Persberichten

Lorraine Noël

Beleef magische feestdagen in Lorraine

22/10/2018LorraineNatuur en gezin

Zin in feeërieke, authentieke eindejaarsfeesten met lekker eten, en dat allemaal op maar 3 uur van België? Zet koers naar de regio Lorraine en haar bontgekleurde feesten! Nancy, Metz, Thionville en Muzeray: we zoomen in op 4 haltes waar tradities en vernieuwing versmelten tot onvergetelijke herinneringen.

Ode aan Sinterklaas in Nancy

saint-nicolasSinterklaas kun je gewoon niet wegdenken uit de Belgische en Luxemburgse contreien, maar ook in Lorraine is hij populair! Elk jaar viert de streek, en zeker de stad Nancy, haar patroonheilige 5 weken lang met kleurige optochten en allerlei animatie. Iedere avond is de Place Stanislas met zijn verlichte kerstboom het toneel van een fantastische videoprojectie over de legende van Sinterklaas. Het orgelpunt van de feestelijkheden is het Sinterklaasweekend op 1 en 2 december. Niet minder dan 400 artiesten uit Frankrijk en Europa komen samen in de straten van Nancy voor een grote optocht waarin de vier elementen centraal staan: vuur, lucht, water en aarde. Geniet van het schouwspel en pik ook de kerstmarkt in Nancy mee, omgedoopt tot “Sinterklaasdorp”. Dit jaar laten de stands met handwerk zich inspireren door Japan, het gastland op deze editie. In één woord: magisch!

Betoverende parade in Thionville

57-thionville.jpg

Kan het? Terug naar je kindertijd voor één avond? Twee uur lang trekt een feeërieke wereld bevolkt door kabouters, pinguïns en monumentaal speelgoed door de straten van Thionville in Lorraine, op minder dan 3 uur van Brussel. Voor je ogen trekken er 16 taferelen voorbij, waarin meer dan 300 figuranten spelen. Bij de blikvangers: de sneltrein, de cadeautjesfabriek, het mythische schommelpaard en natuurlijk de langverwachte slee van de Kerstman. Een betoverend schouwspel voor jong en oud. En om de pret te rekken ga je ook langs de houten chalets en lichtjes van de kerstmarkt in Thionville, open van 24 november tot 21 december. In de Tour aux Puces is de nieuwe kersttentoonstelling rond toverlantaarns, de voorlopers van diapositieven, beslist een bezoekje waard.

  • Kerstparade : 15 décember
  • La Tour aux Puces : tentoonstelling “Quand les lanternes deviennent magiques!” van 7 december tot 13 januari 2019

Artisanaal kerststallenfestival in Muzeray

MuzerayIn 1998 besliste het dorpje Muzeray, op een boogscheut van België, om voor het eerst meer dan 300 artisanale kerststallen te tonen aan het publiek, in ware kersttraditie. 20 jaar later brengt dit tweejaarlijkse evenement mensen nog altijd in vervoering! Vandaag de dag kun je een 500-tal kerststallen van overal bekijken in de straten, achter de ramen van de huizen, in schuren en in het kerststallenmuseum. Op deze verjaardagseditie zet het festival de bekende santons uit de Provence in de kijker. Voor de gelegenheid zal er een miniatuurversie van een authentiek Provençaals dorp te zien zijn. Klaar voor de reis?

 

Feestelijke pauze op de kerstmarkt in Metz

Sentier lanterne - metz

Dit jaar speelt de kerstmarkt in Metz haar mooiste troeven uit om je een onvergetelijke kerst te beloven. Kuier over de historische Place Saint-Louis om er de mythische, 17 meter hoge kerstpiramide te bewonderen. Sprokkel cadeautjes op de Place Saint-Jacques, tussen de kaarsen met mirabelaroma’s, zepen die naar kerst geuren en kerstballen van Meisenthal. Verwen jezelf met lekkers (oesters, foie gras, escargots, moezelwijn …) op de Place de Chambre voordat je over de ijsbaan zweeft op de Place de la République. En vanaf 24 november kun je bij schemerlicht langs het lantaarnpad slenteren, dé uitblinker onder de kerstattracties in Metz.

Fotocredits : 
  • Place Stanislas © Alexandre Prévost 
  • Nancy Saint-Nicolas © Ville de Nancy
  • Thionville Parade de Noël © Ville de Thionville - S. Thévenin 
  • Festival des Crèches de Muzeray © Festival des Crèches de Muzeray
  • Metz - Sentier des lanternes © JC. Kanny
Om meer info op eindejaarsfeesten in Lorraine te ondekken.

>> Gelieve ons te contacteren als u graag de foto's wilt gebruiken.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg