Persberichten

Onze Franse aanraders voor januari

11/12/2019FrankrijkMeest recent

Na de drukte van de feestdagen en het obligate winterdipje, kloppen we het stof van onze agenda en zetten koers naar Frankrijk. We gaan het water testen met een verfrissende duik in Duinkerke, we gaan helemaal uit ons dak tijdens het carnaval van Guadeloupe en beklimmen het dak van de wereld in Argentière-la-Bessée, we laten de griezeligste films op ons afkomen in Gérardmer en gaan op ontdekking in de wondere wereld van het stripboek in Angoulème. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is noteren.

  • 1 januari: Bains des givrés in Duinkerke (Hauts-de-France)
  • 1 tot 6 januari: Carnaval van Guadeloupe
  • 9 tot 12 januari: de 30e editie van Ice Climbing Ecrins in Argentière-la-Bessée (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
  • 29 januari tot 2 februari: het Festival International du Film Fantastique in Gérardmer (Vogezen)
  • 30 januari tot 2 februari: het Internationaal Stripfestival van Angoulême (Nouvelle-Aquitaine)

Bain des Givrés in Duinkerke (Hauts-de-France)

Bain Givrés

Elke eerste dag van het nieuwe jaar slaan zo’n 500 dapperen het weerbericht in de wind en komen samen op het strand van Duinkerke-Malo. Sommigen al extravaganter uitgedost dan anderen, maar allemaal nemen ze zonder te verpinken een duik in het ijskoude zeewater. Eenmaal terug op het strand worden de deelnemers beloond met een certificaat waar zelfs een graad aan wordt toegekend: de hoogste voor wie zijn hoofd ook onder water dompelde. Zodra de formaliteiten zijn afgerond, is het tijd om op te warmen bij een uiensoepje. Iets voor jou, zo’n frisse start?

Carnaval van Guadeloupe

Guadeloupe

Zodra we onze thermische shock te boven zijn, trekken we naar het carnaval van Guadeloupe, een van de grootste feesten op de Antillen. Jaarlijks kun je twee maanden lang mee vibreren op de warme feestvreugde, vanaf het begin van de winter tot de dag na de grote parade van Mardi Gras. Het hele feest bestaat uit verschillende evenementen: zang- en danswedstrijden, de verkiezing van de koningin, optochten ... Het hoogtepunt van het carnaval speelt zich af in Basse-Terre, waar de zondag voor Mardi Gras een hele dag lang verklede dansers en muzikanten door de straten trekken op het ritme van de trommels. Op Aswoensdag, het traditionele einde van dit carnaval, wordt het legendarische personage koning Vaval verbrand.

30e editie van Ice Climbing Ecrins in Argentière-la-Bessée (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

ecrins.jpg

Tijd voor wat verkoeling, en die zoeken we op het koudste evenement van Frankrijk: Ice Climbing Ecrins. Een festival dat helemaal in het teken staat van zowel extreme als toegankelijke wintersporten, met onder meer filmavonden, debatten, workshops en natuurlijk ook een spetterend feest. Het hoogtepunt? De internationale wedstrijd gletsjerbeklimming waar durvers uit de hele wereld  legendarische toppen proberen te bedwingen. Indien dit iets te avontuurlijk is, kun je ook de mooiste hoeken van het gebied verkennen op sneeuwschoenen of skilatten. Bovendien is het festival dit jaar toe aan zijn dertigste editie en belooft het dus extra feestelijk te worden.

Festival International du Film Fantastque in Gérardmer (Vogezen)

Te veel hoogtevrees om gletsjers te bedwingen ? Dan wil je misschien liever gaan bibberen op het griezelfimfestival van Gérardmer. Sinds 1994 kun je op dit festival elke laatste week van januari vijftig films bewonderen op het grote scherm, waaronder een veertigtal nooit eerder vertoonde films en premières, maar ook retrospectieven rond regisseurs of bepaalde thema’s. Ook jongeren tussen 14 en 18 jaar kunnen deelnemen met een eigen creatie en tal van prijzen in de wacht slepen. Als je ouders het goed vinden, natuurlijk.

Internationaal Stripboekfestival van Angoulême (Nouvelle-Aquitaine)

Angoulême

We zetten onze culturele ontdekkingsreis verder in Angoulême, een stad die sinds kort de titel ‘creatieve stad’ in de categorie literatuur kreeg van Unesco. Geen betere plaats dus voor een stripboekenfestival! Sinds jaar en dag komen liefhebbers en fanatici aan hun trekken in de hoofdstad van het stripboek met een divers programma vol exposities, workshops, ontmoetingen met striptekenaars en spektakels. Bovendien biedt het het festival ook een platform aan jonge en opkomende talenten door middel van verschillende wedstrijden.

Credits foto's:

  • Header: carnaval-mars2019-guadeloupe-guillaume-aricique (396) © Guillaume Aricique
  • Bain des givrés: MairieDK_328877 © Ville de Dunkerque
  • Carnaval de Guadeloupe: carnaval-mars2019-guadeloupe-guillaume-aricique (491) © Guillaume Aricique 
  • Ice Climbing Ecrins © Jan Novak
  • Stripboekfestival: Exposition NAOKI URASAWA à Paris. Concept Store de l'Hôtel de Ville de Paris. © 9eArt+, photo Jorge Fidel Alvarez

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg