Persberichten

Opvoering Shell Schock

6 evenementen in november 2018

27/08/2018Occitanie - Sud de FrancePraktische info

Een prachtige tentoonstelling over Marc Chagall in Aix-en-Provence, een levendig eerbetoon aan de King of Pop in Parijs, gigantische machines die tot leven komen in Toulouse, een groot sportevenement en historische herdenkingen in heel Frankrijk… Een overzicht van zes niet te missen events in november. 

Noteer alvast in je agenda:
  • Van 1 november tot 24 maart – « Chagall, du noir et blanc à la couleur » in Aix-en-Provence
  • Vanaf 1 november – La Piste des Géants in Toulouse
  • 11 november – Herdenkingen 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog
  • Van 16 tot 18 november - 15e Feest van de Truffel in Lorraine
  • Van 21 november tot 20 februari – « Michael Jackson, geboorte van een icoon» in het Grand Palais in Parijs
  • Van 29 november tot 16 december – Europees Kampioenschap Handbal Vrouwen

 

Van 1 november tot 24 maart - « Chagall, du noir et blanc à la couleur » in Aix-en-Provence 

Chagall

In het indrukwekkende Hôtel de Caumont, een van de mooiste herenhuizen van Aix-en-Provence, kan je vanaf november een vrij onbekend aspect van het werk van Marc Chagall ontdekken. Hoewel de kunstenaar vooral bekend is voor zijn levendig kleurgebruik, experimenteerde hij de laatste jaren van zijn leven ook met zwart-wit. Meer dan 100 schilderijen, (waterverf)tekeningen, collages en keramiekstukken tonen de opmerkelijke artistieke evolutie van 1948 tot aan zijn dood in 1985. Een mooi eerbetoon dat je niet wil missen!

 

Vanaf 1 november – Show en opening van La Halle de la Machine, als teaser voor de inauguratie van La Piste des Géants in Toulouse

Les Machines

Kan je ook niet wachten tot 20 december 2018 om La Piste des Géants, de nieuwe culturele site over luchtpostbedrijf Aéropostale, te bezoeken? Dan kan je vanaf 9 november al “La Halle de la Machine” gaan bekijken. In deze 6000 m² grote ruimte staan 100 mechanische toestellen van het beroemde gezelschap La Machine. Laat je er betoveren door de reusachtige houten en ijzeren figuren die op een magische manier tot leven komen. Als voorsmaakje kan je van 1 tot 4 november in de straten van Toulouse het spektakel “Le Gardien du Temple” bewonderen, een herinterpretatie van het verhaal van Ariadne, met als guest stars een levensechte minotaurus en een enorme spin.

 

11 november – Herdenkingen 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog

Shell Shock

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later herdenkt Frankrijk deze historische dag op gepaste wijze.

Op politiek vlak houdt president Emmanuel Macron het eerste Vredesforum van Parijs op 11 november in de Grande Halle de La Villette. Een honderdtal staatshoofden en regeringsleider zullen hieraan deelnemen. Op cultureel vlak organiseert de Filharmonie van Parijs op 10 en 11 november concerten en lezingen rond het thema “Oorlog & Vrede”, met ook opvoeringen van “Shell Schock, a Requiem of War”, een show die vier jaar geleden in Brussel te zien was. Verder kan je in de hoofdstad in het Musée de l’Armée van 5 oktober 2018 tot 20 januari 2019 de expo “De oorlog zonder einde in het oosten, 1918-1923” gaan bekijken en alles leren over de situatie na de oorlog.

Ook buiten Parijs zijn er grote herdenkingsmomenten. Arras houdt de nacht van 10 november een grote wake ter ere van de gevallen soldaten. Het dorpje Rémalard in Normandië organiseert een heel herdenkingsweekend, met een wake, een optocht en een ceremonie. Tot slot kan je zowel overdag als ’s avonds het Musée de la Grande Guerre in Meaux helemaal gratis bezoeken op 11 november.

 

Van 16 tot 18 november – 15e Feest van de Truffel in Lorraine 

Fête de la truffe

Voor het 15e jaar op rij zet de Norbertijnerabdij in Pont-à-Mousson een weekend lang de zwarte diamant van de regio in de kijker: de truffel. Neem deel aan een degustatie, ga naar de volksmarkt, een conferentie, een tentoonstelling of een plantenverkoop... De truffel uit Lorraine zal erna geen geheimen meer voor je hebben! Als je op voorhand reserveert, kan je zelfs een bijzondere galalunch of galadiner bijwonen in de prachtige abdij. 

 

Van 21 november tot 20 februari – « Michael Jackson : On the Wall » in Parijs 

Michael Jackson

« Michael Jackson : On the Wall » is misschien wel het culturele event waar dit najaar het meest naar uitgekeken wordt. Na een succesvolle passage in het National Portrait Gallery in Londen mag eind november het Grand Palais in Parijs de expo verwelkomen. Ontdek de impact die de King of Pop heeft gehad op de hedendaagse muziek, dans, mode en videoclips. Voor het eerst kan je werken van meer dan 40 artiesten over de zanger zien, gaande van de popart-portretten van Andy Warhol tot de kitsch foto’s van David LaChapelle. Deze internationale tentoonstelling verhuist na Parijs naar Bonn in Duitsland en eindigt in 2020 in Espoo in Finland.

 

Van 29 november tot 16 december  – Europees Kampioenschap Handbal Vrouwen 

Handball 2018

18 maanden na het WK voor mannen in 2017 organiseert Frankrijk opnieuw een groot handbalkampioenschap: het EK voor vrouwen. Maar liefst 16 ploegen zullen tegen elkaar strijden voor de begeerde titel. De wedstrijden vinden plaats in vijf verschillende steden: Brest, Montbéliard, Nancy, Nantes en Parijs. Vooral de openingsmatch in Nancy en de grote finale in de AccorHotels Arena in Parijs op 16 december beloven voor spektakel te zorgen. Wie zal erin slagen Noorwegen, al zeven keer Europees Kampioen, van de troon te stoten? Ontdek het zelf eind november! 

 

Fotocredits :
  • Header : Shell Shock © Filip Van Roe
  • Marc Chagall, Les amoureux au poteau, 1951 - Huile sur toile - 96 x 128 cm - Collection Odermtt-Vedovi © ADAGP, Paris, 2018
  • Mécanique Savante © Jordi Bover 
  • Shell Shock © Filip Van Roe
  • Truffes © L. Pascale
  • "Michael Jackson" par Andy Warhol (1984) - © National Portrait Gallery, Smithsonian Institution, Washington D. C.; Gift of Time magazine - © Tous droits réservés
  • Euro féminin Handball 2018 © Pauline Ballet

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg