Persberichten

De kerstmarkt van Amiens, mooier dan ooit

04/12/2019Hauts-de-FranceMeest recent

Nog tot 30 december 2019 zal de dynamische Picardische hoofdstad sfeervol schitteren. Haar kerstmarkt wordt gezien als een van de grootste van Noord-Frankrijk en ze zal je deze winter 2 km lang betoveren. Op het feestprogramma: grandioze feestverlichting, 130 winkelstandjes, een nieuw bergdorp, een ecologisch verantwoorde schaatsbaan, betoverde draaimolens, kerstoptochten en een meeslepend en kleurrijke projectie ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van de kathedraal van Amiens.

Een authentieke en ‘Fee Noménale’ sfeer

Sfeer

De komende feestdagen heeft de kerstmarkt van Amiens alles in huis voor een betoverend uitje. Voor deze editie hebben de handelaarsverenigingen ervoor gekozen om belangrijke en kwaliteitsvolle vakkennis in de kijker te zetten, zowel afkomstig uit Frankrijk als uit Canada en zelfs India. Bestemmingen die ons al doen wegdromen. Naast de verleidelijke geur van dennen, kaneel en warme wijn, ontdekken we hier ook met grote ogen de kunstnijverheid, traditioneel speelgoed, kerststalletjes, beeldjes en heerlijke streekproducten.

Ook wat het decor betreft, komt Amiens creatief uit de hoek. Vooral het dorp met de kerstbubbels heeft ons hart gestolen. 5 transparante opstellingen van telkens 3 à 4 m hoog, rond 5 verschillende thema’s: het kerstdiner, de Scandinavische sfeer, de kindertijd, alles wit en lekkernijen.

Om nog wat langer van de kerstmagie te genieten, kunnen groot en klein ook de kerstapplicatie van Amiens downloaden en op zoek gaan naar de interactieve gemeenschap ‘Fées Noménales’. 1001 lichtwezens zitten verstopt in het decor ... weet jij ze te vinden?

Sprookjesachtige animaties

Animaties

Schaatsliefhebbers, wees gerust. De 300 m² grote, synthetische en ecologisch verantwoorde schaatsbaan van de kerstmarkt van Amiens komt terug en vestigt zich deze keer op de Place Gambetta! Deze kun je nu ook bereiken vanaf het bergdorp, een plek waar je je zo in een skigebied waant. Ben je in een speelse bui? Dan kun maar liefst 10 attracties uittesten die je een voor een aan het duizelen brengen. Ook het 50 m hoge, befaamde reuzenrad zal ons opnieuw opwachten aan de Perret-toren. Het ideale uitzichtpunt om de kerstlichtjes van Amiens te bewonderen..

Indien je per toeval op het juiste moment op de juiste plek rondwandelt, kun je meegenieten van twee kerstoptochten: ‘Le Bal’ van het Cie Remue Ménage, een reizend poëtisch spektakel vol lichtspel, getalenteerde dansers/acrobaten, een wit paard en een muzikale koets, alsook de ‘Rêve d’Herbert’ van de Cie Quidams, een dromerige en indrukwekkende optocht met witte silhouetten op stelten, fascinerende wezens die van een andere planeet lijken te komen.

Voor een iets klassiekere maar tegelijk heerlijk nostalgische noot kunnen we de voorstellingen met Picardische marionetten rond de geboorte van Christus warm aanbevelen, net als de ateliers voor kinderen en natuurlijk ook het traditionele huis van de Kerstman.

De kathedraal van Amiens, een kerstjuweel

Kathedraal

In 2020 viert de Notre-Damekathedraal van Amiens haar 800e verjaardag. Dit prachtig staaltje gotische architectuur is al twee keer opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Om deze ongelofelijke verjaardag in de bloemetjes te zetten en kerst te vieren, heeft het presidentiële paar, M. Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron, beide afkomstig uit de streek, het nieuwe, meeslepende polychrome spektakel ingehuldigd dat op de gevel wordt geprojecteerd. Deze kleurrijke ervaring, Chroma, gaat elke avond om 19 u. van start en loopt nog tot 30 december 2019.

Bovendien kun je op 6, 7 en 8 december binnen in het gebouw van ‘Les Lumières de Notre-Dame’ genieten: niet minder dan 5000 kaarsen zullen voor de gelegenheid alle hoekjes en gaatjes van de kathedraal verlichten. Natuurlijk zal 2020 ook opgeluisterd worden door tal van andere verjaardagsevenementen rond het emblematische monument van Amiens (het volledige persdossier vind je onderaan).

(C) Credits foto's

  • Header - © AWELTY
  • ​Zicht op de markt & Kathedraal / Chroma - © Marion Le Beuf alias "La petite amienoise" 
  • Optocht - © Laurent Rousselin

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg