Persberichten

"Alpes French South": de troeven van de zonnige Alpen

13/03/2018ProvenceBergen

De regio Sud-Provence-Alpes-Côte d’Azur vormt het hele jaar door een prachtig decor voor een onvergetelijke vakantie. Adembenemende landschappen, lokale specialiteiten en een uitgebreid sportaanbod: ontdek de zonnige troeven van de bestemming “Alpes French South”.

Unieke belevenissen in beschermde natuurgebieden

« Alpes French South », dat is bovenal een uitzonderlijk natuurgebied ! Met twee nationale parken en talloze wandelingen is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Een overzicht:

  • Nationaal Park Mercantour. Wereldwijd bekend voor de ‘Vallée des Merveilles’, met meer dan 40.000 gravures uit het bronzen tijdperk. Het park – met het hoogste punt op 3.143 m - viert in 2019 zijn 40-jarig bestaan.
  • Nationaal Park Les Ecrins. 700 km paden en de unieke fauna en flora verklaren de kandidatuur van het park voor de UNESCO-werelderfgoedlijst in 2018, in samenwerking met Italië en Monaco.
  • Regionaal Park van Queyras en de bekende GR58. Een van de mooiste wandeltochten van Frankrijk! De hele lus afleggen duurt normaal 6 dagen, maar varianten maken 3- en 10-daagse trektochten ook mogelijk. Een unieke kans om de schoonheid en diversiteit van de valleien van Queyras te ontdekken.
  • Uniek in Europa: de ‘Refuges d’Art’ in het UNESCO-geopark Haute-Provence. Het geopark is een waar openluchtmuseum waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Een 150 km lange route doorkruist het prachtige geologische reservaat van Haute-Provence en slingert langs kunstwerken van de Britse kunstenaar Andy Goldsworthy. Nood aan een tussenstop of een bed voor de nacht? Rust uit in een van 7 ‘Refuges d’Art’ op het parcours, bijzondere kunstzinnige plekken in de natuur.

Gek op adrenaline

Col du Galibier © JL ArmandIn de zomer zullen meer dan 10 grote cols voorbehouden zijn voor wielertoeristen, van de mythische Col du Galibier tot de spectaculaire Col d’Izoard. Een belevenis die fans van de Ronde van Frankrijk zeker niet mogen missen. De dappersten kunnen proberen de mountainbike-uitdaging van Fondus de l’Ubaye voor het goede doel aan te gaan: in minder dan 24 uur tijd 1 tot 7 cols fietsen voor de strijd tegen mucoviscidose.

Serre-Ponçon © Thibault DurandEen afdaling met een « Mountain Kart » maken? Daarvoor moet je naar Serre-Chevalier. Deze bergkarts zorgen met hun banden en remsysteem voor een echt skigevoel... en dat in volle zomer! De grootste zeilschool van de Alpen ligt aan de oevers van het meer van Serre-Ponçon en biedt vele wateractiviteiten, zoals windsurfen, kitesurfen, waterskiën, roeien, kanoën, kayakken... en zwemmen in het azuurblauwe water.

Bijzondere lekkernijen en lokale ambachten

Fromagerie Durance © JL ArmandFontu-kaas uit Queyras, gerookt Fumeton-vlees uit Ubaye, ‘tourtons’, ‘tomme au génépi’... Laat je verleiden door het grote gastronomische aanbod van “Alpes French South”. Met aan kop de eenkoren van Haute-Provence (BGA) - voorloper van alle tarwe - die al meer dan 10.000 jaar identitiek is gebleven. Een andere lekkernij is het Castagna-bier, dat één van de kleinste brouwerijen van Frankrijk op ambachtelijke wijze brouwt. In “Alpes French South” vallen ook heel wat andere ambachtsproducten te ontdekken, zoals de houtsnijwerken van Queyras met prachtige verzonken rosetten of de zachte merinowol, afkomstig van één van de oudste schapenrassen ter wereld.                   

Evenement : Vauban, 10 jaar UNESCO-label

Mont-Dauphin © Bertrand BodinBriançon en de vesting van Mont-Dauphin staan 10 jaar ingeschreven als belangrijkste vestingsteden van Vauban op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit jaart viert Briançon ook de 300e verjaardag van de kapittelkerk Notre-Dame, ook een werk van architect Vauban. Bewonder er op 7 en 8 juli de prachtige klank- en lichtshow “Vauban, la paix des étoiles”, die geprojecteerd zal worden op de stadsmuren.

Meer informatie

Alle informatie over de bestemming "Alpes French South" vind je in het volledige persdossier.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg