Persberichten

Les HIvernales

Onze Franse aanraders voor februari

11/12/2019FrankrijkMeest recent

In februari schrijven we af en toe nog per ongeluk 2019 in plaats van 2020, maar dat weerhoudt ons er niet van om een programma op te stellen. We beginnen met een aparte ontdekkingstocht door onze geliefde lichtstad, waarna we gaan dansen in Avignon en art nouveau opsnuiven in Nancy. Vervolgens vieren we nog carnaval in Nice en Granville, voor we ons innerlijke kind wakkermaken op het spelfestival van Cannes. Noteren maar!

 • Eerste weekend van februari: Face Cachée in Parijs
 • 13 tot 22 februari: Les Hivernales van Avignon
 • 15 en 16 februari: inhuldigingsweekend van Villa Majorelle in Nancy (Lorraine)
 • 15 tot 29 februari: carnaval van Nice (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
 • 21 tot 23 februari: Festival International des Jeux van Cannes (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
 • 21 tot 25 februari: Carnaval van Granville (Normandië)

Face Câchée in Parijs

We zetten februari in met een originele noot op intiatief van de lichtstad zelf: ontdek een weekend lang een nieuwe kant van de Franse hoofdstad en ga weer huiswaarts met een unieke ervaring rijker. Een honderdtal plekken die normaal gezien gesloten zijn voor het publiek zullen speciaal voor de gelegenheid de deuren openzetten. Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden: verboden plekken die doorgaans niet toegankelijk zijn, ongewone avonturen op maat op plaatsen die meestal wel open zijn voor het grote publiek, of voorstellingen op verrassende en atypische plekken zoals het belfort van het Gare de Lyon. Volg de gids!

Les Hivernales d'Avignon (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Les Hivernales

’Sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse …’ En niet alleen op de brug, want in de winter transformeert heel Avignon in de hoofdstad van de hedendaagse dans tijdens het festival ‘Les Hivernales’. Nu de 42e editie in zicht komt, kunnen we zonder schroom spreken van een gevestigde waarde.  Zowel binnen als buiten het centrum genieten we van spektakels, stages, lessen, exposities en ontdekken we tal van choreografen. Ook de kleinsten worden niet vergeten met ‘Les HiverÔmomes', 6 voorstellingen die gepast zijn voor elke leeftijd.

Inhuldigingsweekend Villa Majorelle in Nancy (Lorraine)

Villa Majorelle

Een heus art-nouveaujuweeltje. En na jarenlange renovatiewerken aan zowel de binnen- als de buitenkant is de Villa Majorelle weer helemaal klaar voor het grote publiek. Dit historische monument is het geesteskind van Louis Majorelle, een van de voornaamste artiesten van de École de Nancy, en het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen gerenommeerde artiesten uit Parijs en Nancy. Speciaal voor de inhuldiging kun je een weekend lang gratis ontdekken hoe de villa gerestaureerd werd met respect voor de periode waarin Majorelle leefde. Op het programma: een bezoek aan de villa, een historische route tussen de villa en het museum van de Ecole de Nancy en tal van andere activiteiten.

Carnaval van Nice (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Carnaval Nice

Als er één carnaval is dat geen introductie meer nodig heeft, is het wel dat van Nice. Het grootste carnaval van Frankrijk en een van de groten der aarde. 15 dagen lang leeft de stad op het ritme van de uitbundige, spectaculaire en creatieve parades. Muzikanten en dansers uit de vier uithoeken van de wereld luisteren het hele gebeuren op. Het is dan ook geen verrassing dat dit evenement jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. Zoals altijd staat het carnaval in het teken van een centraal thema en in 2020 is dat de ‘modekoning’ (roi de la mode). Aarzel dus niet om je meest extragavante outfit boven te halen voor je je onder het feestgedruis mengt.

Festival International des Jeux van Cannes (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Festival jeux

Na slechts een halfuurtje treinen vanuit Nice komen we aan in Cannes, waar het internationaal spelfestival opnieuw uit de startblokken komt in de 30.000 m² van het Palais des Festivals. Jong en oud, groot en klein, iedereen kan hier drie dagen lang zijn hart ophalen aan traditionele gezelschapsspellen, echte klassiekers, bordspelen, videospelen, verzamelkaarten ... Zoals elk jaar kent de organisatie ook het label ‘As d’Or-Jeu de l’Année’ toe aan het beste spel in drie verschillende categorieën. Genoeg rondgekeken? Neem dan deel aan een van de tientallen wedstrijden, demonstraties, initiaties of workshops of ga even je licht opsteken in de expositie rond het thema illustraties. Een ludiek evenement, zonder twijfel.

Carnaval van Granville (Normandië)

Carnaval Granville

Februari sluit de deuren met een carnaval dat in 2020 aan zijn 146e editie toe is: Granville. Elk jaar verandert de hele stad in een bruisend feest tijdens de vijf dagen die voorafgaan aan Mardi Gras. De hoogtepunten? De satirische en humoristische optochten van 45 praalwagens en 3000 medewerkers, vergezeld van fanfares en zo’n 120.000 feestvierders. Sinds 2016 staat het carnaval van Granville bovendien ingeschreven op op het Immateieel Cultureel erfgoed van Unesco. Meer redenen hebben wij niet nodig om onze koffers te pakken!

Credits foto's:

 • Header: Moving in Concert © Marc Domage
 • Les Hivernales: Une Maison © Marc Domage
 • Villa Majorelle: 54-nancy-villa-majorelle-b-jamot-dr-lorraine (29) © Ville de Nancy
 • Carnaval van Nice: 503359 © photo Ville de Nice
 • Festival International des Jeux: Festival du jeux 2016 HD-055
 • Carnaval van granville: CarnavalGranville3 © Studio Norbert Delauney Granville

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg