Persberichten

Een weekend vol smaak en natuur in de Oise

14/05/2019OiseNatuur en gezin

Je hoeft niet ver te gaan om met het gezin tot rust te komen. Op slechts 3 uur van Parijs en 1 uur van Brussel vind je namelijk de Oise, waar het bos van Compiègne je uitnodigt tot een fietstocht, waar Chantilly je verleidt met zijn heerlijke room en waar je wegdroomt bij de aanblik van het kasteel van Pierrefonds. Pak die koffers, we trekken eropuit.

Op verkenning tussen Compiègne, Pierrefonds en la Cité des Valois

vieille_ville_de_crrpy-en-valois1.jpg

Een koninklijke creatie uit de 6e eeuw en een geliefkoosde plek voor de Franse aristocratie om te gaan jagen, vandaag kunnen groenliefhebbers een frisse neus halen in het bos van Compiègne. Het is bovendien een van de grootste loofbossen van Frankrijk, na dat van Orléans en Fontainebleau. Fiets of wandel langs de vele paden tussen de beuken, de eiken en de dennen. Hou onderweg even halt bij het sublieme kasteel van Pierrefonds, dat in de 15e eeuw gebouwd werd door Louis d’Orléans en vormgegeven door architect Viollet-le-Duc. Enkele filmklassiekers zoals Les Visiteurs van Jean-Marie Poiré of Jeanne d’Arc van Luc Besson werden hier opgenomen. Maak aan het einde van de dag een laatste stop ter hoogte van de Cité du Valois, de streek van de Franse koningen. Ga ook zeker even hoogte nemen aan de indrukwekkende Donjon van Vez, om vervolgens door de straatjes van het mooie middeleeuwse dorpje Crépy-en-Valois te slenteren. Een echt juweeltje.

Chantilly zoals je het nog niet eerder zag

pedalo_chantilly.jpg

Op het weelderige koninklijke domein van Chantilly hoef je het park en het kasteel niet per se te voet te verkennen. Geef je bezoek bijvoorbeeld een originele toets door een familiefiets te bestijgen waarmee je moeiteloos de 115 hectare groen verkent. Wie helemaal met zijn tijd mee is, kunnen we een ludieke rondleiding met een Segway, een elektrische step of zelfs met een elektrische familiefiets warm aanbevelen. En ook aan de echte waterratten is gedacht: zij kunnen Chantilly vanop het water bezoeken. Klim aan boord van een waterfiets en trek grote ogen wanneer je alle natuurlijke en architecturale pareltjes van het domein ziet voorbijglijden.

Streel je smaakpapillen in de beste restaurants

dsc09027salon_de_thr_le_jardin_des_roses.jpg

Alleen al om de ononvertroffen room van Chantilly te proeven, schuiven we aan in restaurant Vertugadin, de referentie bij uitstek. Maar dat is niet alles! Trakteer je jezelf ’s middags of ’s avonds al eens graag op een traditionele keuken met seizoensgebonden streekproducten? Schuif dan aan bij Les Ferlempins (Picardisch voor deugniet). Dit restaurant wordt uitgebaat door Antoine en Guillaume, twee broers met een passie voor koken en wijn, waarvan gezegd wordt dat je hun goede humeur ook nog proeft in je bord. Rond theetijd kun je genieten van een zoete zonde in het kokette interieur van Le Salon de Thé du Jardin des Roses. Waan jezelf een echte keizer(in) terwijl je alle lekkernijnen proeft van dit theesalon dat verscholen ligt in het hartje van het park van het kasteel van Compiègne.

Droom helemaal weg in het Clos des Tilleuls

le_clos_des_tilleuls_verberie_chambres_hotes_oise_tourisme_2015_photo_flament_anne_sophie_6577.jpg

Eens de nacht valt, gaan we richting Verberie, dat verscholen ligt tussen Senlis, Compiègne en Chantilly. Laat je charmeren door het idyllische kader van Le Clos des Tilleuls, een bed and breakfast waar je overnacht in gerenoveerde bijgebouwen uit de 19e eeuw. Dankzij haar ligging in een bebost park aan de oevers van de Oise kom je hier helemaal tot rust. Vanaf de twee slaapkamers (tweepersoons- of familiekamer) kijk je uit op de talloze lindebomen, dennen en treurwilgen. En het ruikt er ook zo lekker. Wanneer de ochtend aanbreekt, zul je met plezier ontbijten in dit even charmante als gezellige interieur, waar ooit paardenkoetsen gestald werden.

© Credits foto's

  • Salon de thé le Jardin des Roses
  • Anne Sophie pour le Clos des Tilleuls
  • Oise Tourisme

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg