Persberichten
De belangrijkste evenementen van 2019 in Frankrijk
2019 is het jaar van de herdenkingen, en niet de minste ook! 500 jaar na de Renaissance, 75 jaar sinds de Landing in Normandië, 50 jaar na de eerste mens op maan... Frankrijk viert een jaar vol geschiedenis. Wat betreft gastronomie moeten Lyon en de Provence niet voor elkaar onderdoen, en in de sport worden we getrakteerd op een portie Made in France, met het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Haal die agenda maar boven!
- Het hele jaar door – 500 jaar Renaissance(S) in Centre-Val de Loire
- Vanaf de lente 2019 – Lyon, internationale stad van de gastronomie
- Vanaf maart 2019 – «MPG2019 : Marseille-Provence, jaar van de gastronomie»
- 31 maart – Heropening van het Museum voor Natuurwetenschappen te Bordeaux
- Vanaf 20 april 2019 – «Lune, épisode II» in de Cité de l’espace te Toulouse
- Van 25 mei tot 14 juni – De 75e herdenking van de Landing in en de Slag om Normandië
- Van 7 juni tot 7 juli – Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen
- Van 1 juli tot 22 september 2019 – De 50e editie van de Rencontres Internationales de la Photographie te Arles
- Van 24 oktober 2019 tot 24 februari 2020 – «Léonard de Vinci» in het Louvre te Parijs
500 jaar Renaissance(S) in Centre-Val de Loire
Op 2 mei 1519 dooft het licht uit van het Toscaanse genie Leonardo da Vinci in het kasteel Clos Lucé te Ambroise. In datzelfde jaar wordt de eerste steen gelegd van het kasteel van Chambord en ziet een zekere Catharina de’ Medici het licht in Firenze. Een historisch jaar dat symbool staat voor een nieuw tijdperk: de Renaissance. 500 jaar later viert Val de Loire haar cultureel erfgoed met artiesten, architecten, onderzoekers, filosofen, ontwerpers en zelfs humanisten, die een jaar lang deze herdenking in de kijker zetten. Op het programma: Een virtuele duik in de wereld van Leonardo da Vinci, een nachtelijk spektakel in het kasteel van Azay-le-Rideau, een internationale wedstrijd architectuur rond het kasteel van Chambord, talloze exposities en rondleidingen, en het hoogtepunt: een rondtrekkend digitaal spektakel rond de invloed van de Renaissance in Centre-Val de Loire. Een cultureel topjaar!
Lyon, "Cité internationale de la gastronomie"
Beste fijnproevers, Lyon wacht op jullie! In 1934 noemde Curnonsky Lyon al de «hoofdstad van de gastronomie» en ze staat ook bekend voor haar lange traditie in culinair vakmanschap, getuige daarvan het succes van Paul Bocuse. Het is dan ook geen toeval dat de «hoofdstad van de Galliërs», net zoals Paris-Rungis, Tours en Dijon de Cité internationale de la gastronomie mag ontvangen in 2019. Het doel? Internationale weerklank geven aan gastronomie «op z’n Frans». Hiervoor ondergaat het Grand Hôtel Dieu, dat als ziekenhuis dienstdeed in de 16e eeuw, een heuse metamorfose tot een site vol tafelplezier, een vijfsterrenhotel, een conventieruimte en talloze restaurants, cafés en winkels.
«MPG2019: Marseille-Provence, jaar van de gastronomie»
Nadat in de regio Marseille-Provence een jaar lang de liefde werd gevierd, is het nu de beurt aan de gastronomie. Onder leiding van driesterrenchef Gérald Passédat zullen vanaf maart 2019 talloze smaakvolle evenementen plaatsvinden, in het teken van de vijfde editie van het internationale programma Goût de France. Reeds gepland: de «Nuit blanche de la gastronomie», een nacht vol gerechten met een ontbijt als afsluiter, een festival van de mediterrane keuken, een viering van de dertien kerstdesserts, een wedstrijd voor «grootste aioli ter wereld» en de nacht van de «Kouss Kouss». Aan tafel!
Heropenening van het Museum voor Natuurwetenschappen te Bordeaux
Het Museum voor Natuurwetenschappen van Bordeaux werd opgericht in 1791 en was niet alleen een van de eerste musea in Frankrijk, maar met zijn collectie van meer dan een miljoen specimens meteen ook een van de belangrijkste. Na een grondige renovatie die tien jaar duurde, heropent het museum nu de deuren op 31 maart. Het doel van deze renovatie? Inzetten op vernieuwende technologieën om de ervaring intenser te maken, met respect voor de architectuur van het gebouw. In het vooruitzicht: een informatieve ruimte waar men ideeën kan uitwisselen over de uitdagingen en rijkdommen van het milieu. Ook de jongsten onder ons worden niet vergeten met een museum op kindermaat, namelijk een multimediale ruimte rond natuurwetenschappen.
«Lune, épisode II» , in de Cité de l’espace de Toulouse
Zet je schrap voor een reis naar de maan aan boord van «la Cité de l’espace»! 50 jaar nadat de mens zijn eerste stap zette op de maan nodigt de Cité de l’espace in Toulouse u uit om dit huzarenstukje van de Apollo 11 te herbeleven. Vanaf 20 april blikt de ongeziene expositie «Lune: épisode II» terug op dit wereldwijde gebeuren, wat meteen ook het uitgelezen moment is om het publiek iets bij te brengen over het zowel fascinerende als vijandige maanoppervlak. Verwacht u maar aan zintuigelijke ervaringen en verrassende uitdagingen. Naast deze expositie organiseert de Cité de l’espace op 29 juli van 10 u. tot middernacht een legendarische «Moon party»! Animaties, tentoonstellingen, getuigen en objecten uit die tijd... Neil Armstrong en Buzz Aldrin zullen geen geheimen meer voor u hebben!
De 75e herdenking van de Landing in en de Slag om Normandië
Al dertien edities lang viert het D-Day Festival Normandy de herwonnen vrijheid met diverse feestelijke activiteiten. 2019 wordt een heel speciaal jaar aangezien de Landing in en de Slag om Normandië exact 75 jaar geleden plaatsvonden. Van 25 mei tot 14 juni staan er diverse actitiveiten gepland: gesynchroniseerd vuurwerk op de belangrijkste site van de Landing, re-enactments, een enorme picknick op Omaha Beach, Bevrijdingsbals, honderden militairen die parachutespringen boven Saint-Mère-Eglise... Op 6 juni komen bovendien verschillende staatshoofden naar Normandië voor een internationale herdenkingsdienst.
Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen
Een jaar na de overwinning van de mannen is het tijd voor de achtste editie van het FIFA™ Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen, en wel in Frankrijk! 20 ploegen gaan er met elkaar de strijd aan om de wereldtitel. België is jammer genoeg niet door de voorrondes geraakt, maar onze Nederlandse en Franse buren hebben zich wel gekwalificeerd. In totaal zullen er 52 wedstrijden gespeeld worden, verspreid over negen steden: Parijs, waar de openingsmatch gespeeld wordt, Reims, Valenciennes, Le Havre, Rennes, Grenoble, Montpellier, Nice, waar gestreden wordt om de derde plaats, en Lyon, waar de halve finale en de finale beslecht worden. Wie zal de amerikaanse overwinnaars uit 2015 opvolgen?
De 50e editie van de Rencontres Internationales de la Photographie te Arles
Tijd voor de vijftigste editie van de Rencontres d’Arles, een werkelijk exceptioneel fotografie-evenement. Dit festival, dat voor het eerst in 1970 georganiseerd werd, telt niet minder dan veertig exposities. En dan houden we nog geen rekening met de randevenementen op de vier uithoeken van de stad, zoals in de Fondation Luma waar deze zomer de 56 meter hoge grillige toren van Frank Gehry wordt opengesteld voor het publiek. Sinds drie jaar spelen de Rencontres zich ook “buiten de muren” af. Het succes ervan reikt zelfs tot in China. Momenteel is er nog maar weinig informatie vrijgegeven rond de programmatie van 2019. Afspraak dus in maart voor meer info!
«Léonard de Vinci» in het Louvre te Parijs
In 2019 kunnen we in Frankrijk niet om Leonardo da vinci heen. Naast de festiviteiten in Centre-Val de Loire, vindt er ook in Parijs een uitzonderlijke expositie plaats rond deze Italiaanse meester, 500 jaar na zijn overlijden. Van 24 oktober 2019 tot 24 februari 2020 stelt het Louvre een unieke verzameling uit zijn oeuvre tentoon, waaronder werken zoals de Mona Lisa, Maria met kind en Sint-Anna, wetenschappelijke studies en zelfs enkele originele schetsen van de artiest. Ongetwijfeld een van de belangrijkste culturele evenementen van het jaar!
Copyrights foto's :
- Château de Chambord © D. Darrault - CRT CentreVal de Loire
- Amboise_Leonard de Vinci © L. de Serres
- Hotel-Dieu Cité de la Gastronomie © Frederic Prochasson
- Soupe de poissons © Libre de droit
- Mange-moi si tu peux ! © F. Deval
- Animation MoonRunner 2018 © Cite de l'espace - Manuel Huynh
- Bal de la Libération Carentan © Thierry Houyel
- Les Rencontres d'Arles 2018
- Portrait de femme dit la belle ferronniere © Musée du Louvre.Dist. RMN-Grand Palais / Angèle Dequier