Persberichten

Herbeleef deze zomer de laatste dagen van Napoleon in Frankrijk

17/03/2015BordeauxCultuur

Voor Rochefort, Fouras en het île d’Aix (150 km ten noorden van Bordeaux), zal 2015 ook het jaar zijn van de 200e verjaardag van het vertrek van Napoleon. Op het programma van de zomer: wedersamenstellingen, bivakken, lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, bal, ateliers en vuurwerk.

In de dagen na Waterloo, na een kort verblijf in Malmaison, keert Napoleon terug naar Rochefort, in de Charente-Maritime, vaart naar het île d’Aix en installeert zich in het huis van de plaatselijke commandant. Hij verblijft er vier dagen en drie nachten en verlaat het eiland, zijn laatste verblijfplaats op Franse bodem, op 15 juli 1815.

Rochefort, Fouras en het île d’Aix, betrokken bij deze pagina uit de geschiedenis, bieden deze zomer 5 types evenementen die de laatste dagen van Napoleon evoqueren, voor zijn verbanning naar Sint-Helena.

1. DE WEDERSAMENSTELLINGEN

Onthaal van de Keizer in Rochefort op 4 juli

De herdenkingen beginnen vanaf 4 juli in Rochefort, op muziek van fluitspelers en tamboers. Ongeveer 250 deelnemers aan de wedersamenstelling zullen personages uit de Napoleontische tijd voorstellen, zoals admiraal Bonnefoux, die de Keizer zal ontvangen bij zijn aankomst op 4 juli op de oude Maritieme Prefectuur. Op het einde van de ceremonie zal de Keizer afscheid nemen en zijn vertrek naar Fouras ‘nabootsen’.

Het vertrek en het ‘Afscheid’, van 10 tot 12 juli in Fouras en van 13 tot 15 juli op het île d’Aix

Het tentenbivak van 250 soldaten zal opgezet worden op de weide van het Casino in Fouras les Bains op 10 en 11 juli, net voor de aankomst van de Keizer op de 12e. Op 13 juli zullen de soldaten, met uitzondering van de schildwachten die het kamp moeten bewaken, inschepen voor het vertrek naar het eiland om de 200e verjaardag van het afscheid – ‘Les Adieux’ – te reconstrueren. Het feest wordt verlevendigd met demonstraties van troepen en ruiters, animaties zoals ateliers, ambachtelijke tentoonstellingen, vuurwerk enz.

2. DE LEZINGEN

Ile d’Aix, feestzaal

  • Zaterdag25 april om 15.30 u: ‘De l'île d'Elbe à l'île d'Aix’ door Jean ETEVENAUX, Secretaris-generaal van Souvenir Napoléonien.
  • Zaterdag 23 mei om 15.30 u: ‘1815 - Les Cent-Jours de Napoléon 1er- De l’île d’Elbe à Waterloo’ door Laurent NAGY, doctor in de geschiedenis, auteur van ‘Itinéraires d’un officier de la Garde. Une chasse à l’homme à travers l’Europe’.
  • Zaterdag 27 juni om 15.30 u: ‘De l’île d’Aix à Sainte Hélène’ door Jacques MACE, lid van het directiecomité van Souvenir Napoléonien.
  • Zaterdag 11 juli: Lezingencyclus van elk 40 min door drie specialisten:
    De terugkeer van het eiland Elba, Pierre BRANDA
    De slag van Waterloo, ThierryLENTZ De laatste weken van Napoleon op Franse bodem, Charles-Eloi VIAL

Fouras les Bains, in de Salons du Parc

  • - Dinsdag 12 mei om 17.30 u: ‘Sainte Hélène, petite île de l’Atlantique" door Christian FILEAUX, regionaal afgevaardigde van Souvenir Napoléonien – Bretagne
  • Dinsdag 9 juni om 17.30: ‘Le défi d’un chantier napoléonien, Fort Boyard’ door Thierry SAUZEAU, Maître de conférences aan de Universiteit van Poitiers, Onderzoeker aan het Centre de Recherche Interdisciplinaire en Histoire, Arts et Musicologie (CRIHAM).

3. DE TENTOONSTELLINGEN

  • ‘Eer en verdienste: de burgerlijke en militaire decoraties’ in het Musée régional de Fouras – ‘L'ordre National de la Légion d'Honneur’, ingevoerd op 19 mei 1802 door Napoleon Bonaparte, beloont de burgerlijke en militaire ‘eminente merites’ voor de Natie.
  • Van 26 juni tot 20 september 2015 in het fort Liédot – Tentoonstelling van hedendaagse kunst ‘+9 Aix et Terra’.

4. DE RONDLEIDINGEN

Alle zondagen om 14.30 u van 19 juli tot 30 augustus op het île d’Aix: theatrale rondwandeling ‘In de voetsporen van Napoleon’

In juli 1815 overloopt de Keizer, in gezelschap van zijn trouwe adjudant, het epos van zijn leven, zijn glorie en zijn ondergang. Een wandeling in de intimiteit van de Keizer, op de plaatsen waar hij laatst verbleef op Franse bodem, voor zijn verbanning naar Sint-Helena.

5. DE THEMAWEEKENDS

In juni worden Napoleon weekends georganiseerd in Fouras:

  • Op 6 en 7 juni: Weekend Napoleon en de legers – Oorlogsreconstructie Op 13 en 14 juni: Weekend Napoleon en parfum
  • Op 13 juni: vertoning van de film ‘Le Parfum’; ontmoeting met Jean François Marsilly, parfummaker.
  • Op 20 en 21 juni: Weekend Napoleon en plezier – Gekostumeerd Napoleon bal
  • Op 27 en 28 juni: Weekend Napoleon en de dienstplichtigen

>> Voor meer informatie: www.rochefort-ocean.com

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg