stoofpotje van de Limousin, appelen van de Limousin, clafoutis (kersentaart) en kastanjelikeur.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg