Persberichten

Haal samen een frisse neus in de Oise

27/08/2019OiseNatuur en gezin

En als we nu eens een weekend vol zuurstof aan onze vakantie breien? Je hoeft ook helemaal niet ver te gaan om te ontspannen, want de Oise ligt op slechts 3 uur van Brussel. Op het programma: gesofisticeerde tuinen, culinair vakmanschap, een nachtelijke ervaring in de bomen en een idyllisch uitje met de wagen over de plattelandsweggetjes. Kom maar mee.

De tuinen – een uitstap naar een haven van rust nabij Beauvais

We trekken eerst naar een bijzondere tuin in Herchies. De tijdloze Jardin du Brule staat synoniem voor sereniteit en goede smaak. Hortensia’s, dahlia’s, asters, rozenstruiken ... Een waterval hier, een beek of een riviertje daar ... De heerlijke geuren leiden je rond. Deze groene haven met het label “remarquable” streelt ook graag je smaakpapillen. Didier, gepassioneerd eigenaar, heeft er zelfs ciderappelbomen geplant, een kleine Chardonnay-wijngaard en, ster van de show, een ‘voedende’ tuin waar meer dan 200 tomatenvariëteiten per jaar groeien. Het bezoek meer dan waard.

jardin_du_brule.jpg

Maak van de gelegenheid gebruik om: even in Beauvais halt te houden. Al is het maar om het geluid- en lichtspektakel te bewonderen dat geprojecteerd wordt op de prachtige kathedraal Saint-Pierre de Beauvais. Het verhaal van de hand van Skertzo neemt je mee door de tijd en de geschiedenis. Het kijken waard.

Streekproducten – whisky proeven in een plaatselijke distilleerderij

We steken door naar Passel, waar we onze keel gaan smeren in een artisanale Franse distilleerderij. Haar naam? Distillerie Ergaster. Deze biologische distilleerderij maakt haar eigen whisky volgens een authentiek Franse methode. Tijdens het atelier leer je op ludieke wijze het productieproces, van het moment waarop de gerst geoogst wordt tot het bottelen. Aan het einde van het bezoek proef je enkele goed gekozen pure malts. Proost!

distillerie_ergaster.jpg

Maak van de gelegenheid gebruik om: even binnen te springen bij chocolaterie-patisserie Berthelot in Noyon (op 8 minuten met de auto vanaf het dorp Passel). Hier worden de befaamde “coeurs de Noyon” gemaakt. Een zacht snoepje van rood fruit met een smeuïg hart van confituur. Een knipoog naar de beroemde jaarlijke rodevruchtenmarkt van de stad. Mjam!

Even cocoonen – nachtelijke onderdompeling tussen de bomen

Zin om een nacht in stijl de avonturier te spelen? Diep verscholen in een boslandschap, grenzend aan weides en een vijver, ligt het Domaine des Reflets Bleus, dat een ecologisch verantwoord verblijf in harmonie met de natuur aanbiedt.  Kies uit twee types houten hutten die je zo naar dromenland wiegen. In de ene hut waag je je net een trapper, terwijl de andere hut (op palen) iets meer comfort biedt, voor de meer beschaafden onder ons ... Een zeer mooie ervaring.

les_etangs_bleus_cabanes.jpg

Maak van de gelegenheid gebruik om: de finale van de ‘vuurmeesters’ bij te wonen in Compiègne op 21 september. Een internationale wedstrijd rond vuurwerkkunsten waar de beste vuurwerkmakers van het continent op afkomen.  Eindig in schoonheid met een hapje in l’Atelier du 14. Een zeer goed restaurant dat gespecialiseerd is in gerechten op basis van gerijpt rundvlees. En de inrichting weerspiegelt de passie van de eigenaars: de Austin MINI. Om van te smullen.

Eropuit – pittoreske avonturen in een deux-chevaux

Het embleem van Frankrijk bij uitstek: de 2 CV AZLP uit 1960 neemt ons mee op omzwervingen door het Pays de Bray, tijdens een idyllisch uitje. We laten ons op sleeptouw nemen door een geroutineerd chauffeur langs panoramische zichten op het platteland, historische dorpen en monumenten. Bonus: tijdens een gezellige borrel ontdek je de geschiedenis van deze mytische bolide. Allee hup, rijden maar!

abbatiale_st_germe_de_fly.jpg

Maak van de gelegenheid gebruik om: even halt te houden aan het parelmoermuseum van Méru. Dit museum is gevestigd in een voormalige fabriek uit de 19 eeuw en zet het ambacht en de vakkenis van het parelmoer in de kijker. Iets waarvoor de regio vroeger bekendstond en waaraan Méru de bijnaam ‘hoofdstad van het parelmoer’ te danken heeft. Bovendien viert deze plek dit jaar haar twintigjarige bestaan!

(C) Fotocredits

  • Domaine des étangs bleus
  • Jardin du Brule - Oise Tourisme Smellinckx 
  • Distillerie Ergaster
  • Abbatiale St Germe de Fly - Caroline Ledoux - Acquacalypso - Oise Tourisme

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg