Persberichten

La Meuse à Velo

Fiets langs de parels van de Maas in 2020

18/02/2020NoordoostenMeest recent

Om de geheimen te ontdekken van de Franse gebieden die de Maas doorkruist, bestijg je je stalen ros en vertrek je op een roadtrip van elf dagen door de regio Grand-Est! 'De Maas met de fiets' is een EuroVelo-fietsroute van 900 km aan veilige routes langs fietspaden en rustige secundaire wegen. Een overzicht van onze vijf favoriete etappes.

1. Etappe 1: Duik in de geschiedenis van Langres in Montigny-le-Roi

fromage de langres

Onze eerste meters peddelen we in Langres, een gemeente in de Haute-Marne, aan de voet van de regio’s Champagne en Bourgogne. De architectuur getuigt van een eeuwenlange geschiedenis, van het Gallo-Romeinse tijdperk tot de 19e eeuw, en toont invloeden uit 18e eeuw dankzij het beroemde 'kind van het land': Denis Diderot, een emblematisch figuur van de verlichting. Nieuwsgierig? Ga dan zeker even naar het Maison des Lumières Denis Diderot, het enige museum in Frankrijk dat gewijd is aan de verlichting. Sluit deze historische etappe af met een heerlijk stukje Langres-kaas (AOP 1991) voor je verdergaat naar Montigny!

2. Etappe 3: Welkom in de Vogezen!

le scala theatre

Na 2 dagen en 75 km over landelijke weggetjes van Langres tot Bourmont ben je klaar om de Vogezen te ontdekken. De derde dag van het parcours bestaat uit adembenemende landschappen (en beklimmingen), langs verschillende natuurlijke sites zoals de 'pelouse de calcaire' van Circourt-sur-Mouzon en het plateau van Beauregard in Maxey-sur-Meuse. Geniet van een uitzonderlijke fauna en flora alvorens je halt houdt in Neufchâteau voor een culturele etappe. Neufchâteau, dat onderscheiden werd met het label ‘100 Plus Beaux Détours de France’ (‘de mooiste omwegen van Frankrijk’), huisvest onmisbare monumenten zoals de Wiriot-kapel van de Saint-Christophekerk of het Italiaans theater in een voormalig klooster.

3. Etappe 5: het heerlijke Saint-Mihiel

Commercy

Gisteren nog in Vaucouleurs, vandaag op weg naar Saint-Mihiel. Hou geregeld even halt langs de pittoreske routes in de Maasvallei. Ga op verkenning in Commercy en zijn kasteel, de stad bij voorkeur van Marcel Proust en waar de befaamde madeleine werd uitgevonden. Na enkele groene wegen, rustige routes en een aanzienlijke beklimmingen kom je aan in Saint-Mihiel, de eerste Petite Cité de Caractère® van de Maas. Om jezelf te belonen, hou je even halt aan bakkerij-patisserie Mageot om de ‘rochers’ en ‘croquets’ van Saint-Mihiel te proeven en kijk je de ogen uit bij het intact gebleven erfgoed van de stad waar de beroemde beeldhouwer uit de renaissance Ligier Richier geboren werd.

4. Etappe 7 : Van Verdun tot Stenay

la meuse

Om Verdun te verlaten (dat je vorige dag bezocht hebt tijdens de 6e etappe), neem je de groene route tot aan Samogneux, richting Stenay. Onderweg kom je langs adembenemende haltes zoals het dorp Cumières le Mort-Homme en bezoek je het cultureel centrum Ipoustéguy, waar je de grootste collectie werken vindt van schilder en beeldhouwer Jean Ipoustéguy, in het dorp Dun-sur-Meuse. De laatste halte voor je aankomt in Stenyis is een bezoek aan de kerk Notre Dame de l’Assomption die gebouwd werd in de 11e eeuw. Niet te missen in Stenay: het biermuseum waar een tentoonstelling op 2500 m² de geschiedenis van het bier uitlegt, van het begin tot vandaag. Een (verdiende!) degustatie van drie plaatselijke bieren aan het einde van het bezoek.

5. Etappe 11: de laatste, aan de Belgische grens

revin

Nadat je de voorbije drie dagen 120 km aan idyllische landschappen hebt afgelegd, begin je aan de laatste etappe: in Revin. Geniet van een lange tocht langs de Maas tot aan Fumay en vertrek daarna in de richting van Hierges: een middeleeuwse stad met opmerkelijke huizen in blauwe steen en met leisteen daken. Adem diep in en kruip nog een laatste keer op de fiets, richting Givet, nog een van de ‘mooiste omwegen van Frankrijk’. Houd hier zeker even halt aan Charlemont, ook wel gekend als de citadel van Givet, die uitkijkt over de Maas en zijn vallei. Onderweg naar de Tour Grégoire proef je een Ardense suikertaart (‘galette au suc’ voor de plaatselijke bevolking) om deze uitdaging van 11 dagen te eindigen op een zoete noot!

Alle etappes van het parcours vind je in het dossier ‘La Meuse en France’ dat je onderaan kunt downloaden.

Credits foto's : 

  • Header © Thierry Suzan
  • Fromage de Langres © Adobe Stock
  • Théâtre Le Scala © J.P. Guyot
  • Château de Commercy © Guillaume Ramon
  • Femme face à La Meuse © francewebazine.com 
  • Revin © D. Truillard

 

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg