Persberichten

Montagne bourbonnaise - Le site de Pierre Chatel (c) Luc Olivier CDT03

Het goede leven in Auvergne: 5 redenen om de Allier te bezoeken

19/03/2018AllierNatuur en gezin

Weelderige eikenbossen, karaktervolle dorpen en charmante rivierengtes: het departement Allier belichaamt perfect het goede leven in Auvergne. De Allier is een streek vol contrasten die zowel natuur- als cultuurliefhebbers zal kunnen bekoren. Een overzicht van 5 belangrijke bezienswaardigheden in de streek. 

  1. Paradijs voor wandelaars, fietsers en motorrijders

la_loge_des_gardes_ascension_cyclos_c_l._holder_-_cdt03.jpgDe landelijke dorpen en prachtige natuur in de Allier zorgen steeds voor mooie ontdekkingen. Te voet bijvoorbeeld, dankzij de vele wandelingen voor elk niveau. Van de groene heuvels van het wallenlandschap van de Bourbonnais en de gorges de la Sioule tot het bos van Tronçais, de Allier is een waar plezier voor de ogen! Of maak een gezinsuitje met de fiets, langs pittoreske middeleeuwse dorpjes en jaagpaden of langs de cols in het gebergte van Bourbonnais voor de meer ervaren wielertoeristen. Of verken de Allier met de moto. Verschillende speciaal aangelegde circuits maken van de streek een favoriete bestemming voor motards. 

  1. Street Art City viert zijn eerste verjaardag

c_street_art_city_-_shiro.jpgOp 28 april 2017 kon het publiek voor het eerst kennismaken met een ambitieus project op het platteland in Lucry Lévis: Street Art City. Het doel? Een oud PTT-opleidingscentrum van bijna 10 ha veranderen in een ware urban art tempelAl twee jaar lang komen tientallen internationaal bekende urban artists de plek omtoveren. Het hoogtepunt van het project is Hôtel 128. Het oude vervallen hotel is vandaag de plaats waar grafittikunstenaars zich uitleven. Elke artiest mag één van de 128 kamers van het hotel onder handen nemen. Een mooie manier om de wereld van de street art te leren kennen. 

  1. De wijngaard van de Saint-Pourçain in de vallei van Sioule

vins_de_saint-pourcain_c_luc_olivier_-_cdt03.jpgWist je dat de Allier ook zijn eigen wijn heeft? En hij is niet van de minsten, de Saint-Pourçain. De legende doet de ronde dat de wijngaard van de Saint-Pourçain ouder is dan de Romeinen! Het is in ieder geval zeker dat de Saint-Pourçain al eeuwen bestaat en zowel de pausen van Avignon als de koningen van Frankrijk hem dronken. Tegenwoordig verbouwen 19 gemeenten in de vallei van Sioule deze kostbare drank op 650 hectare. De lichte en fruitige wijn wordt gekenmerkt door de verschillende gebruikte bodemsoorten: zand, kalkheuvels en graniet. Absoluut een van de topontdekkingen in het departement Allier!

  1. Het MuPop (popmuziekmuseum) in Montluçon

mupop_musee_des_musiques_populaires-36_c_luc_olivier_-_cdt03.jpgMuziekliefhebbers, dit museum is voor jullie! In het centrum van de middeleeuwse stad Montluçon bezit het MuPop de grootste collectie instrumenten en muzikale voorwerpen van 1750 tot nu van Frankrijk. Ontdek de geschiedenis van de popmuziek via verschillende parcours vol muziekfragmenten, ongepubliceerd archiefmateriaal en interactieve installaties. Het museum is een ideale gezinsuitstap dankzij de vele speciale kinderruimtes. Ieder jaar organiseert het MuPop ook enkele tijdelijke tentoonstellingen. De volgende op de agenda: « La voix, l’expo qui vous parle », die alle mysteries rond de menselijke stem onthult.

  1. Het Centre National du Costume de Scène (CNCS) in Moulins

cncs_18-19-20_decembre_2017_-_expo_contes_de_fees_ccncs_-_florent_giffard.jpgVan de kostuums van de Comédie Française tot de mooiste outfits van de Opéra van Parijs: het CNCS telt bijna 10.000 outfits en is zo wereldwijd het grootste centrum voor theaterkostuums. Het prestigieuze centrum bevindt zich in een oude cavaleriekazerne uit de 18e eeuw en staat gekend voor het unieke cultuuraanbod: twee tijdelijke tentoonstellingen per jaar, filmprojecties, workshops en een restaurant dat werd ingericht door ontwerper Christian Lacroix, erevoorzitter van het CNCS. Sinds 2013 heeft het centrum ook een zaal die volledig gewijd is aan de bekende Russische danser Rudolph Noureev.

Mis van 7 april tot 16 september de fantastische expo « Contes de fées » over de vele kostuums en accessoires van de personnages uit onze kindertijd niet.

De Allier in het kort: het departement Allier ligt in het noordwesten van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, in het centrum van Frankrijk. De streek is bekend voor volgende toeristische bezienswaardigheden: de kuuroorden en kathedraal van Vichy, hoofdstad Moulins, de Nationaal Centrum voor Theaterkostuums (CNCS) en het attractie- en dierenpark Le Pal. 

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg