Persberichten

De levenskunst van de troglodieten ervaren in Frankrijk

31/03/2015Val de LoireCultuur

Kent u de troglodietensites van Le Saumurois? Deze onderaardse galerijen die vroeger gebruikt werden om tufkrijt te ontginnen, zijn vandaag pittoreske woningen die typisch zijn voor de streek (nabij Tours). Men kan ze bezoeken, ze worden gebruikt voor teelten, met eet er, men leeft er… Genoeg om de ‘holbewoner’ wakker te maken die in ons schuilt!

Duizend kilometers aan galerijen zorgen in Le Saumurois voor de grootste concentratie van troglodieten van Frankrijk. Meestal vinden de ruimtes hun oorsprong in de tufkrijtontginning (kalksteen die gebruikt werd voor de bouw van kastelen, kerken en woningen) en de troglodietenwoningen in de heuvels en op de vlaktes zijn alomtegenwoordig in de streek van Saumur (80 km ten westen van Tours).
De eerste vindt men langs de weg die de oevers volgt van de Loire of de Thouet (rivier in de Maine et Loire). Ze bevinden zich in de kliffen en bieden een verbazend spektakel met vensters, deuren, trappen en paden die zijn uitgehakt in de steen. De troglo-woningen op de vlaktes bestaan meestal uit een hol binnenplein met daar rond de woning. De mooiste bevinden zich nabij Doué-la-Fontaine en Louresse-Rochemenier.

Een steeds levendiger wordend erfgoed

Wijnkelders, champignonkwekerijen, restaurants, kastelen, kunstenaarsateliers, een zoo… De ondergrondse galerijen krioelen van activiteit en tonen een bijzondere levenskunst. Heel wat mensen hebben dit erfgoed een nieuw leven bezorgd en die interesse startte al in 1980.Hierna volgt een selectie van sites die interessant zijn om te bezoeken:

Nieuw in 2015: ‘Le Mystère des Faluns’ in Les Perrières

‘Het mysterie van het schelpzand’ neemt de bezoeker mee voor een ondergrondse wandeling in de onderwaterwereld van Doué-la-Fontaine, 10 miljoen jaar geleden. Men bekijkt er een leerrijke film, geniet van het lichtspel, wandelt langs wanden met blauwe tinten, bewondert het ballet van de vissen en de waterspiegel, geniet van de muzikale ritmes… Een fabelachtige reis tussen land en zee, door het heden en het verleden, tussen droom en wetenschap. Opening op 4 april 2015.

>>Meer informatie

Het Museum van Rochemenier

Troglodietensite op een vlakte, de meest volledige van de Anjou. Het Museum van het dorp Rochemenier telt 220 zalen, gespreid over 1 hectare. Twee oude boerderijen met een woning en bijgebouwen huisvesten honderden werktuigen en boerenmeubels. Er is ook een hoenderhof en een ondergrondse kapel.Tijdens het bezoek ontdekt men het werk op de wijngaard en de het veld, maar ook het dagelijkse leven van deze troglodieten.

>>Meer informatie

De grootste paddenstoelententoonstelling van Europa

Het Musée du Champignon in Saumur vertelt nieuwsgierigen alles over de teelt van paddenstoelen. Ieder jaar wordt hier 12 ton paddenstoelen geoogst: champignons de Paris, oesterzwammen, shiitakes, blauwvoet paddenstoelen, en andere exotische soorten, maar ook 500 soorten wilde paddenstoelen.

>>Meer informatie

De ‘Troglo des Pommes Tapées’ in Turquant

François Vermeulen deelt met iedereen zijn ongewoon vakmanschap: gedroogde appelen. In de 19e eeuw was deze activiteit een echte lokale industrie en over deze traditie werden verschillende tv-reportages gemaakt. Nieuw in 2015: vertelavonden voor alle publiek (vanaf 10 jaar). Tussen Loire en troglo, vertellen Eliane en Annie over de magie van de stenen, het water en zij die ze tot leven brengen.

Het kasteel van Brézé, een burcht onder een kasteel

Het kasteel van Brézé, gebouwd en verbouwd tussen de 11e en de 19e eeuw, heeft een buitengewoon ondergronds netwerk. Dat omvat een oude herenwoning met stallingen, weergangen, een ophaalbrug, een zijderupsenkwekerij, keukens, cellen en immense persen. Het geheel geeft uit op de diepste droge slotgrachten van Europa.

>>Meer informatie

Het leven ervaren als ‘troglo’

De bewoners van de troglodietenwoningen zoeken vooral de nabijheid van de natuur en geven onweerlegbaar blijk van originaliteit voor het inrichten van de ruimtes. De stilte, het spel van licht en schaduw op de rotsen en de bewerking van de stenen maken van deze woningen een ongewone en tijdloze habitat. Sommige eigenaars hebben zelfs hun troglodietenwoning ingericht als comfortabele gîte of gastenkamer en laten zo hun gasten proeven van het dagelijkse leven van een ‘troglo‘.

>>Een troglodieten gastenkamer vinden

>> Saumur bereikt u vanuit Brussel op 6 uur met de auto.

>> Voor meer informatie over het toerisme in Le Saumurois: www.ot-saumur.fr

Nota voor de redactie

Saumur bevindt zich in het departement van de Maine et Loire, waarvan u hierna enkele interessante sites vindt om te bezoeken:

  • Het kasteel van Angers, Terra Botanica (attractie- en recreatiepark rond planten)
  • Le Cadre noir de Saumur (Nationale ruiterschool),
  • Bezoek aan een wijnkelder in Le Saumurois,
  • De abdij van Fontevraud.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg